Listing 1 - 10 of 11 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Het Handboek Voeding is een unieke samenwerking tussen docenten van verschillende Belgische universitaire instellingen en hogescholen. De materie wordt op een hybride manier aangereikt aan de lezer: deels op papier, deels digitaal. In dit papieren deel krijgt de lezer een uitgebreid overzicht van de basisconcepten en principes die relevant zijn voor humane voeding. In het digitale deel, terug te vinden op het online leerplatform Sofia, wordt dieper ingegaan op praktische toepassingen en op recente wetenschappelijke bevindingen. De combinatie van papier en digitaal leerplatform laat de auteurs toe om telkens in te spelen op nieuwe ontwikkelingen in het domein van voedingsleer. Het Handboek Voeding is modulair opgebouwd. De eerste module spitst zich toe op algemene aspecten van de voedingsleer die studenten moeten beheersen. Vervolgens wordt dieper ingegaan op de verschillende macronutriënten, water, alcohol en de verschillende micronutriënten. Dit boek besteedt ook aandacht aan stoffen in onze voeding waarvan de functie vaak nog niet of niet helemaal gekend is ? de zogenaamde bioactieve voedingstoffen ? en staat stil bij de rol van de microbiota in relatie tot het menselijke voedingspatroon. De verschillende modules bestaan telkens uit een combinatie van het boek en het digitale platform.
Physiology of nutrition. Metabolism --- voedingsleer --- Nutritionary hygiene. Diet --- stofwisseling --- Voedingsleer --- Voeding en gezondheid --- voeding --- metabolisme --- 628.4 --- gezondheid --- 613.21 --- Voeding --- Nutrition --- Handbooks, manuals, etc. --- PXL-Healthcare 2018 --- voedselleer --- voedingsstoffen --- Drank --- Gezondheid
Choose an application
In het Handboek voeding krijg je een uitgebreid overzicht van de basisconcepten en principes van humane voedingsleer. In elk deel van het boek komt telkens een andere nutriënt van voeding aan bod.Het eerste deel van het boek start met de algemene aspecten van de voedingsleer. Daarna wordt er dieper ingegaan op de verschillende macronutriënten, zoals lipiden en proteïnen en de verschillende micronutriënten, zoals vitaminen en mineralen. Bioactieve stoffen - stoffen in onze voeding waarvan de functie vaak nog niet of niet helemaal gekend is - komen ook aan bod. Net zoals de rol van de microbiota in relatie tot het menselijke voedingspatroon.(https://www.acco.be/nl-be/items/9789463797115/Handboek-voeding)
Podologie --- h.o. --- Nutrition --- Handbooks, manuals, etc. --- Voeding --- Food --- Academic collection --- Obesity --- Diabetes Mellitus --- Diabetes Insipidus --- Glucose Intolerance --- Obesity Management --- Body Weight --- Hyperphagia --- Weight Gain --- Bariatrics --- Foods --- Nutritional Physiological Phenomena --- Nutritional Requirements --- Voedingsleer --- Voeding en gezondheid --- Food habits --- Nutriënt --- 579.65 --- Drank --- Gezondheid
Choose an application
Choose an application
De prevalentie van ziekenhuismalnutritie kan oplopen tot wel 67%. De negatieve klinische uitkomsten die hiermee gepaard gaan zijn ondertussen gekend en goed beschreven. Het adequaat behandelen van malnutritie aan de hand van een nutritioneel supportsysteem, waarin alle zorgmedewerkers hun rol kennen en kunnen uitoefenen, is belangrijk binnen een ziekenhuissetting om de impact van malnutritie in te perken. Ook in het UZ Leuven wordt gebruik gemaakt van dergelijk systeem waarbij nutritionele screening - aan de hand van de Nutritional Risk Screening Tool 2002 -, assessment, behandeling en opvolging centraal staan. Het adequaat voeden en het gebruik van klinische voeding spelen hierin een belangrijk rol. Het doel van deze masterproef is om een beeld te verkrijgen, bij wijze van nulmeting, van het huidige nutritioneel supportsysteem in het UZ Leuven en van de