Listing 1 - 10 of 26 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
PXL-Education 2019 --- maatschappelijke vorming --- armoede --- kansarmoede --- didactisch materiaal
Choose an application
'Weg uit dat web' behandelt het armoedeweb, bestaande uit 10 domeinen en de verbindingen tussen deze domeinen: gezin, onderwijs, vrije tijd, huisvesting, gezondheid, inkomen, hulpverlening, justitie, sociale contacten, arbeid en tewerkstelling. Armoede sluipt via onze samenleving de school binnen en is dus dichterbij dan je denkt. Voor velen is armoede de dagelijkse en harde realiteit. Het treft 1 op de 5 kinderen in ons land en is als een web, een ingewikkeld samenspel van oorzaken en gevolgen. Waarschijnlijk zitten er in jouw klas ook leerlingen die in armoede leven. Als leerkracht is het dan ook niet eenvoudig om met dit thema aan de slag te gaan. IDEAAL VOOR Leerlingen van de 2de graad secundair onderwijs maken kennis met de verschillende domeinen van het armoedeweb. Zo krijgen de leerlingen zicht op de factoren die aan de basis liggen van armoede en de complexiteit ervan. Het spel is geschikt voor groepen van 8 tot 25 spelers. DOELSTELLINGEN Met het spel 'Weg uit dat web' brengen we het thema armoede binnen in de klas. Het zorgt ervoor dat leerlingen zich bewust worden van wat armoede betekent en hoe armoede tot sociale uitsluiting kan leiden. Want een leerling die leeft in een kansarm gezin leeft niet enkel in armoede, maar wil er graag bij horen, met zijn eigen dromen en fantasieën. Via dit spel maken de leerlingen kennis met de verschillende domeinen van het armoedeweb. 'Onderwijs' is een heel belangrijk domein. De school zelf kan dus een hefboom zijn om het armoedeweb te doorbreken. SPELOMSCHRIJVING De spelers worden verdeeld in groepen. Elke groep is verantwoordelijk voor een gezin en het doel is om het gezin een leven boven de armoedegrens te bieden doorheen het verdere verloop van het spel. In het spel is de armoedegrens gelijk aan 30 blokjes. Elk gezin heeft een startkapitaal van een aantal blokjes dat bepaalt of je onder of boven de armoedegrens leeft. Het doel is minstens 30 blokjes te hebben. Wie kan zijn gezin boven de armoedegrens brengen of houden? Ontwikkeld door De Aanstokerij in opdracht van Welzijnszorg vzw.
Social problems --- Didactics of social education --- Didactics of secundary education --- secundair onderwijs 2de graad --- minderheden --- armoede --- culturele diversiteit
Choose an application
Armoede is een complex verhaal. Een verhaal van 1 op 7. Welzijnszorg ontwikkelde materialen en methodieken die als leidraad kunnen dienen om in het kleuter, lager en secundair onderwijs over armoede te denken en te praten. De USB-stick bevat een reportage die het complexe verhaal van armoede brengt en mensen in armoede aan het woord laat. Op de stick vind je ook 'Och arme?', een jongerenreportage over armoede in Vlaanderen. De brochure biedt verwerkingstips bij beide reportages voor het secundair onderwijs. In het achtergronddossier lees je meer over de oorzaken van armoede, over de moeilijkheden die mensen in armoede ondervinden in hun dagelijkse leven, maar ook over waar het fout loopt in het beleid.
Choose an application
‘Arm’ zou Pola zichzelf nooit noemen. Daarvoor is deze felle puber te trots.Toch zit de familie Gomez verstrikt in het armoedeweb. Sinds mama er niet meer is, hebben ze het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Met een geanimeerd filmpje en 14 tot in de puntjes uitgewerkte methodieken zet Pola het complexe thema armoede bovenaan je klasagenda. Dit vakoverschrijdend project is geschikt voor alle jaren en niveaus van het secundair onderwijs: https://www.ikbenpola.be/
Choose an application
Via dit spel maken de leerlingen kennis met de verschillende domeinen van het armoedeweb. Het zorgt ervoor dat leerlingen zich bewust worden van wat armoede betekent en hoe armoede tot sociale uitsluiting kan leiden. Want een leerling die leeft in een kansarm gezin leeft niet enkel in armoede, maar wil er graag bij horen, met zijn eigen dromen en fantasieën.
