Narrow your search
Listing 1 - 10 of 25 << page
of 3
>>
Sort by

Dissertation
Het PMS als support-system van psycho-sociale problemen
Author:
Year: 1996

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Sociaal werk en professionalisering : op zoek naar de goede dingen goed doen
Authors: --- ---
ISBN: 9789038219998 Year: 2012 Publisher: Gent Academia Press

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Het boek behandelt het spanningsveld tussen de instrumenteel-technische functie van het sociaal werk enerzijds en vraagstukken over normativiteit anderzijds. De technische functie verwijst naar de deskundigheidsontwikkeling van de sociaal werker waarbij de methodische expertise centraal staat. De vraag "doen wij de dingen goed?" staat hierbij centraal. De normatieve professionaliteit vraagt van sociaal werkers voortdurende reflectie op hun maatschappelijke rol, op de uitgangsprincipes van het sociaal werk en de praktische invulling ervan. De focus ligt op de vraag: "doen wij de goede dingen?"Vaak worden beide opvattingen als tegengesteld gezien, zowel in de praktijk van het sociaal werk als in de opleiding. Maar beide opvattingen over professionaliteit sluiten elkaar niet uit. Het is dus geen tegenstelling, maar een spanning die binnen sociale werkpraktijken tot uiting komt. Anders gezegd, de twee benaderingen komen geïntegreerd samen in de uitdrukking: "we moeten niet alleen de dingen goed doen, maar ook de goede dingen doen".Dit boek legt de eigenheden van het sociaal werk bloot om ze zo als aangrijpingspunt te nemen voor een dialoog. Een dialoog tussen de praktijk, de sector, de wetenschap en de opleiding. Het is géén handleiding noch een kookrecept, maar een uitnodiging om verhalen te vertellen. Het wil ook een pleidooi zijn om op basis van die verhalen 'het sociale' van het sociaal werk blijvend in vraag te stellen en mee vorm te geven


Dissertation
Gebruik van methodieken in de training van attitudecompetenties : toepassing bij arbeidszorgmedewerkers uit' Sociale Werkplaats De Sleutel'
Authors: --- --- ---
Year: 2007 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: "Welke methodieken kan je gebruiken om attitudecompetenties van doelgroepmedewerkers binnen arbeidszorg in Sociale Werkplaats De Sleutel te trainen?"Ik hoop op deze vraag een antwoord te vinden en een zicht te krijgen op eventueel belemmerende factoren.Om deze thesis af te bakenen richt ik mij op vier methodieken: DCIA, de motivatiecirkel van Prochaska en DiClemente, de axenroos van F. Cuvelier en het oplossingsgericht denken op basis van de module 'omgaan met werk'van R.P. Liberman. Conclusies: De vier gebruikte methodieken zijn toepasbaar in de training van attitudecompetenties bij arbeidszorgmedewerkers in Sociale Werkplaats De Sleutel. Het is echter belangrijk om als hulpverlener een goede kennis te hebben van deze methodieken en ecletisch te kunnen werken. Dankzij het gebruik van de methodieken is er een vooruitgang waarneembaar in de training van attitudecompetenties bij de doelgroepmedewerkers.Ik heb ook een zicht gekregen op de factoren die de training a.d.h.v. de methodieken belemmerden. Deze factoren situeren zich zowel op het niveau van de organisatie, de methodieken als bij het individu zelf.

Keywords


Dissertation
Welke problematiek ervaart het team en de mantelzorger, wiens dementerende partner naar het dagverzorgingscentrum komt?
Authors: --- --- ---
Year: 2007 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: Enerzijds bespreek ik de problematiek die de mantelzorger ervaart, doordat zijn/haar dementerende partner naar het dagverzorgingscentrum komt. Anderzijds behandel ik de problematiek dat het team van het dagverzorgingscentrum ervaart met de partners van de dementerende bezoekers. Conclusies: Mijn conclusies zijn terug te vinden in het eindbesluit van de thesis.

