Listing 1 - 8 of 8 |
Sort by
|
Choose an application
Church and the world. --- Eglise et le monde --- Catholic Church --- History
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
De Tweede Wereldoorlog verstoorde in menig opzicht de orde van het aan regels gebonden bestaan van Nederlandse mannelijke en vrouwelijke religieuzen. Desondanks is hun oorlogsbeleving en geschiedenis vooralsnog weinig gethematiseerd in zowel de geschiedschrijving van orden en congregaties zelf als die van de Tweede Wereldoorlog. Deze bundeling van artikelen beoogt hierin verandering te brengen. Religieuzen zagen zichzelf geconfronteerd met een oorlogs- en bezettingssituatie die tot in hun kloosters en missieposten doordrong. Ze kregen te maken met bombardementen, confiscatie van eigendommen door de Duitse bezetter, inkwartiering van soldaten, en tekorten aan levensmiddelen. Tegelijkertijd waren ze zowel binnen als buiten de kloostermuren actief in het geven van hulp aan oorlogsslachtoffers, droegen ze bij aan verschillende vormen van verzet, speelden ze al dan niet noodgedwongen een rol in interneringskampen en bezochten ze als legeraalmoezenier slagvelden. Door zowel de voor- als naoorlogse periode in de analyse te betrekken en aandacht te schenken aan ontwikkelingen binnen en buiten de Nederlandse landsgrenzen, wil deze bundel bijdragen aan een genuanceerd en veelkleurig beeld van de geschiedenis van religieuzen en de Tweede Wereldoorlog.
Christian religious orders --- anno 1940-1949 --- anno 1930-1939 --- Germany --- Netherlands --- 271 <492> --- 271 <492> Kloosterwezen. Religieuze orden en congregaties. Monachisme--Nederland --- 271 <492> Ordres religieux. Congregations religieuses. Monachisme--Nederland --- Kloosterwezen. Religieuze orden en congregaties. Monachisme--Nederland --- Ordres religieux. Congregations religieuses. Monachisme--Nederland --- zebra
Choose an application
Sittard kende in de zeventiende en achttiende eeuw binnen zijn wallen een klooster van dominicanen én dominicanessen. In het stadsbeeld is die historische aanwezigheid tot op de dag van vandaag zichtbaar. De dominicanen vestigden zich er in 1622 vanuit Maastricht. Ze bouwden in de jaren erna een nieuw klooster aan de Oude Markt met de hieraan grenzende barokke Sint-Michielskerk. De dominicanessen kwamen in 1649 uit het Vlaamse Brugge. Hun Sint-Agnetenbergklooster verrees aan de Plakstraat. De kloosterlingen verbonden hun leefwijze met een onderwijstaak. Voor de dominicanen kwam daar hun assisterende werkzaamheid bij in de parochiële zielzorg in stad en omgeving. Mede op basis van niet eerder bestudeerde bronnen uit binnen- en buitenland brengt dit rijk geïllustreerde boek het veelkleurige dominicaanse verleden weer tot leven, met aandacht voor politieke, sociale en culturele dimensies.
271.2 <492>
---
271.972 <492>
---
C2
---
kloosters
---
religieuzen
---
Nederland [land in werelddeel Europa]
---
271.2 <492> Dominicanen. Predikheren--Nederland
---
Dominicanen. Predikheren--Nederland
---
271.972 <492> Dominicanessen--
Choose an application
Choose an application
Listing 1 - 8 of 8 |
Sort by
|