Listing 1 - 10 of 21 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Het doel van deze onderzoeksopdracht is om te achterhalen op welke manier applets in de fysicales kunnen geïntegreerd worden. Hiervoor is de volgende onderzoeksvraag opgesteld: Hoe kunnen de applets van PhET een meerwaarde vormen voor de lessen fysica in de tweede graad? In dit onderzoek wordt enkel gebruik gemaakt van applets van PhET interactive simulations. Om een antwoord te vinden op de onderzoeksvraag start deze onderzoeksopdracht met een studie van de leerplannen. Er wordt hierbij gekeken of applets aan bod komen in de leerplannen en welk voorstel er gegeven wordt om ze toe te passen in de les. Vervolgens volgt er een handleiding voor de applets van PhET. Daarna worden enkele voorstellen gedaan om applets te integreren in de fysicales. Ook worden er enkele voorbeelden gegeven die direct toegepast kunnen worden. Tot slot wordt het gebruik van applets door de Vlaamse fysica leerkrachten onderzocht. Dit gebeurde a.d.h.v. een enquête. Uit de antwoorden op de vragenlijsten blijkt dat 76,6 % van de fysica leerkrachten applets integreren in hun lessen. Ook blijkt dat zo goed als alle leerkrachten applets willen gebruiken in hun les, indien er online materiaal beschikbaar is. Uit de bevraging blijkt dat 73 % van de fysica leerkrachten niet in contact kwam met applets tijdens hun opleiding en dat 87 % nooit een nascholing rond applets volgde. Op basis hiervan kan er besloten worden dat applets al relatief populair zijn bij de fysica leerkrachten. We kunnen echter ook besluiten dat applets nog niet veel voorkomen in de opleiding leerkracht fysica secundair onderwijs. In een verder onderzoek zou er onderzocht kunnen worden welke appletsites het vaakst gebruikt worden. Een ander interessant onderzoek zou zijn om deze resultaten van Vlaanderen te vergelijken met het gebruik in andere regio’s en landen. Een andere suggestie is om te onderzoeken welk effect appletgebruik heeft op het verwerven van leerstof. Dit zou kunnen gedaan worden door de leerstof aan twee gelijkaardige groepen te geven, maar bij een groep wordt de leerstof ingeoefend met applets.
Choose an application
Je loopt rustig op de straat en plots valt er een voorbijganger neer. Weet je wat je moet doen en op welke manier je moet ingrijpen? Ik hoop dat je op een gepaste manier kan reageren, maar velen hebben een beperkte kennis over EHBO of ervaren de angst om iets verkeerd te doen. Daarom wilde ik onderzoeken hoe EHBO op een efficiënte manier aangeboden kan worden in de eerste graad het secundair onderwijs. Het grote voordeel is dat EHBO volgend schooljaar in de leerplannen en eindtermen wordt opgenomen. Tijdens het onderzoek heb ik uitgezocht op welke manier scholen EHBO volgend schooljaar in hun lessenpaket zullen opnemen. Uit het onderzoek bleek dat er enkele scholen nog geen idee hebben hoe ze EHBO volgend jaar aan de eerste graad zullen aanbieden. Ik ondervond ook dat de overige scholen een verschillende aanpak hanteren om EHBO aan de leerlingen te geven. Ook de kennis van de studenten rond het AED-toestel werd tijdens een andere enquête afgetoetst. Hieruit bleek dat 90 % van de ondervraagde studenten het AED-toestel kennen. Toch gaven vijf van de dertig studenten aan dat ze schrik zouden hebben om het toestel indien nodig te gebruiken. Ik hoop dat binnen enkele jaren elke voorbijganger het slachtoffer op een correcte manier kan helpen en geen schrik meer ervaart om een AED-toestel te gebruiken.
