Narrow your search
Listing 1 - 10 of 15 << page
of 2
>>
Sort by

Book
Onvrijwillige hulpverlening : moet dat nou?
Author:
ISBN: 9789031373789 9789031373796 Year: 2010 Publisher: Rotterdam Bohn Stafleu Van Loghum

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Hulpverlenen met drang en dwang mag dan in bepaalde gevallen beschouwd worden als onontkoombaar en wenselijk, het blijft gaan om werken op het scherp van de snede. Wanneer is ingrijpen in de intieme leefsfeer van mensen te legitimeren?De keuzen die de maatschappelijk werker daarbij maakt moeten verantwoord kunnen worden: in ethische, methodische en juridische zin. Zorgvuldig hulpverlenen is hier een eerste vereiste. Dit geheel geactualiseerde boek laat zien wat daaronder wordt verstaan. Daarbij tekenen zich drie rode draden af. De eerste betreft het zogenoemde werken op twee sporen, dat enerzijds aansluit bij belangen en doelen zoals de cliënt die ziet en anderzijds bij die van de omgeving, waaronder het hulpverlenend systeem. Onderzoek en praktijkervaring wijzen uit dat het verbinden van en wisselen tussen die twee sporen juist bij het werken met onvrijwillige cliënten noodzaak is. De tweede rode draad vormt het thema motiveren. Motivatie om te participeren in een hulpverleningsproces is aanvankelijk bij onvrijwillige cliënten niet of nauwelijks aanwezig. Het is een fikse opgave voor hulpverleners om die motivatie te wekken en te richten. De derde rode draad is het streven om optimaal gebruik te maken van methodische instrumenten die bewezen effectief zijn.


Digital
Onvrijwillige hulpverlening : moet dat nou?
Author:
ISBN: 9789031373789 9789031373796 Year: 2010 Publisher: Houten Bohn Stafleu van Loghum

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Moet dat nou? : hulpverlening aan onvrijwillige cliënten
Author:
ISBN: 9031332135 Year: 2001 Publisher: Houten/Diegem Bohn Stafleu Van Loghum

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Jarenlang was het werken met onvrijwillige cliënten in het maatschappelijk werk not done. Maatschappelijk werk omvatte het ondersteunen en versterken van cliënten die om hulp kwamen vragen; in dat beeld paste niet dat maatschappelijk werkers zelf het initiatief namen om contact met potentiële cliënten op te nemen en een hulpverleningsproces te starten. Achteraf kunnen we constateren dat het inderdaad om beeldvorming ging, want de werkelijkheid was anders. Bij nader inzien blijken veel vrijwillige cliënten niet geheel vrijwillig. Zij komen onder dwang van omstandigheden, onder druk van naasten, met ambivalenties en soms ten einde raad. Drie rode draden tekenen zich af in het boek. Het werken op twee sporen (spoor omgeving - spoor cliënt) vormt de eerste rode draad. Onderzoek en praktijkervaringen wijzen uit dat juist de combinatie van deze twee aspecten bij het werken met onvrijwillige cliënten effectief kan zijn. De tweede rode draad is het thema motiveren. Gemotiveerd zijn voor participatie in een hulpverleningsproces, is iets wat vooraf bij onvrijwillige cliënten niet of nauwelijks aanwezig is. De derde rode draad is het streven om zo veel mogelijk gebruik te maken van methodische instrumenten, die - naar uit onderzoek blijkt - in de praktijk het meeste effect sorteren.


Book
Taakgerichte hulpverlening in het maatschappelijk werk.
Authors: ---
ISBN: 9036802180 Year: 1995 Publisher: Houten : Bohn Stafleu Van Loghum,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Multi
Van Richmond naar Reid : bronnen en ontwikkelingen van taakgerichte hulpverlening in het maatschappelijk werk
Author:
ISBN: 9789031352906 9789031363025 Year: 2008 Publisher: Houten Bohn Stafleu Van Loghum

