Listing 1 - 5 of 5 |
Sort by
|
Choose an application
Choose an application
De laatste decennia zijn er een groot aantal multi-mycotoxinemethoden ontwikkeld waarin heel wat mycotoxinen simultaan geanalyseerd kunnen worden. Massaspectrometrie is hiervoor een techniek bij uitstek die steeds meer wordt toegepast in combinatie met vloeistofchromatografie. Een veel voorkomend probleem is dat in dergelijke multi-mycotoxinemethoden vaak minder aandacht wordt besteed aan de scheiding van sterk verwante componenten. Dit treedt in het bijzonder op voor de acetylderivaten van deoxynivalenol (DON): 3-acetyldeoxynivalenol (3-ADON) en 15-acetyldeoxynivalenol (15-ADON). In dit opzicht werd een analytische methode ontwikkeld en gevalideerd die identificatie en kwantificatie toelaat van DON, 3-ADON en 15-ADON in een fungicidematrix met respectievelijk een detectielimiet van 12,9 µg/kg, 12,8 µg/kg en 11,3 µg/kg. De chromatografische bepaling duurt 13 minuten waarbij DON, 3-ADON en 15-ADON een retentietijd van respectievelijk 2,75, 7,46 en 7,78 minuten bezitten. De ontwikkelde methode werd achteraf toegepast door bepaling van de mycotoxineconcentratie in stalen met een variërende fungicideconcentratie.
Choose an application
Tijdens de verwerking en opslag van levensmiddelen kunnen er bruinkleuringsreacties optreden. Niet enkel de kleur verandert, maar de reactie heeft een invloed op de totale samenstelling van het levensmiddel. De niet-enzymatische bruinkleuringsreactie, de Maillard-reactie, vindt voornamelijk plaats in verhitte levensmiddelen.Strikt genomen kunnen, naast koolhydraten, ook andere carbonylverbindingen de reactie aangaan met een aminozuur. Deze carbonylverbindingen kunnen afbraakproducten zijn van suikers, vetoxidatieproducten of aromaverbindingen met een reactieve carbonylgroep.Tijdens de Maillard-reactie worden verschillende vluchtige aromaverbindingen gevormd naast melanoïdinen, stikstofhoudende polymeren met een hoge moleculaire massa die voor de bruine kleur zorgen.In deze thesis wordt de reactiviteit van verschillende carbonylverbindingen vergeleken. Zowel de belangrijkste gedetecteerde vluchtige verbindingen worden besproken als de afname van beginproducten en de intensiteit van bruinkleuring. Ook wordt de invloed van de ketenlengte bij oligopeptiden gedurende de Maillard-reactie onderzocht.Bij de reacties met de verschillende koolhydraten, vertoonde voornamelijk ribose een hoge reactiviteit. De suikerdegradatieproducten vormden tijdens de reactie met een aminoverbinding de grootste hoeveelheden alkylpyrazinen. De reacties met de vetoxidatieproducten vertoonden over het algemeen een lichtere bruinkleuring ondanks de sterke afname van beginproducten. De aromaverbindingen waren eveneens in staat de afbraak van aminozuren in zekere zin te induceren en een intense bruinkleuring te veroorzaken.De reacties met oligopeptiden vertoonden over het algemeen een iets lagere reactiviteit dan het overeenkomstige vrije aminozuur.
Choose an application
In dit boek worden alle recente ontwikkelingen op het gebied van levensmiddelenanalyses behandeld. Bij de staalvoorbereiding zijn deze ontwikkelingen onder meer een gevolg van steeds lagere concentraties van te bepalen bestanddelen, complexere matrices, milieuaspecten voor gebruikte oplosmiddelen en de reeds aangehaalde strengere normen opgelegd door de overheden. Er wordt dus gestreefd naar nauwkeuriger resultaten in kortere tijd en met minder kosten. Bij de eigenlijke analyse is het principe in heel wat gevallen een chromatografrische scheiding. Andere analysemethoden zijn vloeistofinjectieanalyse en capillaire elektroforese. Verder zijn er ook de biotechnologische methoden.Bij de detectie, dit is het kwantificeren van de afzonderlijke bestanddelen, zijn er eveneens heel wat recente ontwikkelingen. Elementen die daarbij spelen zijn miniaturisering en automatisering. Een trend tegenwoordig is het combineren van twee of meer analysetechnieken.
spectrometrie --- DNA (deoxyribonucleic acid) --- voeding --- Applied chemical analysis --- Nutritionary hygiene. Diet --- Biotechnology --- voedingschemie --- Spectrometric and optical chemical analysis --- fysicochemie --- Physicochemistry --- analyse (chemie) --- biotechnologie --- Fysicochemical separation methods --- Alimentation --- Biochemie --- Biochimie --- Voeding --- Kwaliteitszorg ; voedingsmiddelen --- 641 --- analysemethoden 543 --- voeding 641./.3 --- voedingsleer --- 543 --- 641.1 --- 664 --- analytische chemie (scheikunde) --- voedingsmiddelenchemie --- 543.06 --- Chromatografie --- Elektroferese --- Elektroforese --- Gaschromatografie --- Massaspectrometrie --- Voedingsmiddelenanalyse --- 614.4 --- ASE --- Analyse (chemie) --- Capillaire elektroforese --- DNA --- Detectie --- FIA --- GC --- HPLC --- IAC --- Immunochemie --- LC --- LLE --- MSPD --- MWAE --- SBSE --- SFE --- SPME --- Solid phase extraction --- TLC --- Tuinbouw (lt) --- UAE --- Voeding (lt) --- Voedingsmiddelentechnologie --- biotechnologie (lt) --- microbiologie (lt) --- 664.4 --- Voeding : analysemethoden --- R04625.jpg --- Voeding. Voedsel--(zie ook {392.8}) --- analytische chemie (analytische scheikunde) --- levensmiddelen --- oplosmiddelen --- chromatografie --- levensmiddelentechnologie --- departement Biotechniek --- opleiding biotechnologie --- 642
Choose an application
In het kader van dit thesisonderwerp wordt de productie van microbiële vluchtige organische componenten (MVOC’s), meer bepaald terpenen, en de productie van mycotoxinen door schimmels op Mout Extract Agar (MEA) nagegaan. Er wordt aandacht besteed aan een eventueel verband tussen beide.
Listing 1 - 5 of 5 |
Sort by
|