Listing 1 - 10 of 11 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Intersectoraal samenwerken is vandaag een ingeburgerd begrip in het landschap van welzijn, wonen en zorg. Hulpverleners uit verschillende sectoren werken samen om kwetsbare cliënten te begeleiden in alle domeinen van het leven. Veel mensen hebben immers een combinatie van problemen, wat expertise vergt op verschillende terreinen. Eén hulporganisatie alleen kan daar geen afdoend antwoord op bieden. Om de kwaliteit van de zorg en ondersteuning te verbeteren, is samenwerking noodzakelijk. Dit cahier brengt meer dan twintig voorbeelden uit de praktijk in beeld. Elke samenwerking is anders: andere doelgroepen, andere werkvormen, andere thema's, andere intensiteit. De centrale vragen zijn: ' Hoe komt een kwalitatieve samenwerking tot stand?', 'Welke vuistregels leiden tot een positief verhaal?', 'Welke modellen bestaan er?', en 'Wat zijn de voorwaarden op het niveau van de cliënt, de hulpverlening, de organisatie en het beleid?'
Hulpverlening --- Samenwerking --- Sectoriële analyse --- 667.2 Gehandicapten. Geestelijk
Choose an application
Wat begon als een bescheiden ambitie om gegevens te verzamelen die belangrijk zijn om de context te begrijpen waarin de Brusselse zorg en ondersteuning vandaag, maar vooral ook morgen, zich ontwikkelt, groeide uit tot dit omvangrijk rapport: ‘Brussel, gezond en wel? Hierin maken we de staat op van de Brusselaar en zijn leef- en zorgomgeving: wat kenmerkt Brussel en zijn inwoners, hoe ziet het welzijns- en zorglandschap er anno 2018 uit, wat zijn de socio-demografische en beleidsontwikkelingen waar we rekeningen mee moeten houden en welke trends en tendensen zullen deze ontwikkelingen mee beïnvloeden? De actieradius die we met de analyse voor ogen hebben is het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad. Wanneer er in het sprake is van‘Brussel’ of het ‘Brussels Hoofdstedelijk Gewest’ mag dit ook zo begrepen worden.
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Je merkt niet altijd meteen dat iemand een verstandelijke beperking, een niet aangeboren hersenletsel (NAH) of een autismespectrumstoornis heeft. Hulpverleners voelen soms wel aan dat iemand ‘anders’ is, maar kunnen niet meteen benoemen wat er aan de hand is. Dit cahier is voor hen bedoeld. Mensen met een verstandelijke beperking, NAH of autisme hebben geleerd hun beperking te camoufleren of te compenseren. Zij beschouwen zichzelf niet als iemand met een handicap en willen ook niet in dat hokje worden gestoken. Wanneer zij in de hulpverlening terecht komen, is het vaak omdat ze in multi-probleemsituaties verkeren, niet enkel omwille van hun beperking. Dat wordt vaak pas later duidelijk. Dé manier van omgaan met iemand die een beperking heeft, bestaat niet. Een beetje gezond verstand doet al wonderen. Om iemand passend te kunnen helpen, moet je iemand leren begrijpen zoals hij werkelijk is, verder kijken dan de eerste indruk, en leren luisteren naar wat er werkelijk speelt. In dit cahier vind je tips om beperkingen te herkennen en er mee om te gaan. Je vindt ook een overzicht van organisaties en interessante publicaties die je verder op weg kunnen zetten om een goed contact op te bouwen met je cliënt. Steeds meer mensen met een beperking kiezen ervoor om hun leven zelfstandig in te richten en participeren in de maatschappij. Dit Cahier, dat verder bouwt op de publicaties "Veel gestelde vragen over handicap in Brussel" (Begeleid Wonen Brussel, 2012) en "Hoe herken ik een handicap?" (Kenniscentrum WWZ, 2018), ondersteunt hulpverleners in hun begeleiding, en de samenleving in haar transitie.
Choose an application
Wie meer te weten wil komen over wat het Kenniscentrum WWZ allemaal voor jullie kan doen, krijgt van ons een Rondleiding. We vertellen alles over de Staten-Generaal Welzijn en Zorg en de opvolging ervan. Welk parcours legde Het BuurtPensioen af? Wat is nu buurtgerichte zorg en wat een zorgzame buurt? Hoe zorg je voor verbinding in een superdivers Brussel? Wat mag en kan een vrijwilliger? Welke interessante woonprojecten en -vormen bestaan er? Wat doen wij met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen?
Listing 1 - 10 of 11 | << page >> |
Sort by
|