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In 1916 legde Mary Richmond met haar boek Social Diagnosis de basis voor maatschappelijk werk als beroep. Zestig jaar later ontwikkelde William Reid de taakgerichte hulpverlening, kortweg het TGH model. Deze uitgave Van Richmond naar Reid beschrijft de relatie tussen theorie en praktijk binnen de taakgerichte hulpverlening tegen de achtergrond van de geschiedenis van het maatschappelijk werk. Veel aandacht gaat naar het handelen van maatschappelijk werkers en de theoretische onderbouwing daarvan. TGH is een van de weinige modellen voor maatschappelijk werk met een onderzoeksgeschiedenis van enkele decennia. Reid en zijn collega Epstein legden in de jaren zeventig de theoretische en empirische basis voor het werkmodel dat de activering van cliënten centraal stelt. Aspecten als probleemoriëntatie en prioriteitenkeuze, tijdlimiet, taakontwikkeling in dialoog met de cliënt, contractering en gestructureerde aanpak kregen stapsgewijs vorm. Zowel academici als professionals uit de praktijk droegen bij aan de ontwikkeling van TGH. Vaak wordt gesteld dat het maatschappelijk werk geen systematische 'body of knowledge' of gevalideerde methodieken kent. Dit boek maakt duidelijk dat TGH wel degelijk is gebaseerd op kennis uit onderzoek en door onderzoek is gevalideerd. Van Richmond naar Reid laat zien hoe TGH geworteld is in het kennisdomein dat sinds Richmond is ontwikkeld. Aan de orde komen publicaties van de vrouwen die verder gingen in het spoor van Mary Richmond, zoals Hamilton, Robinson, Hollis en Perlman. Ook Nederlandse pioniers als Muller-Lulofs en Adriani krijgen aandacht. Een belangrijke plaats is ingeruimd voor het werk van Marie Kamphuis, die niet alleen bruggen bouwde tussen het maatschappelijk werk in de VS en Nederland maar ook het werk van Reid in Nederland introduceerde.


Book
Taakgerichte hulpverlening in het maatschappelijk werk
Authors: ---
ISBN: 9031319783 Year: 1995 Publisher: Houten : Bohn Stafleu van Loghum,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords


Digital
Taakgerichte hulpverlening in sociaal werk
Authors: ---
ISBN: 9789036809016 9789036809023 Year: 2015 Publisher: Houten Bohn Stafleu Van Loghum

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Taakgerichte hulpverlening (TGH) is een bekend begrip voor maatschappelijk werkers die in de laatste decennia zijn opgeleid. TGH is een methodiek van maatschappelijk werk, of liever van sociaal werk. De internationale herkomst ervan garandeert dat ook andere dan maatschappelijk werkers ervan kunnen profiteren: de jeugdwerker, de reclasseringswerker, de sociaal pedagogische werker, de buurtwerker, de opvangwerker, de pedagogische werker, de gezinswerker en zo meer.&#13;&#13;Met TGH heeft u een instrument in handen dat in vaak complexe hulpverleningssituaties houvast en structuur biedt, ook aan cliënten en derden. Trefwoorden zijn: activerend, kortdurend, systeemgericht, termijngebonden, partnerschap. Werker en cliënt spannen zich samen in voor het verlichten van een specifiek probleem, waarvoor zij beiden ‘taken’ verrichten. De nadruk ligt op de taken van de cliënt, en een groot deel van de hulpverleningsgesprekken is gericht op het helpen voorbereiden van en motiveren tot cliënttaken. Dit met het oog op zowel probleemverlichting als empowerment van de cliënt.&#13;&#13;De methodiek Taakgericht werken wordt makkelijk en concreet uiteengezet met veel praktijkvoorbeelden maar ook gedegen theorie. Hierdoor is het boek goed toegankelijk voor studenten van voltijd- en deeltijdopleidingen sociaal werk, en ook voor sociaal werkers in de praktijk.&#13;&#13;Op de bijbehorende website staan ondersteunende documenten als schema´s, tips en tools en hyperlinks naar videomateriaal en ruim 60 oefeningen.


