Listing 1 - 10 of 14 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
‘Wat is goed onderwijs?’ Deze vraag blijft de gemoederen volop bezighouden. Gelukkig maar, want zonder discussie over deze vraag is er ook geen goed onderwijs. In dit boek vind je niet ‘de definitieve waarheid’ over goed onderwijs. Die waarheden zullen we telkens opnieuw moeten formuleren op basis van relevante en actuele kennis. Deze bundel is samengesteld uit vijftien hoofdstukken uit de vier verschenen delen van de reeks Wat is goed onderwijs? In deze reeks werd de vraag wat goed onderwijs is achtereenvolgens beantwoord vanuit het perspectief van de sociologie (deel 1), de leerpsychologie (deel 2), de bestuurskunde (deel 3) en vanuit de pedagogiek (deel 4). De bijdragen, geschreven door auteurs die al jaren werkzaam zijn in en voor het onderwijs, bieden een relevante kennisbasis voor leraren, studenten van lerarenopleidingen, managers en beleidsmakers. Professionals die zich vooral laten leiden door de vraag hoe zij de aan hen toevertrouwde leerlingen en studenten zo goed mogelijk onderwijs kunnen bieden.
Choose an application
Wat is goed onderwijs? Deze vraag blijft de gemoederen volop bezig houden. Gelukkig maar, want zonder discussie over deze vraag is er ook geen goed onderwijs. In dit boek vindt u niet ‘de definitieve waarheid’ over goed onderwijs. Die waarheden zullen we telkens opnieuw moeten formuleren op basis van relevante en actuele kennis. In dit boek, het eerste in een reeks, staan vragen centraal waarop vanuit een sociologische invalshoek antwoorden gegeven worden. Hoe verloopt de interactie in de klas tussen leerlingen en tussen leraren en leerlingen. Wat is er voor nodig om leerlingen te ondersteunen bij hun studiekeuze? Wat speelt er zich af in de wereld tussen school en thuis in de eigen jeugdculturen van leerlingen? Hoe komt het dat leerlingen met een niet-westerse culturele achtergrond meer moeite hebben met hun schoolloopbaan? Hoe wordt een goede aansluiting gevonden tussen onderwijs en arbeid? En niet de minst belangrijke vraag: levert het onderwijs een bijdrage aan het bestendigen of juist aan het verkleinen van sociale ongelijkheid?
Choose an application
Onderwijsvisie --- onderwijsfilosofie --- Onderwijsfilosofie --- Filosofie --- Oudheid --- China --- Romeinse Rijk --- Hellenisme --- Griekenland --- Hellas --- Film --- Literatuur --- Muziek --- Schilderkunst --- Tekenkunst --- Vlaanderen --- Vlaams --- Emigratie --- Vrouw
Choose an application
In dit boek, de derde van de reeks, staan vragen centraal waarop vanuit een bestuurskundige invalshoek antwoorden worden gegeven. De gehele ontwikkeling van de welvaart, de verbetering van de leefomstandigheden van mensen, de emancipatie van groepen burgers, een groot deel van onze culturele ontwikkeling, is nauwelijks denkbaar zonder organisatie en sturing van een ‘onderwijssysteem’. Maar wat is dan goed bestuur? Zijn er ‘evidence based’ vormen van wet- en regelgeving of hebben we hier ook, net als in het onderwijs zelf, te maken met historisch bepaalde kwaliteitsdefinities en voortschrijdend inzicht in de manier waarop we de kwaliteit die we ambiëren ook realiseren? Volgens de auteurs is bestuur altijd schipperen tussen meerdere perspectieven; het zoeken en vinden van een juiste balans.
Onderwijs --- Onderwijsrecht --- Nederland --- Onderwijsbeleid
Choose an application
ervaringsleren --- leerpsychologie --- volwassenenvorming, methoden --- volwassenenvorming --- 371.3 --- 159.95 --- 374.7 --- Sociale agogiek --- permanente vorming en volwasseneneducatie --- permanente vorming en volwasseneneducatie. --- Permanente vorming en volwasseneneducatie.
Choose an application
Onderwijspsychologie --- Leren --- Leerstijlen --- Coöperatief leren --- Taalverwerving --- Didactiek --- Realistisch rekenen --- Beroepssecundair onderwijs --- Motivatie --- Kennisverwerving --- Leerstijl
Choose an application
Niet iedereen denkt bij de vraag “wat is goed onderwijs?” meteen aan de economie. Toch is de economische wetenschap de laatste tijd een steeds grotere rol in de discussie over onderwijs gaan spelen. Dat is geen toeval. Het belang van kennis in onze maatschappij neemt steeds verder toe. Economen beschouwen het volgen van onderwijs als investering in menselijk kapitaal, dat de belangrijkste grondstof vormt voor de economie. Mensen besteden een aanzienlijk deel van hun leven aan het volgen van onderwijs, en andere vormen van leren (bijvoorbeeld op de werkplek). De investeringen in onderwijs en scholing zijn in de afgelopen decennia dan ook sterk gestegen. Dit maakt ook de vraag steeds urgenter of deze uitgaven ook leiden tot de optimale onderwijskwaliteit. Economie is de wetenschap van keuzes maken met schaarse middelen en naarmate het onderwijs beter wordt, worden subtiele afwegingen steeds belangrijker om keuzes voor meer onderwijs te kunnen onderbouwen en om de kwaliteit nog verder te kunnen vergroten. In deze bundel worden keuzes waar onderwijsaanbieders en gebruikers van onderwijs mee te maken hebben vanuit verschillende economische perspectieven tegen het licht gehouden.
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Onderwijseconomie --- Didactiek --- Nederland
Listing 1 - 10 of 14 | << page >> |
Sort by
|