Narrow your search

Library

Odisee (28)

KU Leuven (1)


Resource type

dissertation (29)


Language

Dutch (28)

Undetermined (1)


Year
From To Submit

2021 (8)

2020 (8)

2019 (4)

2018 (5)

2017 (2)

More...
Listing 1 - 10 of 29 << page
of 3
>>
Sort by

Dissertation
Wat zijn de belangrijkste indicatoren van een kwalitatieve leeromgeving? Een studentenbevraging.
Authors: --- ---
Year: 2019 Publisher: Brussel : Odisee

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Bachelorproef

Keywords


Dissertation
Wat zijn de belangrijkste indicatoren van een kwalitatieve leeromgeving?
Authors: --- ---
Year: 2019 Publisher: Brussel : Odisee

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Bachelorproef

Keywords


Dissertation
Eenzaamheid in woonzorgcentra: Een handleiding voor verpleegkundigen voor het herkennen van en omgaan met eenzaamheid
Authors: --- --- ---
Year: 2019 Publisher: Brussel : Odisee

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Deze bachelorproef gaat over eenzaamheid in woonzorgcentra met als onderwerp “een handleiding voor verpleegkundigen voor het herkennen van en omgaan met eenzaamheid”. Doorheen dit werkstuk wordt getracht een antwoord te geven op dit onderwerp en op die manier een meerwaarde te bieden aan de verpleegkundige praktijk. Eenzaamheid is een veel voorkomend probleem, vooral bij ouderen. Vanuit de literatuur is geen eenduidige aanpak te vinden in hoe eenzaamheid herkennen en hoe ermee omgaan. Aan de hand van deze bachelorproef willen we de lezers, maar vooral de verpleegkundigen werkzaam in een woonzorgcentrum, helpen bij het herkennen van en omgaan met eenzaamheid. In de literatuurstudie wordt de term eenzaamheid besproken, wat deze term juist inhoudt, hoe vaak dit voorkomt en welke mogelijke oorzaken en gevolgen er zijn omtrent eenzaamheid. Ook worden hier twee meetinstrumenten van eenzaamheid besproken. Als laatste wordt er dieper ingegaan op het specifieke onderwerp, namelijk het herkennen van en omgaan met eenzaamheid door verpleegkundigen. Nadien volgt een praktijkstudie met een ontwikkelde handleiding voor verpleegkundigen. Deze handleiding kan gebruikt worden door verpleegkundigen in woonzorgcentra om eenzaamheid op te sporen en er nadien gevolg aan te geven.

Keywords


Dissertation
Het effect van verpleegkundige interventies op de zelfeffectiviteit bij mantelzorgers van oncologische patiënten
Authors: --- --- ---
Year: 2020 Publisher: Brussel : Odisee

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Onderwerp: De zelfeffectiviteit bij mantelzorgers van oncologische patiënten. Onderzoeksdoel: De invloed van verpleegkundige interventies op de zelfeffectiviteit van mantelzorgers van oncologische patiënten bestuderen. Onderzoeksvraag: Welk effect hebben verpleegkundige interventies op de zelfeffectiviteit van mantelzorgers bij oncologische patiënten? Onderzoeksmethode: Er werden 45 bronnen geraadpleegd voor dit Literatuuronderzoek. Deze werden gevonden op de volgende zoekbanken: Limo, Pubmed, Springerlink, Google Scolar en Wiley Online Library. Naast elektronische databanken werd er ook informatie verzameld via de website van de Christelijke Mutualiteit en Iresearchnet.com. Verder werd het handboek “Psychologie, een inleiding” van Zimbardo, Johnson & Mc.Cann gebruikt waarin de verhouding tussen zelfeffectiviteit en mantelzorgers werd toegelicht. Resultaten: Aan de hand van verpleegkundige interventies, waaronder psycho-educatie en vaardigheidstraining, kunnen de mogelijke kansen aangeboden worden aan de mantelzorgers om hun zelfeffectiviteit te stimuleren. Conclusie: Wanneer mantelzorgers (en hun patiënt) een verpleegkundige interventie volgen, is er toename van zelfeffectiviteit bewezen. De beleving van de mantelzorgers en hun patiënt in het zorgtraject beïnvloeden elkaar. Het is belangrijk dat de verpleegkundige rekening houdt met de relatie tussen de mantelzorger en zijn patiënt. De zelfeffectiviteit van de mantelzorgers stijgt dan ook wanneer ze de interventie samen met hun patiënt volgt.

