Listing 1 - 10 of 23 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Choose an application
Dit onderzoeksrapport handelt over de 'reproductie van sociale ongelijkheid in het onderwijs'. Bedoeld wordt dat er een duidelijk verband is tussen allerlei sociale ongelijkheid onder ouders en het schoolsucces - en daarmee ook de lagere maatschappelijke positie - van hun kinderen. Dit onderzoek poogt te doorgronden hoe dit mechanisme tot stand komt.
452.2 --- Basisonderwijs --- Kansenbeleid --- Ongelijkheid --- Schoolbeleid --- Segregatie --- Politiek, wetgeving en organisatie * --- #BSCH : vak : didactiek --- Schoolbooks - Didactic material --- 81.21 social inequality in education. --- Basisonderwijs. --- Sekseverschillen. --- Sociale ongelijkheid. --- Nederland.
Choose an application
In de studie wordt ingegaan op het verband tussen onderwijs en sekse-ongelijkheid. Eerst wordt de maatschappelijke ongelijkheid tussen de seksen onder de loep genomen, waarbij men concludeert dat deze ongelijkheid haar voortbestaan mede te danken heeft aan onderwijsinvloeden -de reproduktiefunctie van het onderwijs. In het tweede deel vindt men een verslag van een onderzoek bij onderwijsgevenden. Voornaamste conclusie die uit dit onderzoek naar voren treedt is dat: "... het beeld dat onderwijsgevenden hebben van het vraagstuk van onderwijs en sekse-ongelijkheid een essentiële handicap vormt een beleid dat dat vraagstuk wenst aan te pakken".
Teaching --- Personnel management --- Sociology of the family. Sociology of sexuality --- Social law. Labour law --- #SBIB:316.334.1O230 --- #SBIB:316.346H23 --- Geplande onderwijsverandering --- Positie van de vrouw in de samenleving: studie en onderwijs --- Theses --- Sociology of education --- Netherlands --- #SBIB:316.334.1O340 --- Onderwijs en sociale verandering, onderwijs en samenleving --- Sociologie van het gezin. Sociologie van de seksualiteit --- Sociaal recht. Arbeidsrecht --- Onderwijskunde --- Personeelsbeleid --- Gender roles --- Education --- Affirmative action --- Book
Choose an application
Tussen 1976 en 1978 werd door medewerkers van de sectie Onderwijsresearch van het Instituut voor Toegepaste Sociologie te Nijmegen, een studieprojekt uitgevoerd onder de titel: 'Geslachtsgebonden Verschillen in de Betekenis van Onderwijs voor de Maatschappelijke en Persoonlijke Ontplooiing van Leerlingen - Een studie op het terrein van onderwijs en vrouwenemancipatie'. In dit kader verscheen dit werk. Belangrijk is dat in dit boek de problematiek van de emancipatie van de vrouw (voor zover aan het onderwijs te relateren), vooral wordt geanalyseerd vanuit discussies, die gevoerd zijn over de emancipatoire taak van het onderwijs t.o.v. alle leerlingen, meisjes én jongens. Daarbij zal de auteur tot de conclusie komen dat bepaalde facetten van de discriminatie van de vrouw (m.n. de stereotype afschildering van vrouwen in op school gebruikte lesboekjes) misschien meer aandacht van feministische groeperingen krijgen dan zij verdienen, terwijl voor andere facetten (m.n. de eis aan het onderwijs de leerlingen vaardigheden aan te reiken, teneinde hun eigen situatie te kunnen problematiseren) te weinig aandacht bestaat.
Social psychology --- Sociology of minorities --- Teaching --- Education --- Socialization --- Book --- Empowerment --- Netherlands
Choose an application
Hoe vergaat het de allochtonen die in 2006 zijn afgestudeerd aan hogeschool of universiteit, maar halverwege 2007 nog geen passende baan hebben. Wat is hun sollicitatiegedrag? Hoe schatten zij hun kansen in op een passende baan? Hoe beleven zij het uitblijven van succes? Dit onderzoek is gebaseerd op een internetenquête bij 550 werkzoekende hoogopgeleiden van allochtone herkomst. De publicatie bevat een tiental adviezen voor beleidmakers.
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
#SBIB:316.334.1O320 --- #SBIB:HIVA --- Onderwijs 37 --- Nederland (492) --- Doelen en functies van onderwijstypes, schoolsystemen: algemeen --- Research on teaching --- Netherlands
Choose an application
Listing 1 - 10 of 23 | << page >> |
Sort by
|