Narrow your search

Library

KU Leuven (2)

UGent (2)

ULB (2)

ULiège (2)

FARO (1)

LUCA School of Arts (1)

Odisee (1)

Thomas More Kempen (1)

Thomas More Mechelen (1)

UCLL (1)

More...

Resource type

book (2)


Language

French (2)


Year
From To Submit

2024 (1)

2022 (1)

Listing 1 - 2 of 2
Sort by

Book
Les Projets Alimentaires Territoriaux : Vers des Actions Collectives.
Authors: --- --- ---
ISBN: 9782759237883 2759237885 2759237877 Year: 2024 Publisher: Versailles : Quae,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

This comprehensive work explores the development and implementation of Territorial Food Projects (Projets Alimentaires Territoriaux, PAT) in France, which have gained significant attention since being endorsed by the 2014 Future Law for Agriculture. The book, a collaboration among twenty researchers from various disciplines, examines the theoretical frameworks, case studies, and controversies surrounding these projects. It highlights the role of local governments and communities in fostering sustainable agricultural practices and strengthening the links between agriculture, food, and territory. The authors aim to bridge research and practical action, making it relevant for local authorities, educators, students, and citizens interested in food systems and territorial development. The book underscores the need for collective action and innovation to address the disconnection between local agricultural production and consumption, exacerbated by globalized food systems.


Book
Le terroir viticole : Espace et figures de qualité
Authors: --- --- --- --- --- et al.
ISBN: 2869068492 2869067313 9782869067318 9782869067318 Year: 2022 Publisher: Tours : Presses universitaires François-Rabelais,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Incontestablement, le terroir revêt aujourd’hui une connotation positive. C’est un signe de qualité recherché, aussi bien par les vignerons qui y voient une reconnaissance dans leurs pratiques des valeurs environnementales et paysagères ; par les consommateurs qui y trouvent une authenticité et une proximité avec les lieux de production ; mais aussi par les territoires pour lesquels le terroir devient facteur de développement. Mais ces valeurs positives du terroir ne sont que très récentes, il est donc nécessaire de déconstruire cette notion en mettant en miroir les acceptations disciplinaires du terroir. Chacun dans son rôle (du consommateur au vigneron), dans sa discipline (des sciences humaines et sociales aux sciences exactes), analyse, anticipe, interprète et définit des objets attachés à la vigne et au vin.

Listing 1 - 2 of 2
Sort by