Narrow your search

Library

KU Leuven (10)


Resource type

dissertation (10)


Language

Dutch (5)

English (5)


Year
From To Submit

2023 (1)

2022 (2)

2021 (2)

2020 (1)

2018 (2)

More...
Listing 1 - 10 of 10
Sort by

Dissertation
The role of the erythrocyte in antitumour drug transport.
Authors: ---
ISBN: 9039339368 Year: 2005 Publisher: Wageningen Ponsen en Looijen.

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Dissertation
Behandeling van gemetastaseerde collecting duct niercarcinomen
Authors: --- ---
Year: 2021 Publisher: Leuven KU Leuven. Faculteit Geneeskunde

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Inleiding Collecting duct carcinomen (CDC) zijn zeldzame en agressieve tumoren met een slechte prognose. Meer dan 70% zijn metastatisch bij diagnose. Er is nog geen éénduidigheid over de behandeling van deze kanker. Er zijn weinig prospectieve studies door het zeldzame karakter van CDC. Methode Artikels werden verzameld via Pubmed. De inclusiecriteria zijn patiënten met gemetastaseerde CDC waarbij een interventie werd bestudeerd met chemotherapie en/of immuuntherapie en/of targeted therapie al dan niet voorafgegaan door nefrectomie of een andere behandeling van de kanker. Resultaten Drieëntwintig studies werden geïncludeerd, waarvan 7 studies over de behandeling van gemetastaseerde CDC met chemotherapeutica, 5 studies over immuuntherapie en 7 studies over targeted therapie. De overige 4 studies waren vergelijkende studies. Gemcitabine in combinatie met Platinumzouten is de meest gedocumenteerde therapiekeuze zowel als eerstelijnstherapie, latere lijns therapie of in combinatie met immuuntherapeutica en/of targeted therapie. Immuuntherapie met Nivolumab werd gedocumenteerd als eerste- en verderelijnstherapie met resultaten die variëren van een reductie van de tumor met 30% tot een volledige respons. Conclusie De behandelingsopties voor een gemetastaseerd CDC zijn beperkt. Er wordt gesuggereerd dat ook in de gemetastaseerde setting nefrectomie nuttig kan zijn. Daarna zou er een bijkomende therapie geassocieerd kunnen worden aangezien dit een verbetering lijkt te geven van de overleving. De behandeling met combinatietherapie Gemcitabine en Platinumzouten zou een verlengde overall survival (OS) en progression free survival (PFS) geven. Bij combinatie van deze therapie met Bevacizumab zou een verlengde overleving gezien kunnen worden. Ook de behandeling met immuuntherapeuticum Nivolumab lijkt veelbelovend als tweedelijnstherapie, maar zou ook als eerstelijnstherapie efficiënt kunnen zijn. Verder onderzoek met prospectieve studies is nodig om een beter inzicht te krijgen in de behandeling van gemetastaseerd CDC.

Keywords


Dissertation
Neo-adjuvante chemotherapie bij bovenste urinewegtumoren
Authors: --- ---
Year: 2022 Publisher: Leuven KU Leuven. Faculteit Geneeskunde

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Inleiding: Bovenste urinewegtumoren (UTUC) zijn een zeldzame entiteit. De diagnose wordt gesteld op basis van de kliniek (hematurie en flankpijn) en beeldvorming (CT, MRI, urethrocystoscopie en flexibele ureteroscopie met biopsie). De bewezen standaard behandeling is op dit ogenblik een radicale nefro-ureterectomie in combinatie met adjuvante chemotherapie. Methoden: Er wordt een narratieve review gemaakt met als bron Pubmed. Als zoektermen werden de volgende gebruikt: : ‘Upper tract urothelial carcinoma’ en ‘Neoadjuvant chemotherapy’/’Adjuvant chemotherapy’/’Chemotherapy’. Het effect van neo-adjuvante chemotherapie op bovenste urinewegtumoren wordt bestudeerd waarbij gekeken wordt naar overleving, lymfeklierstatus en pathologisch T-stadium. Resultaten: Er werden 11 artikels verzameld rond bovenste urinewegtumoren met neo-adjuvante chemotherapie als behandeling. Het betreft 2 prospectieve studies, 3 systematische reviews en 6 retrospectieve studies. Wat betreft globale overleving tonen de meest recente studies een voordeel voor radicale nefro-ureterectomie met neo-adjuvante chemotherapie in vergelijking met een operatie alleen (HR = 0,47 met 95% betrouwbaarheidsinterval: 0,34-0,64; P < 0,00001 en HR = 0,44 met 95% betrouwbaarheidsinterval 0,32-0,59; P < 0,001). Bovendien bereikt 10,1% een pathologische complete respons en 44,9% een partiële respons. Ook in een andere vergelijkbare recente studie staan respectievelijk de volgende waarden: 11% en 43%. Tenslotte is op vlak van lymfeklierstatus een operatie met neo-adjuvante chemotherapie ook beter dan enkel een operatie (OR = 6,24 met 95% betrouwbaarheidsinterval 2,57-15,15; P < 0,00001). Conclusie: Neo-adjuvante chemotherapie geeft een duidelijke verbetering in pathologisch stadium, lymfeklierstatus en overleving bij patiënten met een hooggradige bovenste urinewegtumor.