kwaliteit van de nutritionele zorg. De analyse gebeurde op data, afkomstig van het KWS, van opgenomen patiënten in 2018 en 2019. Alle volwassen patiënten met een opname duur van 2 of meer dagen en die verbleven in één van de geselecteerde afdelingen werden geïncludeerd in de analyse. Er werd gefocust op de mate van nutritionele screening, het aantal diëtisten contacten en de registratie van voedingstoestanden bij patiënten. Ook het gebruik van klinische voeding werd geanalyseerd en een steekproefsgewijze analyse van dagelijkse maaltijdsamenstellingen werd gedaan met het voedingsberekeningsprogramma Evry. UZ Leuven zorgmedewerkers werden via een vragenlijst geplaatst op Intranet bevraagd omtrent hun perceptie en kennis van de nutritionele zorg in het ziekenhuis. Data van 2018 en 2019 werden statistisch vergeleken met een two sample proportions Z-test voor categorieke binaire variabelen. De resultaten werden in 2021 met de diëtisten en het nutritieteam overlopen waarbij discussie nuttige informatie opleverde. 33121 patiënten in 2018 en 33536 in 2019 werden geïncludeerd. De prevalentie van risico op ondervoeding was 22% in 2018 en 20% in 2019. Patiënten met een risico op ondervoeding hadden een hogere all-cause mortaliteit binnen de 4 maand (16% vs. 7% in 2018 (p=<.001); 18% vs. 7% in 2019 (p=<.001)), in 1 jaar (20% vs. 9% in 2018 (p=<.001); 22% vs. 9% in 2019 (p=<.001)), in 2 jaar (35% vs. 17% in 2018 (p=<.001); 36% vs. 17% in 2019 (p=<.001)), een hogere heropname binnen de 4 maand (39% vs. 30% in 2018 (p=<.001); 38% vs. 29% in 2019 (p=<.001)) en een langere gemiddelde opnameduur in dagen (13.51 vs. 9.80 in 2018; 13.65 vs. 9.66 in 2019). 81% van de patiënten in 2018 werden gescreend versus 85% in 2019. Van alle patiënten met een risico op ondervoeding werd 59% in 2018 gezien door een diëtist, en 65% in 2019. In 2018 werd bij 57% een voedingstoestand geregistreerd. In 2019 was dit bij 70%. 2376 (7%) patiënten kregen in 2018 klinische voeding en 2099 (6%) in 2019. De gemiddelde dagelijkse maaltijdsamenstelling over 2 weken had een energiegehalte van 1638 kcal/dag, 73 g/dag eiwitten, 216 g/dag koolhydraten en 50 g/dag vetten. 295 deelnemers vulden de vragenlijst in, waarvan 54% vonden dat nutritioneel screenen, behandelen en opvolgen van een patiënt in hun takenpakket hoort. Hoewel de resultaten van het aantal screeningen, opvolgnota’s en geregistreerde voedingstoestanden al vrij goed zijn, zijn er toch nog enkele werkpunten. Kwaliteit verbeterende projecten in de toekomst zullen ervoor moeten zorgen dat een waterdicht nutritioneel zorgsysteem van kracht is in het UZ Leuven.
Choose an application
In het 'Handboek voeding' krijg je een uitgebreid overzicht van de basisconcepten en principes van humane voedingsleer. In elk deel van het boek komt telkens een andere nutriënt van voeding aan bod.Het eerste deel van het boek start met de algemene aspecten van de voedingsleer. Daarna wordt er dieper ingegaan op de verschillende macronutriënten, zoals lipiden en proteïnen en de verschillende micronutriënten, zoals vitaminen en mineralen. Bioactieve stoffen - stoffen in onze voeding waarvan de functie vaak nog niet of niet helemaal gekend is - komen ook aan bod. Net zoals de rol van de microbiota in relatie tot het menselijke voedingspatroon.Elk hoofdstuk in het boek wordt gecombineerd met een digitale component. Die is terug te vinden op het online leerplatform Sofia. Hier krijg je praktische toepassingen en recente wetenschappelijke bevindingen. Bovendien blijf je via het digitale luik op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen in het domein van de voedingsleer.Het Handboek Voeding is een unieke samenwerking tussen docenten van verschillende Belgische universitaire instellingen en hogescholen. (achterflap)
Choose an application
Listing 1 - 10 of 11 | << page >> |
Sort by
|