Keywords


Dissertation
Welk effect heeft een vorming op de verpleegkundige begeleiding van mantelzorgers van oncologische patiënten?
Authors: --- --- ---
Year: 2021 Publisher: Brussel : Odisee

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Onderwerp: Vorming aan oncologische verpleegkundigen omtrent de begeleiding van mantelzorgers. Onderzoeksdoel: Het ontwikkelen van een vorming die tools, tips en tricks aanleert aan verpleegkundigen, om hun begeleiding van mantelzorgers aan oncologische patiënten te gaan optimaliseren. Onderzoeksvraag: Welk effect heeft een vorming op de verpleegkundige begeleiding van mantelzorgers van oncologische patiënten? Onderzoeksmethode: Door het bevragen van de noden bij oncologische diensten en intervisiemomenten met andere verpleegkundigen, werd vastgesteld dat verpleegkundigen het meest nood hebben aan een ontwikkeling van een vorming om hun begeleiding aan mantelzorgers van oncologische patiënten te optimaliseren. Om de vorming te ontwikkelen, werd er gebruik gemaakt van informatie uit de literatuurstudie “Het effect van verpleegkundige interventies op de zelfeffectiviteit bij mantelzorgers van oncologische patiënten, 2019- 2020". Er werd ook gebruik gemaakt van theorie uit de opleiding bachelor in de verpleegkunde te Odisee Brussel. Verder werden de handboeken ‘Medische psychologie’ van Kaptein et al. (2006) en ‘Opleiden met resultaat’ van Cobbaut & Gielen (2007) gebruikt. De vorming werd ontwikkeld op basis van drie hoofdvragen. Deze hoofdvragen bieden aandacht aan mantelzorgers, stress, coping, zelfeffectiviteit en verpleegkundige interventies. Om het effect van de vorming te achterhalen werd er gebruik gemaakt van pre- en posttesten. Resultaten: Voor de vorming voelden zes op tien verpleegkundigen zich voldoende voorbereid om mantelzorgers van oncologische patiënten te begeleiden. Na de vorming was dit aantal vijf op zes verpleegkundigen. Verder ervaarden oncologische verpleegkundigen na de vorming meer obstakels. Bij de pretest waren dit er vijf op tien en bij de posttest steeg dit aantal naar vier op zes. Tot slot merken vijf op zes verpleegkundigen een verandering in hun visie omtrent de begeleiding van mantelzorgers van oncologische patiënten. Conclusie: De vorming heeft een effect gehad op hoe verpleegkundigen hun begeleiding aan mantelzorgers van oncologische patiënten ervaren. Verpleegkundigen voelen zich meer voorbereid voor het begeleiden van mantelzorgers van oncologische patiënten.

Keywords


Dissertation
Covid-19 in België: het mentaal welzijn van verpleegkundigen en mogelijke interventies ter ondersteuning
Authors: --- --- ---
Year: 2021 Publisher: Brussel : Odisee

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Het doel van deze literatuurstudie is het achterhalen welke factoren een invloed hebben op het mentaal welzijn van verpleegkundigen die tewerkgesteld zijn in een ziekenhuis en dit tijdens een pandemie en het in kaart brengen van interventies die mogelijks het mentaal welzijn kunnen verbeteren. Om een antwoord te bieden op de onderzoeksvraag wordt er in de studie een algemene schets van een pandemie weergegeven, met de impact ervan op de wereld. Deze informatie werd gespecifieerd verwerkt naar België en vooral Vlaanderen toe, concreet de aanpak van de ziekenhuizen, de economische impact, de verschillende strategieën vanuit de regering om de verspreiding van het virus tegen te gaan werden neergeschreven. Nadien werd er ingegaan op welke impact Covid-19 had op verpleegkundigen tewerkgesteld in ziekenhuizen. Tot slot werden er mogelijke interventies en organisaties ter ondersteuning weergegeven in het laatste hoofdstuk van de studie. Deze kunnen mogelijks gebruikt worden om de verpleegkundigen te steunen in tijden van een pandemie. De literatuur die gebruikt werd is grotendeels afkomstig van databases zoals; Wiley Online Library, PubMed, Limo en Elsevier. Ook werd Google en Google Scholar gebruikt. Uit de studie blijkt dat het stimuleren van zelfzorg en veerkracht preventief kan werken tegen verschillende de psychologische aandoeningen die besproken worden. In België bestaan al tal van organisaties om hulp te bieden aan zorgverleners tijdens een pandemie. Grotendeels zijn het interventies die opgesteld zijn door steungroepen en ziekenhuizen. Weliswaar heeft de overheid ook een aantal zaken ondernomen om psychologische ondersteuning te bieden aan zorgverleners.

