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ULiège (1)


Resource type

dissertation (1)


Language

French (1)


Year
From To Submit

2020 (1)

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Dissertation
Elaboration d'un stratégie marketing relative à un nouveau produit de la siroperie Meurens
Authors: --- --- --- ---
Year: 2020 Publisher: Liège Université de Liège (ULiège)

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Abstract

The aim of this end-of-studies work is to inform, explain and guide the Meurens company to implement the marketing strategy necessary to market a new product in Belgium. The product is an innovative, quality chocolate spread with a taste of dark chocolate, made from three ingredients: concentrated beetroot juice, concentrated dates juice and cocoa mass. The marketing plan presented in this work is put together in two steps. First of all, an understanding of the environment in which the company operates, followed by a discovery of the expectations and needs of consumers in regard to chocolate spreads. 
On the one hand, the approach includes an analysis of the macro and micro environment. These analyses are fed by elements coming, not only from four qualitative interviews, but also from some research which was carried out, and which aim to identify the opportunities and threats present on the market, as well as the strengths and weaknesses of the company. 
On the other hand, the approach also consists of a quantitative study carried out with 555 individuals and which aims to feed decision-making from a strategic and operational marketing point of view. There is also an economic analysis of the cost price and a 3 years sales forecast. 
As a result of this analysis, the company receives invaluable advice and an action plan which they could use to market this new product. Ce travail de fin d’études a pour but d'informer, d'expliquer et d'orienter la siroperie Meurens quant à la stratégie marketing nécessaire pour commercialiser un nouveau produit sur le marché belge. Ce produit est une pâte à tartiner au goût de chocolat noir, innovant et qualitatif, réalisé à partir de trois ingrédients : du concentré de betteraves, du concentré de dattes et de la masse de cacao. Le plan marketing présenté dans ce travail consiste, tout d’abord, à comprendre l’environnement dans lequel évolue l’entreprise, et ensuite, à découvrir les attentes et besoins des consommateurs face aux pâtes à tartiner chocolatées. 
D’une part, la démarche comprend une analyse du macro et du micro environnement. Ces analyses sont alimentées par des éléments venant de quatre entretiens qualitatifs mais aussi de recherches qui ont pour but de déterminer les opportunités et les menaces présentes sur le marché, mais aussi les forces et les faiblesses de l’entreprise. 
D’autre part, la démarche consiste également en une étude quantitative réalisée auprès de 555 individus et dont le but est d’alimenter les prises de décisions d’un point de vue du marketing stratégique et opérationnel. À cela s’ajoute aussi une analyse économique du prix de revient et une prévision des ventes sur une durée de trois ans. 
Ainsi, grâce à cette analyse, l’entreprise dispose de précieux conseils et d’un plan d’actions qu’elle pourrait utiliser pour commercialiser ce nouveau produit.

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