Choose an application
Met deze onderzoeksopdracht beantwoord ik de vraag: Hoe kunnen leerlingen in het tso gemotiveerd worden voor lessen fysica binnen het vak natuurwetenschappen in de tweede graad? Deze onderzoeksvraag komt voort uit mijn eigen ervaringen en uit ervaringen van mentoren en andere leerkrachten die wetenschappen geven in de tweede graad in het tso. Het doel van het onderzoek is dat ik zelf beter begrijp hoe deze leerlingen gemotiveerd kunnen worden. Zo kan ik in de toekomst betere lessen geven en mijn kennis delen met anderen. Om een antwoord te vinden op de onderzoeksvraag heb ik een literatuuronderzoek uitgevoerd. Ik heb gebruikgemaakt van enkele onderzoeken en een boek over motivatie. Het literatuuronderzoek diende vooral om de theorie rond motiveren te onderzoeken en te beschrijven. Daarnaast maakte ik een vragenlijst op en verspreidde deze naar medestudenten, mentoren en andere leerkrachten. Er bestaan verschillende theorieën over het motiveren van mensen zoals de expectancy value theory en de self-determination theory. Deze theorieën bespreken motiveren over het algemeen en zijn uiteraard interessant voor alle leerkrachten. Om antwoorden te vinden specifiek voor de gekozen doelgroep deed ik verder onderzoek a.d.h.v. bronnen die vooral over het motiveren voor wetenschappen gaan.
Choose an application
Deze onderzoeksopdracht probeert een antwoord te geven op de vraag: “Hoe kan men muziek integreren in de lessen wiskunde van de eerste graad in de A-stroom?” en heeft als deelvraag: “Hoe staan leerkrachten wiskunde van de eerste graad uit de A-stroom tegenover de integratie van muziek in de lessen wiskunde?”. Heel wat leerkrachten zijn op zoek naar actievere werkvormen en een vernieuwende aanpak om wiskunde aan de leerlingen aan te brengen. Voor het beroepsonderwijs zijn hieromtrent meer bijscholingen om de leerkrachten te ondersteunen. Ikzelf koos ervoor een andere aanpak voor het vak wiskunde uit te schrijven. Ik deed dat door muziek te integreren. Voor vele leerlingen sluit dit aan bij hun leefwereld. Ik koos voor een ervaringsgerichte aanpak. Dat wil zeggen dat ik conclusies genomen heb op basis van uitvoeringen in de praktijk. In dit onderzoek ben ik eerst op zoek gegaan naar hoe de leerkrachten wiskunde van de eerste graad A-stroom tegenover deze integratie staan. Op die manier kon ik beter inschatten of de uitwerking van een concreet voorstel zinvol was. Vorig jaar schreef ik een werkstuk omtrent wiskunde en muziek. Dit jaar heb ik alles aan het leerplan gelinkt en verder uitgeschreven en uitgediept. Na deze studie heb ik enkele concrete lesvoorbereidingen uitgewerkt, namelijk de spiegeling, de verschuiving en verhoudingen. Daarbij heb ik telkens een PowerPointpresentatie, een werkblaadje en extra materiaal gemaakt. De lesvoorbereidingen zijn met andere woorden gebruiksklaar voor de leerkrachten. Dat is de kern van deze onderzoeksopdracht. Door de veelal positieve reacties van de leerkrachten koos ik er ook voor een theoriedeel voor de tweede graad uit te schrijven. Zo maakte ik de link tussen muziek en de sinusfunctie en het kansrekenen. Ik ben overtuigd dat het een meerwaarde biedt om dit ook uit te werken voor de tweede graad. Bij dit hoofdstuk heb ik ook de link gemaakt met mijn ander onderwijsvak, namelijk biologie. De sinusfunctie kan gelinkt worden met geluid en dat heeft natuurlijk ook alles te maken met muziek. Tot slot wilde ik ook weten hoe leerlingen tegenover deze veranderingen staan. Het is noodzakelijk om stil te staan bij het welbevinden van de leerling. Vaak wordt wiskunde beschouwd als een moeilijk en saai vak. Sommige leerlingen zijn heel positief tegenover deze integratie, anderen helemaal niet. Het is zeker nodig om de interesses van het leerlingenpubliek na te gaan. Door deze onderzoeksopdracht wil ik vooral leerkrachten overtuigen van het feit dat vernieuwingen en actieve betrokkenheid in het vak wiskunde wel degelijk mogelijk zijn. Daarnaast wilde ik ook aantonen dat er heel wat linken zijn tussen wiskunde en muziek. De lesvoorbereidingen met bijhorend materiaal zijn bij interesse gemakkelijk te verkrijgen door een e-mail te sturen naar clara.vandekerckhove@hotmail.be.
Choose an application
Listing 1 - 10 of 21 | << page >> |
Sort by
|