Keywords


Dissertation
De rol van radicale cystectomie in de behandeling van klinisch klier-positieve urotheliale blaaskanker, een review
Authors: --- ---
Year: 2022 Publisher: Leuven KU Leuven. Faculteit Geneeskunde

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

DOELSTELLING: Urotheliale blaaskanker met klinische argumenten van nodale aantasting (cN+) gaat gepaard met een slechte prognose. Voor deze patiënten is er een opvallend gebrek aan duidelijke richtlijnen over mogelijke behandelstrategieën. Met deze review wordt het gebruik van radicale lokale therapie d.m.v. RC, al dan niet als onderdeel van multimodale therapie, geëvalueerd. MATERIAAL EN METHODES: Er werd een literatuurstudie uitgevoerd via PubMed, met selectie van relevante publicaties van 1 januari 2015 tem 8 december 2021. RESULTATEN: Er worden 15 retrospectieve reeksen geanalyseerd. De uitkomsten (OS, CSS en RFS) voor deze patiëntenpopulatie zijn zeer variabel. Perioperatieve chemotherapie blijkt over de hele lijn te leiden tot meer gunstige resultaten dan alleen RC, met een OS van 25%-52% na 5 jaar. Vooral bij goede respons op NAC zijn de uitkomsten beter, met een OS van 79-85% na 5 jaar bij complete pathologische downstaging. Het is echter nog onduidelijk wat de beste timing van chemotherapie is (NAC of AC). Daarnaast blijkt RC met perioperatieve chemo ook tot meer gunstige uitkomsten te leiden bij de vergelijking met palliatieve chemotherapie. CONCLUSIE: Er worden matige overlevingsuitkomsten waargenomen bij cN+ urotheliale blaascarcinomen die behandeld worden met RC. Er is echter een opvallende subset van deze patiënten die wel langdurige overleving bereiken, vooral bij goede respons op NAC. Er is nood aan verder onderzoek d.m.v. prospectieve gerandomiseerde studies om kwaliteitsvolle richtlijnen samen te stellen.

Keywords


Dissertation
De systemische behandeling van urachuscarcinomen: een literatuurstudie
Authors: --- ---
Year: 2021 Publisher: Leuven KU Leuven. Faculteit Geneeskunde

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Achtergrond: Urachuscarcinomen (UrC) zijn zeldzaam en komen voor in een relatief jonge populatie. Door de frequente aanwezigheid van metastasen bij diagnose en een hoog risico op herval zijn ze gekend voor hun slechte prognose. Dit benadrukt de nood aan effectieve systeemtherapie. Een standaardbehandeling werd nog niet bepaald. Het doel van deze studie is een overzicht te bieden over wat reeds gekend is over de systemische behandeling van UrC. Methode: Een systematische zoektocht op Pubmed met de zoekterm ‘urachal carcinoma’ gecombineerd met ‘chemotherapy’, ‘systemic therapy’, ‘targeted therapy’ en ‘immunotherapy’ werd uitgevoerd met als resultaat zeventig verschillende Engelstalige artikels. Resultaten: De klassieke chemotherapeutica gebruikt voor urotheelcarcinomen, de cisplatine-gebaseerde combinaties, zijn minder effectief bij UrC. Een groter responspercentage wordt vastgesteld bij combinaties van 5-fluorouracil met platinum, in het bijzonder gecombineerd met leucovorin en/of gemcitabine. Hyperthermische intraperitoneale chemotherapie kan een therapeutisch voordeel bieden bij peritoneale metastasen maar verder onderzoek is nodig. Daarnaast toont het genetisch profiel grote gelijkenissen met colorectale carcinomen. Doelgerichte therapie, zoals EGFR-remmers en andere remmers van de MAPK signaaltransductieweg, kan na het uitvoeren van een mutatieanalyse overwogen worden. Conclusie: De huidige literatuur bevestigt dat verschillende chemotherapeutica een objectieve respons veroorzaken. Verder prospectief onderzoek is echter nodig om een evidence-based richtlijn op te stellen. Doelgerichte therapie vormt een aantrekkelijk alternatief voor deze zeldzame kanker.

