Narrow your search

Library

Odisee (988)


Resource type

dissertation (988)


Language

Dutch (970)

English (17)

French (1)


Year
From To Submit

2021 (216)

2020 (211)

2019 (105)

2018 (212)

2017 (134)

More...
Listing 1 - 10 of 988 << page
of 99
>>
Sort by

Dissertation
Atlas for bone age assessment in the donkey (0-2 years)
Author:
Year: 2015 Publisher: Brussel Odisee. Studiegebied Gezondheidszorg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords


Dissertation
Bewust omgaan met de vruchtbaarheid. Durf denken aan later.
Authors: ---
Year: 2021 Publisher: Sint-Niklaas : Odisee

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Vrouwen stellen hun kinderwens steeds langer uit en worden op latere leeftijd moeder. Vrouwen zijn zich echter niet bewust van de leeftijdsgebonden vruchtbaarheidsdaling en de risico’s die gepaard gaan met het uitgesteld moederschap. Het doel van deze literatuurstudie is vrouwen bewust te maken van de rol van de leeftijd en de mogelijke gevolgen van het uitstellen van de kinderwens. De resultaten hiervan werden geïmplementeerd in het praktijkdeel van deze bachelorproef. Er werd gezocht naar wetenschappelijke artikels in de databank Pubmed. De resultaten van 32 artikels werden in detail bekeken en besproken. Verschillende studies tonen aan dat vrouwen met een gevorderde maternale leeftijd (>35 jaar) meer preconceptionele risicofactoren bezitten. Deze vrouwen hebben ook meer kans op negatieve zwangerschapsuitkomsten zoals zwangerschapsdiabetes en –hypertensie. Moeder worden op gevorderde leeftijd brengt ook nadelige gevolgen mee voor de neonaat. Een groot gevolg van het uitstellen van de kinderwens is het ervaren van subfertiliteit en het ongewenst kinderloos zijn. Vrouwen ervaren hierbij een verlieservaring op meerdere vlakken. Meer onderzoek naar het psychosociale aspect is echter noodzakelijk. Het uitstellen van de kinderwens gaat gepaard met het ontbreken van een partner. Toch stellen vrouwen hun kinderwens niet steeds bewust uit. Een gebrek aan kennis werkt dit in de hand, er blijkt dus nood aan educatie. Educatie kan de kennis over vruchtbaarheid verbeteren en meer kennis kan bijdragen tot het maken van een geïnformeerde en bewuste keuze. De vroedvrouw heeft hier een belangrijke rol in, aangezien zij instaat voor het bevorderen van de reproductieve gezondheid.

Keywords


Dissertation
Vergelijking geplande dosis vs. toegediende dosis bij stereotactische ablatieve radiotherapie van oligometastasen
Authors: ---
Year: 2020 Publisher: Brussel : Odisee

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Vergelijking geplande dosis vs. toegediende dosis bij stereotactische ablatieve radiotherapie van oligometastasen Sharon Steeland1, Marie Buyse1, Dr. Carole Mercier2, Prof. Dr. Piet Dirix2, Michaël Claessen², Haicla Lepercq1 1 Odisee, 2 Iridium Kankernetwerk en Centrum for Oncological Research, Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Universiteit Antwerpen Trefwoorden: Medische beeldvorming, Radiotherapie, SABR, Oligometastasen, Cumulatief Dosis- Volume Histogram Probleem & doelstelling/vraagstelling Stereotactisch Ablatieve Radiotherapie (SABR), maakt gebruik van minder fracties en een hogere dosis per fractie. Hierdoor is er nood aan een grote nauwkeurigheid. Ontvangen de tumor en de risico-organen de dosis die berekend werd? In deze studie wordt een evaluatie gemaakt tussen de vooropgestelde dosis en de werkelijk toegediende dosis aan de hand van een cumulatief Dosis-Volume Histogram (DVH). Methode Een sub-analyse op een prospectief verzamelde patiëntenpopulatie wordt uitgevoerd. De steekproef bestaat uit 16 abdominale casussen met oligometastasen. Aan de hand van ‘deformable’ registratie werden het doelvolume en risico-organen gemapped op de Cone Beam Computed Tomography (CBCT) van elke bestralingssessie. Hierop werd een dosis berekend en een cumulatief DVH opgesteld. Resultaat De gemiddelde waardes van de geplande en toegediende dosis op de doelvolumes tonen aan dat deze nooit 100% gelijk zijn. De p-waardes werden berekend met een significantieniveau 0,05. De resultaten werden niet significant bevonden. Per evaluatiecriteria werden boxplots opgesteld die visueel het verschil tussen geplande en toegediende dosis weergeven. Een overzicht van de risico-organen toont aan dat in bepaalde gevallen een te hoge dosis werd toegediend. Het aantal fail-criteria ligt het hoogst bij 1 fractie. Bespreking Door de kleine patiëntenpopulatie kunnen de resultaten niet doorgetrokken worden voor alle casussen. De methode kan gebruikt worden voor studies met eenzelfde onderzoeksopzet. Conclusie Voor SABR kan gesteld worden dat de dosis toegediend werd zoals gepland. De doelvolumes kregen een goede covering naargelang de voorgeschreven dosis en de evaluatiecriteria. De risico-organen werden voldoende gespaard.

