Listing 1 - 10 of 11 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Choose an application
Choose an application
In december 2014 werd een onderzoeksopdracht aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) gegund voor een analyse van en bouwstenen voor de uitwerking van een programma van eisen voor cultureel-erfgoeddepots in Vlaanderen. Het ae-LAB van VUB voerde de opdracht uit tussen januari en juni 2015. De voorbije jaren zijn verschillende erfgoedbeheerders in Vlaanderen individueel begonnen met de aanpak van hun noden op het vlak van depots door te investeren in aangepaste en soms nieuwe depotinfrastructuur (onder meer het KMSKA, het Fotomuseum Antwerpen, het Openluchtmuseum Bokrijk, Mu.ZEE, het kijkdepot Museum aan de stroom, Sportimonium Preservation Hall Victor Boin, een gezamenlijk depot voor Liberaal archief en Amasb-ISG…). Ook provincies investeren in gemeenschappelijke depotinfrastructuur voor nood- en transitopvang, vaak met steun vanuit het Fonds voor Culturele Infrastructuur (zoals de Potyze-site in Ieper en Campus Vesta in Ranst). Bij elk traject dat wordt gestart, vormt het opstellen van een programma van eisen een moeilijkheid: het bepalen en formuleren van de eisen waarbij rekening gehouden wordt met de noden van de collectie (de meest wenselijke bewaaromgeving), de werknemers (de meest aangename werkomgeving), het gebouw zelf (in geval van renovatie en herbestemming), het beschikbare budget en de duurzaamheid. De studie beschrijft een tool die erfgoedbeheerders kunnen gebruiken bij de start van een depotinfrastructuurproject en reikt kennis aan voor het overleg met architecten en studiebureaus bij het verder uitwerken van het project.
Choose an application
Choose an application
Het lokale jeugdbeleid is sinds de inwerkingtreding van het decreet in 1993 sterk veranderd. Zo onderging het lokale aanbod een flinke verbreding en vernieuwing en traden naast jeugdwerk ook andere thema’s op de voorgrond (jeugdinfrastructuur, jeugdruimte, jeugdcultuur, …). Vrijwel overal worden jeugddienst en jeugdconsulenten belangrijke spelers in de ontwikkeling van het lokale jeugdbeleid. Belangrijk daarbij is de inspraak van kinderen en jongeren, meestal via de lokale jeugdraad. Hoewel het jeugdbeleid zich naar alle kinderen en jongeren richt, blijft het worstelen met toegankelijkheid en inclusie van specifieke doelgroepen. Daarnaast blijft de strijd tegen de ‘overlastperceptie’ een belangrijke uitdaging.
Choose an application
Het onderzoeksrapport peilt naar de rol van het jeugdwerk in de vrijetijdsbesteding en –beleving van kinderen en jongeren met een beperking. Centraal staat de vraag naar het perspectief van kinderen en jongeren met een beperking over het bestaande jeugdwerkaanbod: waar doen ze aan mee, welke verwachtingen hebben ze en welke drempels ervaren ze?
Choose an application
Wat in 1993 ontstond als het Cijferboek Gemeentelijk Jeugdwerkbeleid sluit in 2014-2015 af met deze achtste en laatste versie. De invoering van de beleids- en beheercyclus op 1 januari 2014 betekende een drastische verandering van de plan- en rapporteringsverplichtingen voor de lokale besturen. De doelstellingen van het gemeentelijk jeugdbeleid werden opgenomen binnen een breed gemeentelijk meerjarenplan en gelijkaardige rapportering. Dit cijferboek is gebaseerd op de situatie van de gemeenten bij de start van deze hervorming. Het geeft voor de laatste keer een beeld van het lokale jeugdbeleid, zoals dat de voorbije twintig jaar vorm gekregen heeft.
Choose an application
De publicatie In cijfers gevat: jeugdwerk in de stad bevat cijfers over de jeugdwerkinitiatieven in de Vlaamse steden en het Brussels Hoofdstedelijk gewest en over de demografie van de jeugd in die steden.
Choose an application
Choose an application
Listing 1 - 10 of 11 | << page >> |
Sort by
|