Keywords


Dissertation
Van de bijzondere jeugdzorg naar een opvangcentrum voor jongeren : jongeren aan het woord
Authors: --- --- ---
Year: 2007 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling (vervolg1) : e werkvormen? Is de structuur van het opvangcentrum voldoende voor deze specifieke doelgroep? Ik wil tot het antwoord komen of er al dan niet een specifieke aanpak nodig is voor deze doelgroep, en hoe het opvangcentrum deze jongeren nog beter zou kunnen begeleiden. Conclusies: Het merendeel van de jongeren gaf aan dat de overgang van de bijzondere jeugdzorg naar het opvangcentrum voor hen geen problemen opleverde. De vrijheid die hen geboden werd beleefden ze op een goede manier. Ze konden hier op een positieve manier mee omgaan. Voor anderen gaat deze uitspraak niet op. De overgang verloopt zonder problemen, behalve wanneer de jongere druggebruiker is, of dreigt te zijn. Door, onder andere, de vrijheid in het opvangcentrum, en daaraan gekoppeld een minder controlerende houding van de begeleiding gebruikten de jongeren drugs. Ze konden niet omgaan met de vrijheid die hen geboden werd. Mijn conclusie is dat er geen specifieke aanpak nodig is voor jongeren die vroeger geplaatst zijn geweest, naast de individuele aanpak die elke jongere sowieso krijgt. Enkel op het vlak van drugs zouden er misschien meer specifieke maatregelen moeten gehanteerd worden.

Keywords


Dissertation
Hoe kan Puerto thuislozen begeleiden met hun alcoholverslaving?
Authors: --- --- --- ---
Year: 2008 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: Afhankelijk zijn van een alcoholverslaving is een zeer hardnekkig probleem. Wanneer dit probleem van toepassing is op een kwetsbare groep in de maatschappij, thuislozen, dan is er nood aan een efficiënte begeleiding. Hulpverleners in verschillende sectoren kunnen allemaal hun steentje bijdragen om thuislozen te begeleiden in die verslaving. Maar het gebrek aan kennis en werkbare schema's zorgt ervoor dat de hulpverlening daarin tekort schiet. Vanuit mijn stageplaats, CAW Archipel Puerto, een dienst begeleid wonen voor thuislozen, heb ik dit probleem concreet aangepakt. Conclusies: Alcoholverslaafden kunnen op verschillende manieren begeleid worden door organisaties en diensten. Motiverende gespreksvoering is een ideale methodiek voor het begeleiden van alcoholverslaafde thuislozen. Een dienst begeleid wonen, zoals Puerto, is een goed geplaatste organisatie om die methodiek toe te passen. Via zorg op maat van de thuisloze en psychosociale begeleiding wordt de thuisloze ondersteunt bij zijn alcoholprobleem. Hij blijft verantwoordelijk voor zijn situatie, hij moet zelf de stap zetten om zijn gedrag te veranderen. De hulpverlener brengt de thuisloze tot inzichten via reflectieve vragen. Op die manier wordt de thuisloze gemotiveerd om zijn situatie te veranderen. De intrinsieke motivatie van de thuisloze is de leidraad tot verandering.

Keywords


Dissertation
"Botsing tussen cultuur en hulpverlening." Welke aspecten van de Turkse cultuur, bij het huwen, botsen binnen de Cel Schijnhuwelijken met titel V; Het huwelijk; volgens het Burgerlijk wetboek?
Authors: --- --- --- ---
Year: 2008 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: Met mijn afstudeerproject wil ik de aspecten van de Turkse cultuur, bij hethuwen, blootleggen die binnen de Cel Schijnhuwelijken botsen met titel V; Hethuwelijk; volgens het Burgerlijk wetboek. In de Cel Schijnhuwelijken komt dehulpverlener immers veel in contact met de Turkse cultuur, waardoor deze‘botsingen’ met de Belgische wetgeving het professioneel handelen kunnenbeïnvloeden. Een antwoord op deze vraagstelling wordt geboden aan de handvan theoretische inzichten afgewisseld met cases en praktijkvoorbeelden uit destage. Conclusies: Het zijn de aspecten polygamie, het geregelde en gedwongen huwelijk,het schijnhuwelijk en het gearrangeerde huwelijk, de scheiding tussen Kerk enStaat en de ondergeschikte positie van de vrouw binnen het Turkse huwelijk die botsen met bepaalde wetgevende bepalingen omtrent het huwelijk.Het zijn deze zaken die het de hulpverleners binnen de Cel Schijnhuwelijkenbemoeilijken om te bepalen wat wel of niet als een schijnhuwelijk kan wordenbestempeld. De hulpverleners zitten als het ware constant gekneld tussen deBelgische wetgeving van het huwelijk en de Turkse cultuur, die danig met elkaarbotsen.