Keywords


Dissertation
Distributie van medische beelden naar externe gebruikers
Authors: ---
Year: 2019 Publisher: Brussel : Odisee

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

1. Probleem & doelstelling/vraagstelling De huisarts behoort tot de eerstelijnsgezondheidszorg en moet kunnen omgaan met het digitaliseringsproces van patiëntengegevens. De toepassing van een mobiele gezondheidstool in de vorm van een soort ‘PACS-applicatie’, wordt gepolst bij de Vlaamse huisartsen. Alsook hun omgang rond de veiligheid en privacy van patiëntengegevens. 2. Methode Er werd een kwalitatief onderzoek uitgevoerd aan de hand van enquêtes bij de Vlaamse huisartsen. De enquête werd opgesteld met eigen vragen (14) en met vragen afkomstig uit de Vlaamse UTAUTvragenlijst (Unified theory of acceptance and use of technology)(19). De vragen werden statistisch verwerkt met behulp van de software SPSS (Statistical Package for the Social Sciences). 3. Resultaat De enquête werd 44 keer ingevuld. De resultaten zijn gecategoriseerd onder verschillende determinanten van het UTAUT-vragenlijst. Voor elke categorie werd een overkoepelende tabel opgemaakt, die per vraag het gemiddelde, de standaarddeviatie, de variantie en de aantal ingevulde en niet-ingevulde antwoorden weergeeft. 4. Bespreking De bekomen resultaten worden aan de hand van verschillende hypothesen benaderd. Hierbij worden de directe en indirecte UTAUT-factoren met elkaar vergeleken. 5. Conclusie Vlaamse Huisartsen staan open om bevorderende werkwijze aan te nemen mits voldoende technische kennis, ICT- gebaseerde ondersteuning en budgettaire faciliteiten. Alle respondenten gaven aan op de hoogte te zijn van de nieuwe wetgeving van General Data Protection Regulation. Er is geen vaste procedure bij een mogelijke datalek van patiëntengegevens. Trefwoorden: medische beeldvorming, distributie, medische beelden, UTAUT, Vlaamse Huisartsen

Keywords


Dissertation
Motivatie, kennis en nutriëntenaanbreng bij krachtsporters die nuchter trainen
Authors: ---
Year: 2021 Publisher: Gent : Odisee

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Het doel van het onderzoek is het verkrijgen van informatie rond het voorkomen van, de motivatie en de kennis rond nuchter trainen en voedingsstoftekorten die er mogelijks mee gepaard gaan. Een vragenlijst werd opgesteld in Microsoft Forms en gehanteerd bij het verzamelen van de gegevens in verband met het voorkomen, de motivatie en de kennis. 300 respondenten vulden de enquête in, waarvan 281 geldige antwoorden. Aan de hand van eetdagboeken in Excel werd de voedingsinname bevraagd. 26 atleten kregen een eetdagboek opgestuurd, waarvan 20 deelnemers het eetdagboek volledig invulden. Per deelnemer werden de individuele voedingsbehoeften berekend en vergeleken met de inname over twee weken. De gegevens werden statistisch verwerkt aan de hand van SPSS 26. Ruim één vijfde (22 %) van de krachtsporters uit de steekproef traint nuchter. Het zijn voornamelijk recreatieve atleten en crossfitatleten die een tendens vertonen voor nuchter trainen (p < 0,05). Een verhoogde vetverbranding blijkt de voornaamste motivatie, terwijl de nadelen in de vorm van lagere prestatie, honger en zwak gevoel de voornaamste barrière vormt. Een ruim deel van de populatie voert onderzoek uit naar nuchter trainen, voornamelijk aan de hand van wetenschappelijke artikelen. Nuchter trainen gaat niet gepaard met voedingsstoftekorten, hoewel in de volledige populatie tekorten voor energie, EOV, MOV, omega 3- en omega 6-vetzuren en vitamine E worden opgemerkt. Algemeen wordt een relatief lagere inname opgemerkt bij nuchter trainen, hoewel statistisch geen verschillen werden opgemerkt tussen de innames (p > 0,05).