Book
Taakgerichte hulpverlening in sociaal werk
Authors: ---
ISBN: 9036809029 Year: 2015 Publisher: Houten, [Netherlands] : Bohn Stafleu van Loghum,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Taakgerichte hulpverlening (TGH) is een bekend begrip voor maatschappelijk werkers die in de laatste decennia zijn opgeleid. TGH is een methodiek van maatschappelijk werk, of liever van sociaal werk. De internationale herkomst ervan garandeert dat ook andere dan maatschappelijk werkers ervan kunnen profiteren:  de jeugdwerker, de reclasseringswerker, de sociaal pedagogische werker, de buurtwerker, de opvangwerker, de pedagogische werker, de gezinswerker en zo meer. Met TGH heeft u een instrument in handen dat in vaak complexe hulpverleningssituaties houvast en structuur biedt, ook aan cliënten en derden. Trefwoorden zijn:  activerend, kortdurend, systeemgericht, termijngebonden, partnerschap. Werker en cliënt spannen zich samen in voor het verlichten van een specifiek probleem, waarvoor zij beiden ‘taken’ verrichten. De nadruk ligt op de taken van de cliënt,  en een groot deel van de hulpverleningsgesprekken is gericht op het helpen voorbereiden van en motiveren tot cliënttaken.  Dit met het oog op zowel probleemverlichting als empowerment van de cliënt. De methodiek Taakgericht werken wordt makkelijk en concreet uiteengezet met veel praktijkvoorbeelden maar ook gedegen theorie. Hierdoor is het boek goed toegankelijk voor studenten van voltijd- en deeltijdopleidingen sociaal werk, en  ook voor sociaal werkers in de praktijk. Op de bijbehorende website staan ondersteunende documenten als schema´s, tips en tools en hyperlinks naar videomateriaal en ruim 60 oefeningen.


Book
Taakgerichte hulpverlening in social work
Authors: ---
ISBN: 9031343749 Year: 2004 Publisher: Houten Bohn Stafleu Van Loghum

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Taakgerichte hulpverlening (TGH) is een bekend begrip voor maatschappelijk werkers die in de laatste decennia zijn opgeleid. TGH is een methodiek van maatschappelijk werk, of liever van social work. De internationale herkomst ervan garandeert dat ook andere dan maatschappelijk werkers ervan kunnen profiteren: de jeugdwerker, de reclasseringswerker, de sociaal pedagogisch werker, de buurtwerker, de opvangwerker, de pedagogisch werker, de gezinswerker en zo meer. Met TGH heeft u een instrument in handen dat in vaak complexe hulpverleningssituaties houvast en structuur biedt, ook aan cliënten en derden. Trefwoorden zijn: activerend, kortdurend, termijngebonden, partnerschap. Werker en cliënt spannen zich samen in voor het verlichten van een specifiek probleem, waarvoor zij beiden 'taken' verrichten. De nadruk ligt op de taken van de cliënt, en een groot deel van de hulpverleningsgesprekken is gericht op het helpen voorbereiden van en motiveren tot cliënttaken. Dit met het oog op zowel probleemverlichting als empowerment van de cliënt.


Book
Taakgerichte hulpverlening in sociaal werk
Authors: ---
ISBN: 9789036809016 9789036809023 Year: 2015 Publisher: Houten Bohn Stafleu Van Loghum

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Met TGH heeft u een instrument in handen dat in vaak complexe hulpverleningssituaties houvast en structuur biedt, ook aan cliënten en derden. Trefwoorden zijn: activerend, kortdurend, systeemgericht, termijngebonden, partnerschap.Taakgerichte hulpverlening (TGH) is een bekend begrip voor maatschappelijk werkers die in de laatste decennia zijn opgeleid. TGH is een methodiek van maatschappelijk werk, of liever van sociaal werk. De internationale herkomst ervan garandeert dat ook andere dan maatschappelijk werkers ervan kunnen profiteren: de jeugdwerker, de reclasseringswerker, de sociaal pedagogische werker, de buurtwerker, de opvangwerker, de pedagogische werker, de gezinswerker en zo meer.Met TGH heeft u een instrument in handen dat in vaak complexe hulpverleningssituaties houvast en structuur biedt, ook aan cliënten en derden. Trefwoorden zijn: activerend, kortdurend, systeemgericht, termijngebonden, partnerschap. Werker en cliënt spannen zich samen in voor het verlichten van een specifiek probleem, waarvoor zij beiden 'taken' verrichten. De nadruk ligt op de taken van de cliënt, en een groot deel van de hulpverleningsgesprekken is gericht op het helpen voorbereiden van en motiveren tot cliënttaken. Dit met het oog op zowel probleemverlichting als empowerment van de cliënt.Het boek is geschreven voor studenten van voltijd- en deeltijdopleidingen sociaal werk maar ook voor sociaal werkers in de praktijk.Het boek is geschreven voor studenten van voltijd- en deeltijdopleidingen sociaal werk maar ook voor sociaal werkers in de praktijk.

Listing 1 - 10 of 15 << page
of 2
>>
Sort by