Listing 1 - 2 of 2 |
Sort by
|
Choose an application
Investeren in het bewust maken van boeren over de mycotoxine problematiek en het aan tonen van eenvoudige, effectieve en low-budget aanpassingen in hun teeltwijze die het probleem kunnen aanpakken is een belangrijke eerste stap in de controle van besmetting van maïs met mycotoxines. Maïs is één van de belangrijkste voedselbronnen voor mens en dier. Vooral in ontwikkelingslanden draagt het rechtstreeks bij aan de voedselzekerheid van vele gezinnen. Ook de economie in Tanzania is sterk afhankelijk van de landbouw, met maïs als het belangrijkste basisvoedsel. Maïs in Tanzania wordt hoofdzakelijk geteeld door kleine boeren op het platteland. Helaas staat maïs, geproduceerd in Tanzania en vele ander ontwikkelingslanden in de tropen, erom bekend zeer gevoelig te zijn voor verontreiniging met mycotoxines die potentieel carcinogeen, mutageen en teratogeen zijn. Toxigene schimmel behoren voornamelijk tot de Fusarium, Aspergillus en Penicillium soorten. De belangrijkste toxines met betrekking tot landbouwproducten en volksgezondheid zijn aflatoxines, ochratoxines, deoxynivalenol, zearalenone, fumonisines en trichothecenes. Tijdens dit onderzoek werden verschillende maïs teelttechnieken en de groei van mycotoxigene schimmels, uit drie maïs producerende Agro-Ecologische Zones (AEZ) in Tanzania, bestudeerd en met elkaar in verband gebracht. Maïsstalen uit het veld en de opslag van verschillende boeren werden verzameld en gebruikt voor isolatie van schimmels, identificatie van de toxigene isolaten en multi-mycotoxine analyse. Interviews afgenomen van de boeren leiden tot een overzicht van de groeiomstandigheden en productie-, oogst- en opslagpraktijken van maïs. De resultaten geven aan dat Fusarium species de meest voorkomende schimmels zijn in all drie de AEZ en dat het laagland in het oosten het meest gevoelig is voor Penicillium en Aspergillus infecties. Multi-mycotoxine analyse van de monsters uit opslag tonen aan dat maïs uit alle drie de AEZ sterk gecontamineerd is met aflatoxines, fumonisines en DON. ZEN, T-2 toxine, HT-2 toxine en OTA zijn in mindere mate aanwezig. Mensen in de drie AEZ worden dus overvloedig blootgesteld aan mycotoxines aanwezig in hun basisvoedsel.
Health. --- Maize. --- Management practices. --- Mycotoxin contamination. --- T125-automatisatie. --- T212-toegepaste-hydraulica-en-hydrodynamica. --- T420-landbouwtechnologie-landbouwmachines-boerderijbouw. --- T450-metaaltechnologie. --- T455-aandrijfsystemen. --- Tanzania. --- Tropische landbouw.
Choose an application
Listing 1 - 2 of 2 |
Sort by
|