Keywords


Dissertation
Welke rol kan de ergotherapeut vervullen in de begeleiding van kinderen met autisme en hun ouders?
Authors: ---
Year: 2017 Publisher: Brussel Odisee. Studiegebied Gezondheidszorg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords


Dissertation
Distributie van medische beelden naar externe gebruikers
Authors: ---
Year: 2019 Publisher: Brussel : Odisee

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De huisarts behoort tot de eerstelijnsgezondheidszorg en moet kunnen omgaan met het digitaliseringsproces van patiëntengegevens. De toepassing van een mobiele gezondheidstool in de vorm van een soort ‘PACS-applicatie’, wordt gepolst bij de Vlaamse huisartsen. Alsook hun omgang rond de veiligheid en privacy van patiëntengegevens. Er werd een kwalitatief onderzoek uitgevoerd aan de hand van enquêtes bij de Vlaamse huisartsen. De enquête werd opgesteld met eigen vragen (14) en met vragen afkomstig uit de Vlaamse UTAUT-vragenlijst (Unified theory of acceptance and use of technology)(19). De vragen werden statistisch verwerkt met behulp van de software SPSS (Statistical Package for the Social Sciences). De enquête werd 44 keer ingevuld. De resultaten zijn gecategoriseerd onder verschillende determinanten van het UTAUT-vragenlijst. Voor elke categorie werd een overkoepelende tabel opgemaakt, die per vraag het gemiddelde, de standaarddeviatie, de variantie en de aantal ingevulde en niet-ingevulde antwoorden weergeeft. De bekomen resultaten worden aan de hand van verschillende hypothesen benaderd. Hierbij worden de directe en indirecte UTAUT-factoren met elkaar vergeleken. Vlaamse Huisartsen staan open om bevorderende werkwijze aan te nemen mits voldoende technische kennis, ICT- gebaseerde ondersteuning en budgettaire faciliteiten. Alle respondenten gaven aan op de hoogte te zijn van de nieuwe wetgeving van General Data Protection Regulation. Er is geen vaste procedure bij een mogelijke datalek van patiëntengegevens. Trefwoorden: medische beeldvorming, distributie, medische beelden, UTAUT, Vlaamse Huisartsen

Keywords


Dissertation
De rol van non-invasieve beeldvorming in het meten van de gezondheid van de bloedvaten
Authors: ---
Year: 2019 Publisher: Brussel : Odisee

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleem & doelstelling/vraagstelling: In deze bachelorproef worden er non-invasieve technieken onderzocht voor het meten van de doorbloeding in de hersenen. De technieken die besproken worden zijn pCASL en echografiemetingen op de IMT, diameter en distentie en CPT. Zijn deze technieken betrouwbaar, nauwkeurig? Zijn er significante verbanden tussen elkaar? Methode: Er waren 19 deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 68 ± 2 jaar en een gemiddeld BMI van 30,0 ± 3,3 kg/m². Er werd gebruik gemaakt van een 3 Tesla MAGNETOM Prismafit MRI-toestel en een 64-channel head-neck coil van Siemens. De volgende sequenties werden gebruikt: pCASL, MPRAGE-scan, T2-FLAIR en een GRE-sequentie. Voor de meting van de a. carotis communis werd er een echotoestel van Esaote VGX 70 gebruikt met een lineaire 7-13 MHZ-transducer. Hiermee werd de IMT, diameter en distentie gemeten. Ook werd de Cold Pressor Test (CPT) hiermee uitgevoerd. Resultaat: De gemiddelde CBF in de grijze massa is 52,8 ± 13,9 ml/100g weefsel/min. In de CPT test is er een negatieve verandering gevonden in de a. carotis van 8.3 %CAR. De gemiddelde IMT-waarde is 0,86 ± 0,09mm. De gemiddelde distensie waarde is 0,26 ± 0,09 mm. De gemiddelde diameter is 9,18 ± 1,21 mm. Bespreking: Er is er verband gevonden tussen de CBF en leeftijd. Er is geen verband gevonden tussen de CBF en IMT, diameter en distentie. Dit komt omdat n=6 in deze vergelijking. Conclusie: Er kan geconcludeerd worden dat pCASL en de echografiemetingen van de IMT, diameter, distentie een betrouwbare meettechniek zijn. De CPT kan nauwkeurig de veranderingen in de diameter van het bloedvat meten.