Keywords


Dissertation
Efficiënte communicatie in echtscheidingssituaties: een uitdaging voor de school. : "Hoe verloopt de communicatie tussen de school "en gescheiden ouders?"
Authors: --- --- ---
Year: 2006 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: Door de bevraging van leerkrachten, leerlingen en hun gescheiden ouders op het Atheneum in Herzele, gaat de studente na op welke manier de communicatie tussen deze betrokken partijen in een schoolcontext verloopt. De bedoeling is eventuele problemen en knelpunten hierin op te sporen. Vanuit de literatuur zal de studente de verkregen informatie proberen kaderen, om zo een aantal suggesties (m.b.t. communicatie tussen de school en deze welomschreven doelgroep) naar de school toe te formuleren. Conclusies: Mijn bevinding tijdens het onderzoek was dat er zich wel degelijk problemen voordoen in de communicatie tussen de school en gescheiden ouders. Indien de verstandhouding tussen de ex-partners goed is verloopt de communicatie met de school over het algemeen zonder problemen. In situaties waar de ex- partners minder goed overeen komen wordt de communicatie dikwijls bemoeilijkt door de onwetendheid van de betrokken partijen. Zo ontstaan dikwijls onnodige misverstanden.

Keywords


Dissertation
Collectieve schuldenregeling : met of zonder budgetbeheer?
Authors: --- --- ---
Year: 2006 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: Onze huidige maatschappij zet zich aan om te consumeren. Financiële problemen steken hierbij vaak de kop op. Schuldbemiddelingsdiensten, opgericht binnen verschillende hulpverleningsinstanties helpen de mensen bij hun problemen. De vormen van hulpvelening zijn hierin verschillend. De situatie van de cliënt kan soms geëvolueerd zijn tot een situatie dat het niet meer leefbaar is. Daarom is de wet op collectieve schuldenregeling ontstaan. De procedure collectieve schuldenregeling is niet altijd gekoppeld aan budgetbeheer. Daarom stelde ik mij de vraag waarom budgetbeheer al dan niet nodig is binnen een procedure collectieve schuldenregeling. Welke voordelen en nadelen zijn hieraan verbonden, welke factoren spelen er een rol. Conclusies: Budgetbeheer is blijvend nodig omdat de meeste mensen die in de procedure collectieve schuldenregeling stappen onvoldoende ervaring hebben in het beheren van hun budget. Budgetbeheer biedt ook een zekerheid wat betreft de betaling van de vaste kosten. De maatschappelijk assistent kan van belang zijn voor de totale begeleiding, inclusie de sociale feeling. Een ervaren nadeel is dat de cliënt afhankelijk wordt omdat zijn zelfstandigheid en zelfredzaamheid wordt afgenomen. Dit heeft als gevolg dat de nazorg van een dossier budgetbeheer moeilijk wordt. Uit de praktijk is gebleken dat de cliënt moeilijk opnieuw deze verantwoordelijkheid op zich kan, durft en wilt nemen en dat de dienst schuldbemiddeling daarvoor te weinig ruimte kan voorzien. Daarom besluit ik dat budgetbeheer blijven nodig is tijdens de procedure collectieve schuldenregeling maar dat de cliënt er niet altijd sterker uitkomt: de leereffecten ontbreken en de oorzaak blijft bestaan. Suggeties: Bij de koppeling van budgetbeheer gekoppeld aan de collectieve schuldenregeling is het aan te raden dat de maatschappelijk assistent voldoende aandacht schenkt aan de nazorg van een dossier. De kans is groter dat de cliënt sterker uit de procedure komt en de gewenste leereffecten beter bereikt worden. Tevens vind ik het belangrijk dat er aandacht gegeven wordt aan preventief werken. Op deze manier wordt de oorzaak aangepakt; Deze langetermijnsaanpak kan als gevolg hebben dat het aantal personen met financiële problemen daalt. Deze twee suggesties vragen duidelijke beleidsoffers. De schuldenlast als actueel probleem vraagt echter een uitbreiding van de dienst schuldbemiddeling. De hedendaagse zorgen hieromtrent worden spijtig genoeg met de dag groter.

Keywords


Dissertation
Psychotische geïnterneerden.
Authors: --- --- ---
Year: 2006 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: De doelstelling van deze scriptie is, om tot een algemeen beeld te komen over hoe je als justitieassistent kunt omgaan met mensen met een psychotische problematiek binnen internering. Hierbij wordt vooral de nadruk gelegd op de geïnterneerden vrij op proef. Daarnaast wordt er ook een kritische blik geworpen op de wetgeving omtrent internering. Conclusies: Als resultaat weerhoud ik enkele aandachtspunten omtrent de begeleiding van psychotische geïnterneerden, dit aan de hand van een vergelijking tusen verschillende cases. Het gaat om begeleidingen die ik zelf opgenomen had gedurende mijn stage. Ik kon hierbij concluderen dat iedere begeleiding een diverse aanpak vergde en dat het belangrijk is om als justitieassistent hier oog voor te hebben.

Keywords

Listing 1 - 10 of 25 << page
of 3
>>
Sort by