Listing 1 - 5 of 5 |
Sort by
|
Choose an application
Choose an application
De jaren zestig waren een confronterende tijd voor veel schrijvers. Terwijl betogingen en sit-ins de straten kleurden in Nederland, Vlaanderen en daarbuiten, leken de aloude literaire middelen enkel afstand te creëren tussen auteur en wereld. Schrijvers wilden deelnemen en experimenteerden met manieren om tekstueel met de geobserveerde en gewenste veranderingen in de buitenwereld om te gaan. In Tegen het verzinnen bestudeert de auteur de ‘documentaire tendens’ die in die context opgang maakte: een diverse groep auteurs besloot namelijk om afstand te nemen van de traditionele fictie om in de plaats daarvan de werkelijkheid te documenteren. Er verschenen interviewboeken, collages met daarin allerhande ‘realiteitsfragmenten’ en auteurs als Harry Mulisch en Hugo Claus besloten om reportages te gaan schrijven. Tegen het verzinnen biedt een overzicht van die verzameling experimenten, met veel aandacht voor de context van de lange jaren zestig en enkele diepgaande analyses van opmerkelijke case-studies.
Choose an application
"Gent is rebels, anti-autoritair, tegendraads. Een tiental (niet alleen Gentse) academici onderzocht of dat beeld ook standhoudt als je er literatuur van vroeger en nu op na slaat. Wonderwel, zo blijkt. Niet alleen kent en kende de stad nogal wat tegendraadse schrijvers (van Virginie Loveling tot Pjeeroo Roobjee), ook typisch Gentse personages, boeken en geschriften hebben een hoog rebelliegehalte. Het fileren van Kerk en maatschappij blijkt een hoog Gents goed. 'Rebellie in de Gentse letteren' gaat in een 25-tal breed toegankelijke essays dieper in op een aantal flagrante gevallen, sommige heel bekend, zoals 'Van de Vos Reynaerde', tot compleet onderbelicht, van de Middeleeuwen over de Tegencultuur tot nu, met onder meer Stefan Hertmans en Dominique De Groen."--
Sociology of literature --- Regional documentation --- anno 500-1499 --- anno 1500-1799 --- anno 1800-1999 --- anno 2000-2099 --- Ghent --- literatuur --- maatschappijkritiek --- Gent. --- Dutch literature --- Flemish literature --- Dissenters in literature
Choose an application
Op 28 mei 1968 werd het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel bezet. Met de studiedag "Oproer in de Nederlandse letteren. Tekst en contestatie in de jaren zestig" wil het Studiecentrum voor Experimentele Literatuur (SEL) vijftig jaar na de feiten enkele lacunes in het onderzoek naar mei '68 opvullen. Schrijvers en (literaire) teksten zullen daarbij centraal staan.
Mouvement étudiant de 1968 (Belgique) --- Dutch literature --- anno 1960-1969 --- anno 1970-1979
Choose an application
Studenten Nederlands die druk aan een paper werkten, scholieren in het middelbaar onderwijs die hun mondeling over de literatuurlijst voorbereidden, journalisten die in allerijl een portret over een schrijver moesten maken, docenten, uitgevers – allemaal hebben ze in het verleden hun toevlucht gezocht bij het Kritisch Literatuur Lexicon, de serie bruine banden met de rugtitel in helder geel die je in vrijwel iedere bibliotheek in Nederland kon vinden. In die banden bevond zich een losbladig naslagwerk waarin over talloze bekende en minder bekende auteurs een toegankelijk geschreven maar met de belangrijkste wetenschappelijke inzichten gevoed overzichtsartikel te vinden was, inclusief biografie en primaire en secundaire bibliografie. In de lemma’s is er aandacht voor bijvoorbeeld thematiek (en de ontwikkeling daarvan), visie op de wereld, kunstopvatting en de relatie tussen leven en werk.
Listing 1 - 5 of 5 |
Sort by
|