Keywords


Dissertation
Methodiek: berekening retentie radiofarmacon in centraal veneuze katheters
Authors: --- ---
Year: 2021 Publisher: Brussel : Odisee

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling en doelstelling/vraagstelling In de Nucleaire Geneeskunde kan het radiofarmacon via centraal veneuze katheters ingespoten worden. Wanneer de retentie eigenschappen van een katheter onbekend is, kunnen er ongewenste contrasten en beeldresoluties verkregen worden. In deze bachelorproef werd een methode ontwikkeld om retentie in katheters na te kunnen gaan. Methode Vijf testen werden uitgevoerd. Als eerste test werd er een validatiemeting uitgevoerd om de geometrie van het materiaal en de validiteit van de activiteitsmetingen te bevestigen. Vervolgens werd de poortkatheter tweemaal, de PICC en de Hickman éénmaal getest. In elke katheter werd het radiofarmacon F18 FDG met een gekende activiteit ingespoten. De opgevangen activiteit werd met de IBC-LITE activiteitsmeter (merk:Comecer) gemeten. Vervolgens werden de leidingen telkens met 4ml fysiologisch water gespoeld en opnieuw gemeten. Tenslotte werd er gemeten hoeveel activiteit er in elke leiding overbleef. Resultaten Bij elke katheter bedroeg de totale gebruikte fysiologisch water ongeveer 20-21ml. De retentie in de leidingen van de drie katheters lag na de totale doorspoeling onder de 1%. Bij de validatiemeting bleek dat de activiteit, opgevangen in de buis, hoger was dan in de spuit zelf. Bespreking Deze studie bevestigt de bruikbaarheid van de katheters en de toepasbaarheid van de methodiek. De vergelijking met de literatuur is echter niet mogelijk wegens niet gelijkaardige onderzoeken. Conclusie De activiteitsmeter biedt na afloop van deze studie een meerwaarde als methodiek in het bepalen van retentie in centraal veneuze katheters. De retentie in de geteste katheters lag onder 1% na een doorspoeling met 4-5ml fysiologisch water. Deze katheters mogen gebruikt worden voor de injectie van het radiofarmacon F18 FDG.

Keywords


Dissertation
Analyse van patiëntendosissen in de interventionele radiologie en cardiologie
Authors: --- ---
Year: 2020 Publisher: Brussel : Odisee

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Analyse van patiëntendosissen in de interventionele radiologie en cardiologie Trefwoorden: Medische beeldvorming, interventionele radiologie, PSD, Ka,r, DAP, fluoroscopie, cardiografie, angiografie Probleem & doelstelling/vraagstelling Diagnostische en interventionele fluoroscopische procedures behoren tot de hoogste dosisonderzoeken in de radiologie. Goede opvolging van de patiëntendosis en het helpen bij het minimaliseren hiervan is een belangrijk punt. Het doel van dit eindwerk is dan ook een aanzet geven tot het maken van relevante groeperingen waarbij men later DRL’s binnen de interventionele radiologie zal kunnen bepalen. Dit is nodig om te bepalen waar optimalisatie nodig is. Methode Er werden één cardiozaal en één angiozaal geanalyseerd. Hiervoor werd over een periode van 1 jaar zowel data verzameld uit het dosisprogramma TQM DOSE (Qaelum NV) alsook uit het elektronisch patiëntendossier (EPD). Deze data werd gebruikt om de hoge dosissen te analyseren en 3 maanden van deze data werden gebruikt om informatie te verkrijgen over de verschillende type procedures. Met behulp van T-toetsen werden de procedures per zaal onderverdeeld in groepen met significant verschillende dosissen, met de voorwaarde dat elke groep minstens 20 onderzoeken bevat. Resultaat Uit de procedures verzameld in de cardiozaal konden de volgende relevante groepen gemaakt worden: coronarografie, stentimplantatie, rechterhartkatheterisatie & endomyocardbiopsie en als laatste rechterhartkatheterisatie. In de angiozaal werden volgende groepen gevormd: transjugulaire leverbiopsie, PICC en embolisatie. Bespreking De resultaten werden vergeleken met andere studies uit de literatuur. De groeperingen in de literatuur zijn meestal veel breder, wat specifieke optimalisatie moeilijker maakt. Conclusie Deze studie vond relatief weinig onderzoeken met een hoge huiddosis. Voor de verbetering van de huidige DRL’s, kunnen mogelijk nog extra relevante groepen gemaakt worden. Dit is belangrijk voor toekomstige dosis optimalisatiestudies.

Keywords

Listing 1 - 10 of 988 << page
of 99
>>
Sort by