Choose an application
De bundels 'Pola en het armoedeweb' en 'Pola & solidariteit' helpen leerkrachten secundair onderwijs om vakoverschrijdend aan de slag te gaan met het thema armoede en om op een heldere wijze het thema solidariteit boven op de agenda te plaatsen. Het project maakt leerlingen bewust van wat armoede vandaag betekent en hoe het voor uitsluiting en schaamte zorgt. Ze krijgen inzicht in complexe thema dat inwerkt op alle levensdomeinen. De methodieken en verhalen zijn op maat van de verschillende graden. Extra methodieken, bijlagen en het filmpje 'Ik ben Pola' staan op de website. Die is toegankelijk via onze tablets of als je registreert met de unieke toegangscode in het pakket.
Choose an application
De bundels 'Pola en het armoedeweb' en 'Pola & solidariteit' helpen leerkrachten secundair onderwijs om vakoverschrijdend aan de slag te gaan met het thema armoede en om op een heldere wijze het thema solidariteit boven op de agenda te plaatsen. Het project maakt leerlingen bewust van wat armoede vandaag betekent en hoe het voor uitsluiting en schaamte zorgt. Ze krijgen inzicht in complexe thema dat inwerkt op alle levensdomeinen. De methodieken en verhalen zijn op maat van de verschillende graden.
Choose an application
Choose an application
Ook heel wat kleuters leven in armoede. Daarom is er naast de bekende verhalen over Robby en zijn vrienden, ook lesmateriaal over Jordy, het kleine broertje van Robby. Jordy staat symbool voor alle kleuters in armoede. Zijn verhaal laat je een kijkje nemen in het dagelijkse leven van een jongen die opgroeit in een kwetsbaar gezin. Armoede treft één op de vijf jongeren in ons land en sluipt onvermijdelijk ook je klas binnen. Jordy maakt dit bespreekbaar bij de allerjongsten.Het lesmateriaal is opgebouwd rond een verhaal dat aansluit bij de leefwereld van kleuters. In het verhaal maak je ook kennis met andere klasgenootjes die op hun manier te maken krijgen met uitsluiting. In deze lessen (2019) staat solidariteit centraal.
Choose an application
Ook heel wat kleuters leven in armoede. Daarom is er naast de bekende verhalen over Robby en zijn vrienden, ook lesmateriaal over Jordy, het kleine broertje van Robby. Jordy staat symbool voor alle kleuters in armoede. Zijn verhaal laat je een kijkje nemen in het dagelijkse leven van een jongen die opgroeit in een kwetsbaar gezin. Armoede treft één op de vijf jongeren in ons land en sluipt onvermijdelijk ook je klas binnen. Jordy maakt dit bespreekbaar bij de allerjongsten. Deze handleiding is een inhoudelijke bundel om de bredere problematiek van kansarmoede te bespreken en in de kijker te zetten. Aangevuld met leuke methodieken. De vertelplaten die je apart koopt, maken dit hele pakket af. Jij kan als leerkracht het verschil maken, door aan elke kleuter het zelfvertrouwen te geven dat ze verdienen. Dit verhaal en de bijhorende activiteiten zetten je op weg. Wil je op de meest efficiënte manier jouw doelstelling bereiken? Koop dan zeker de vertelplaten en de didactische verwerking samen. Deze materialen zijn complementair.Bron: https://welzijnszorg.be/webshop/lesmateriaal-ridder-jordy-didactische-verwerking-nr-24
Armoede --- Kansarmoede --- Sociale uitsluiting --- Vierde wereld
Listing 1 - 10 of 26 | << page >> |
Sort by
|