Keywords


Dissertation
De effectiviteit van 177Lu-PSMA-617 bij patiënten met gemetastaseerde castratie-resistente prostaatkanker
Authors: --- ---
Year: 2023 Publisher: Leuven KU Leuven. Faculteit Geneeskunde

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Achtergrond en doel Prostaatkanker is wereldwijd de tweede meest frequente kanker bij mannen. Hoewel de grote verscheidenheid aan therapeutische opties, blijft mCRPC (metastatic castration-resistant prostate cancer) letaal. 177Lu-PSMA-617 (Lutetium-177 prostate-specific membrane antigen-617) is een veelbelovende therapie waarbij bètadeeltjes zich binden aan tumorweefsels die PSMA tot expressie brengen. Het doel is om de tumorcellen hun vermogen tot replicatie te verstoren en celapoptose te veroorzaken. Methode Voor deze literatuurstudie doorzochten we PUBMED en EMBASE. We filterden specifiek op recente en prospectieve klinische studies. Aan de hand van een systematische zoekopdracht selecteerden we uiteindelijk 6 verschillende studies. Resultaten Deze literatuurstudie toont aan dat Lu-PSMA een voordelig effect heeft op de PSA-respons (prostate-specific antigen) indien de gepaste patiëntenpopulatie gekozen wordt aan de hand van PET-scans. Zowel voor de behandeling in laatste lijn als meer upfront in het therapiebeleid bevestigen we de effectiviteit van Lu-PSMA (PSA-RR: LuPSMA 60% vs. docetaxel 40%, Lu-PSMA + SOC (standard of care) 46% vs. SOC alleen 7%, Lu-PSMA 66% vs. cabazitaxel 44%). Daarnaast heeft Lu-PSMA een goed tolerantieprofiel aangezien patiënten weinig toxische graad 3-4 effecten ervaren. Als graad 1-2 bijwerkingen treden voornamelijk anemie en xerostomie op. Naast een gunstig effectiviteits- en veiligheidsprofiel heeft Lu-PSMA ook een positieve invloed op de pijncontrole en levenskwaliteit. Tot nu toe is geen enkele studie met een waardevolle controle-arm in staat om een overlevingsvoordeel aan te tonen. Conclusie We besluiten dat Lu-PSMA veilig en effectief is voor mCRPC patiënten. Er is nood aan langetermijn fase 3 studies waarbij Lu-PSMA vergeleken wordt met docetaxel enerzijds en met cabazitaxel anderzijds om Lu-PSMA vroeger in het ziekteverloop te kunnen inplannen. Eveneens is bijkomend onderzoek nodig om een correct doseringsschema te bepalen.

Keywords


Dissertation
Chemotherapy in penile cancer

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Penile cancer is a rare disease in industrialized countries. Current treatment of penile cancer depends on the TNM staging. The indication of chemotherapy in the treatment of penile cancer is not clear yet. This systematic review aims to create clearness about the role of chemotherapy in treatment of penile squamous cell carcinoma. The search algorithm (penile cancer[MeSH Terms]) AND chemotherapy[MeSH Terms] was used in Pubmed, giving us 292 articles. In the references of these articles, 17 other articles were found. After exclusion of articles not written in English, articles published before 1995 and irrelevant articles, 23 articles were retained. In the (neo)-adjuvant setting, 7 articles were reviewed. 6 studies in palliative setting and 1 article about chemoradiotherapy are discussed. We studied 3 articles concerning intra-arterial chemotherapy and 6 articles who described EGFR-targeted treatment. We noticed a response rate of 50% and 40% for the TIP and TPF regimens, respectively. However, response is short lasting and all these regimens bring significant toxicity. The use of Mab or TKI’s, targeting EGFR, is not very satisfactory. Randomized phase III trials are needed.

Keywords


Dissertation
FGFR2 polymorphism rs2981582 as potential predictive biomarker for the efficacy of sunitinib in patients with metastatic clear-cell renal cell carcinoma

