Listing 1 - 5 of 5 |
Sort by
|
Choose an application
Choose an application
De befaamde Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei begon al in 2016 aan een documentaire over vluchtelingen met zijn iPhone. Samen met een internationaal team van 300 man werd gedurende bijna twee jaar meer dan duizend uur aan beeldmateriaal verzameld. Uiteindelijk ging de film van 135 min. in september 2017 in wereldpremière. De documentaire brengt zowel de schaal van de vluchtelingencrisis in beeld als de impact op individuele levens en de maatschappij. Meer dan 65 miljoen mensen ontvluchtten de hongersnood, klimaatverandering en oorlog. De film volgt een reeks menselijke verhalen en bezoekt 23 landen waaronder Afghanistan, Bangladesh, Frankrijk, Griekenland, Duitsland, Irak, Israël, Italië, Kenia, Mexico, en Turkije. Human Flow toont hoe deze mensen wanhopig op zoek zijn naar vertrouwen, veiligheid, rechtvaardigheid en een thuis. We zien verhalen waar de wanhoop nabij is tot verhalen waar moed en volharding de sleutelwoorden zijn in de tocht naar onderdak. Van overspoelde vluchtelingenkampen, pogingen om de oceaan over te steken tot grenzen met prikkeldraad. Human Flow gaat het veelbesproken onderwerp niet uit de weg en stelt een belangrijke vraag voor ons allemaal: kan er een wereld bestaan zonder angst, met mensen die niet alleen aan zichzelf denken, maar die kiezen voor openheid, vrijheid en respect voor de anderen? Met de lesbrief bij de film kan je in de 2e en 3e graad van het secundair onderwijs aan de slag. Er wordt ingezoomd op de productie van de film, de thematiek en de verhaallijn én je krijgt filmtechnische duiding. De lesbrief bevat tal van weetjes, vragen en methodieken.
Choose an application
'Difret' is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een veertienjarig meisje uit Ethiopië. Deze aangrijpende film plaatst de problematiek van kindhuwelijken in een breder perspectief en draagt bij tot het bevorderen van wereldburgerschap bij je leerlingen. Met de film en de bijbehorende lesmap kan je in de klas een debat op gang brengen over kinderrechten, het belang van democratie, een rechtsstaat, de positie van vrouwen en meisjes, ontwikkelingssamenwerking en nog meer. De film toont ook een positief verhaal. Op die manier wordt ook het kritisch denken, het doorprikken van vooroordelen en een open houding in de samenleving gestimuleerd.
Choose an application
1914. Terwijl Jean Mordant de wereldtitel worstelen behaalt in Buenos Aires, wordt zijn jonge dochter Mimi in Oostende verkracht door Duitse soldaten. Jean zweert dat hij het onrecht zal wreken en neemt dienst bij het prestigieuze ACM-korps, de allereerste pantserdivisie ter wereld. De film 'Cafard' werd gemaakt met de 'motion capture' techniek waarbij de acteurs speciale pakken aantrekken en hun bewegingen en mimiek worden overgezet op animatiefiguren. De verhaallijn van 'Cafard' is realistisch en historisch relevant. De film toont het beeld van de smerige, ellendige oorlog met personages die vooral bezig zijn met overleven en die eigenlijk terug naar huis willen. In de zijlijn komen bovendien heel wat verhalen aan bod van aan en achter het front, elementen die vaak onderbelicht worden als het om de WOI gaat (de pogroms, de bezetting, de Spaanse griep, de Oktoberrevolutie). De lesmap bij de film bevat een rijke bron aan informatie over het maken van de film, maar ook veel historische achtergrond en duiding. De opdrachten zijn erg divers en er is een speciaal luik voor BSO/TSO/BuSO. Als voorbereiding op de film vind je op de website nooitmeeroorlog.be dagboekfragmenten van enkele ACM-leden, verwerkt in 6 profielpagina's. Leerlingen vinden er allerhande info omtrent het ACM-korps, WOI ... De graphic novel vertelt hetzelfde verhaal als de film, met als voordeel dat je het op eigen tempo kan bekijken/lezen. De strip bevat een uitgebreid historisch dossier, waarin feiten van fictie worden gescheiden.
Choose an application
Didactics of social education --- Didactics of history --- History of Belgium and Luxembourg --- anno 1910-1919
Listing 1 - 5 of 5 |
Sort by
|