Keywords


Dissertation
Welk effect heeft een vorming op de verpleegkundige begeleiding van mantelzorgers van oncologische patiënten
Authors: --- --- ---
Year: 2021 Publisher: Brussel : Odisee

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Onderwerp: Vorming aan oncologische verpleegkundigen omtrent de begeleiding van mantelzorgers. Onderzoeksdoel: Het ontwikkelen van een vorming die tools, tips en tricks aanleert aan verpleegkundigen, om hun begeleiding van mantelzorgers aan oncologische patiënten te gaan optimaliseren. Onderzoeksvraag: Welk effect heeft een vorming op de verpleegkundige begeleiding van mantelzorgers van oncologische patiënten? Onderzoeksmethode: Door het bevragen van de noden bij oncologische diensten en intervisiemomenten met andere verpleegkundigen, werd vastgesteld dat verpleegkundigen het meest nood hebben aan een ontwikkeling van een vorming om hun begeleiding aan mantelzorgers van oncologische patiënten te optimaliseren. Om de vorming te ontwikkelen, werd er gebruik gemaakt van informatie uit de literatuurstudie “Het effect van verpleegkundige interventies op de zelfeffectiviteit bij mantelzorgers van oncologische patiënten, 2019-2020". Er werd ook gebruik gemaakt van theorie uit de opleiding bachelor in de verpleegkunde te Odisee Brussel. Verder werden de handboeken ‘Medische psychologie’ van Kapteinet al. (2006) en ‘Opleiden met resultaat’ van Cobbaut & Gielen (2007) gebruikt. De vorming werd ontwikkeld op basis van drie hoofdvragen. Deze hoofdvragen bieden aandacht aan mantelzorgers, stress, coping, zelfeffectiviteit en verpleegkundige interventies. Om het effect van de vorming te achterhalen werd er gebruik gemaakt van pre- en posttesten. Resultaten: Voor de vorming voelden zes op tien verpleegkundigen zich voldoende voorbereid om mantelzorgers van oncologische patiënten te begeleiden. Na de vorming was dit aantal vijf op zes verpleegkundigen. Verder ervaarden oncologische verpleegkundigen na de vorming meer obstakels. Bij de pretest waren dit er vijf op tien en bij de posttest steeg dit aantal naar vier op zes. Tot slot merken vijf op zes verpleegkundigen een verandering in hun visie omtrent de begeleiding van mantelzorgers van oncologische patiënten. Conclusie: De vorming heeft een effect gehad op hoe verpleegkundigen hun begeleiding aan mantelzorgers van oncologische patiënten ervaren. Verpleegkundigen voelen zich meer voorbereid voor het begeleiden van mantelzorgers van oncologische patiënten.

Keywords


Dissertation
Patiëntentevredenheid bij verpleegkundigen in een huisartsenpraktijk

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De evolutie van de eerstelijnszorg in België, doch ook in andere landen, heeft gevolgen voor de huisartsenpraktijk waar dringend moet worden nagedacht over taakdelegatie. De praktijkverpleegkundige kan, mits een aantal voorwaarden, een belangrijke rol spelen in een huisartsenpraktijk dankzij haar competenties en kennis van verschillende technieken. De vraag die in deze bachelorproef zal beantwoord worden is of de patiënten ook effectief tevreden zijn met de zorgen van een verpleegkundige binnen een huisartsenpraktijk en of de verpleegkundige op deze manier zelfs een meerwaarde kan betekenen binnen de eerstelijnszorg.