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

ABSTRACT Background: There are no validated markers that predict response or resistance in metastatic clear-cell renal cell cancer (m-ccRCC) patients treated with vascular endothelial growth factor receptor tyrosine kinase inhibitors (VEGFR-TKIs) such as sunitinib and pazopanib. Recently, single nucleotide polymorphism (SNP) rs2981582 in Fibroblast Growth Factor Receptor 2 (FGFR2) was found to be associated with clinical outcome in m-ccRCC patients treated with pazopanib. We aimed to study the impact of this SNP in patients treated with sunitinib. Materials and methods: Germ-line DNA was collected in patients with m-ccRCC starting first-line systemic therapy with sunitinib. SNP rs2981582 in FGFR2 C>T was genotyped. Association of the genotype with response rate (RR), tumor shrinkage, median progression free survival (mPFS) and median overall survival (mOS) were studied. Results: We collected clinical data from 154 patients with available germline DNA. Baseline prognostic markers were well balanced between both subgroups. Patients with the TT-genotype had a poorer outcome compared to patients with the CT/CC-genotype. Median shrinkage of selected tumor target lesions during treatment with sunitinib was -16% versus -31% (p=0.002), mPFS was 8 versus 15 months (p=0.0007) and mOS 22 versus 33 months (p=0.04), respectively. On multivariate analysis, rs2981582 remained an independent predictor of PFS (HR 2.858; p<0.0001; 95%CI 1.659-4.923) and OS (HR of 1.795; p=0.049; 95%CI 1.003-3.212). Conclusion: Polymorphism rs2981582 in FGFR2 is a potential predictive biomarker for sunitinib efficacy in m-ccRCC patients. Prospective validation of the predictive impact of this SNP is warranted.

Keywords


Dissertation
Higher Incidence of VEGFR-TKI Interruptions and Earlier Dose Reductions in Clear-Cell Renal Cell Carcinoma Patients with Bone Metastases

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Background Metastatic clear-cell renal cell carcinoma (m-ccRCC) patients with bone metastases (BM) treated with vascular endothelial growth factor receptor tyrosine kinase inhibitors (VEGFR-TKIs) have a poorer outcome compared to patients without BM. Objective To investigate whether patients with BM at start of TKI treatment require more treatment interruptions (TI) and/or dose reductions (DR) than patients without BM. Methods In a retrospective study on 192 m-ccRCC patients treated with TKIs from 2005 to 2016, we performed univariate and multivariable analyses to determine the association between the presence of BM, TI and DR. Results Patients with BM had more TI per month of treatment than patients without BM (p<0.0001). The relative duration of TI was higher in patients with BM compared to patients without BM (5 vs 2% of total treatment, p=0.0006). Only 13 TI were due to skeletal related events. Time-to-dose reduction (TTDR) was significantly shorter in patients with BM than in those without (3 versus 6 months respectively, p=0.01). Patients with BM received a larger proportion of treatment at a reduced dose (62% vs 42%, p<0.0001). In our multivariable analysis, accounting for presence of BM, age and C-reactive protein level at start of TKI treatment, presence of BM was the independent variable most significantly associated with shorter TTDR (p=0.011), followed by age (p=0.024). Conclusion m-ccRCC patients with BM treated with VEGFR-TKIs experienced more frequent TI as well as earlier DR, leading to a reduced drug exposure. This could partially explain the poorer outcome as compared to patients without BM.

Keywords


Dissertation
Clinical presentation, natural history and therapeutic approach in patients with solitary fibrous tumor: a retrospective analysis

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Background: Solitary fibrous tumor (SFT) is a rare variant of soft tissue sarcoma (STS). Materials and methods: We reviewed SFT patients (pts) treated at our institution between 12/1990-09/2017. Results: We identified 94 pts with a median follow-up (mFU) of 4.7 years (range: 0.1-21.53). Primary sites were chest (33%), abdomen (21.3%), brain (12.8%) and extremities (9.6%); 6.4% of pts presented with synchronous metastasis. Median overall survival (mOS) from first diagnosis was 56.0 months (m) (0.3-258.3). Doege-Potter syndrome was seen in 2.1% of pts. Primary resection was performed in 86 pts (91.5%). Median progression free survival was 34.1 m (1.0-157.1), 43% of pts stayed SFT-free during FU. Local recurrence occurred in 26.7% after a mFU of 35.5 m (1.0-153.8), associated with an OS of 45.1 m (4.7-118.2). Metachronous metastasis occurred in 30.2% after a mFU of 36.0 m (0.1-157.1). OS in metastatic pts was 19.0 m (0.3-149.0). Systemic therapy was given to 26 pts (27.7%) with inoperable/metastatic disease. The most common (57.7%) upfront therapy was doxorubicin, achieving responses in 13.3% of pts with a PFS of 4.8 m (0.423.8). In second line pts were treated with ifosfamide or pazopanib, the latter achieving highest response rates. Third line treatment was heterogeneous. Conclusion: SFT is an orphan malignancy with highly variable clinical course and a considerable risk of local failure and metachronous metastasis. Surgery is the only curative option; palliative systemic therapy is used in inoperable/metastatic cases but achieves low response rates. The highest response rates are seen with pazopanib in second/third line.

Keywords

Listing 1 - 10 of 10
Sort by