Keywords


Dissertation
De rol van de verpleegkundige in de gezondheidszorg voor mensen zonder papieren
Authors: --- --- ---
Year: 2019 Publisher: Brussel : Odisee

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De onderzoeksvraag in de bachelorproef luidt als volgt: “Welke rol kan de verpleegkundige opnemen bij het faciliteren van de toegang tot de Belgische gezondheidszorg voor mensen zonder papieren in het kader van dringende medische hulpverlening?”. Om hierop een antwoord te formuleren diende er echter ook gekeken te worden naar enkele andere aspecten, namelijk: “Welke barrières ervaren mensen zonder papieren in de toegang tot de Belgische gezondheidszorg?”, “Welke barrières ervaren verpleegkundigen in het verlenen van gezondheidszorg aan mensen zonder papieren?” en ten slotte “Welke rol kan een verpleegkundige opnemen in de zorg voor mensen zonder papieren met de bestaande barrières in het achterhoofd?”. In de bachelorproef wordt door middel van een grondige literatuurstudie en een praktijkstudie die bestond uit kwalitatieve interviews een antwoord geformuleerd. De rol van de verpleegkundigen inzake het faciliteren van de toegang tot gezondheidszorg voor mensen zonder papieren beperkt zich tot een ondersteunende rol. Ze trachten middels het geven van raad een positieve uitkomst te bewerkstelligen inzake de toekenning van dringende medische hulpverlening aan mensen zonder papieren. Eens de mensen zonder papieren toegang hebben tot de gezondheidszorg door middel van het bekomen van een medische kaart, kan de verpleegkundige een grotere rol opnemen. Indien de verpleegkundige in dit geval namelijk gebruik maakt van de beschikbare handvaten, kunnen verschillende barrières worden teruggedrongen wat de gezondheidstoestand van de mensen zonder papieren, alsook de zorgverleningsrelatie ten goede komt. Het wordt namelijk mogelijk de andere culturen beter te begrijpen, alsook gezondheidsadvies aan te bieden op maat van zorgvrager.

Keywords


Dissertation
Verpleegkundige-interventies-bij-mantelzorgers.
Authors: --- --- ---
Year: 2020 Publisher: Brussel : Odisee

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Onderwerp: De zelfeffectiviteit bij mantelzorgers van oncologische patiënten. Onderzoeksdoel: De invloed van verpleegkundige interventies op de zelfeffectiviteit van mantelzor- gers van oncologische patiënten bestuderen. Onderzoeksvraag: Welk effect hebben verpleegkundige interventies op de zelfeffectiviteit van man- telzorgers bij oncologische patiënten? Onderzoeksmethode: Er werden 45 bronnen geraadpleegd voor dit Literatuuronderzoek. Deze wer- den gevonden op de volgende zoekbanken: Limo, Pubmed, Springerlink, Google Scolar en Wiley On- line Library. Naast elektronische databanken werd er ook informatie verzameld via de website van de Christelijke Mutualiteit en Iresearchnet.com. Verder werd het handboek “Psychologie, een inleiding” van Zimbardo, Johnson & Mc.Cann gebruikt waarin de verhouding tussen zelfeffectiviteit en mantel- zorgers werd toegelicht. Resultaten: Aan de hand van verpleegkundige interventies, waaronder psycho-educatie en vaardig- heidstraining, kunnen de mogelijke kansen aangeboden worden aan de mantelzorgers om hun zelfef- fectiviteit te stimuleren. Conclusie: Wanneer mantelzorgers (en hun patiënt) een verpleegkundige interventie volgen, is er toe- name van zelfeffectiviteit bewezen. De beleving van de mantelzorgers en hun patiënt in het zorgtra- ject beïnvloeden elkaar. Het is belangrijk dat de verpleegkundige rekening houdt met de relatie tussen de mantelzorger en zijn patiënt. De zelfeffectiviteit van de mantelzorgers stijgt dan ook wanneer ze de interventie samen met hun patiënt volgt.

Keywords

Listing 1 - 10 of 29 << page
of 3
>>
Sort by