Narrow your search

Library

KU Leuven (2)


Resource type

dissertation (2)


Language

Dutch (2)


Year
From To Submit

2022 (1)

2020 (1)

Listing 1 - 2 of 2
Sort by

Dissertation
Wat te doen bij arbeidsongevallen in het buitenland? Een gids voor Vlaamse bedrijven
Authors: --- ---
Year: 2022 Publisher: Leuven KU Leuven. Faculteit Ingenieurswetenschappen

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Zowel in kleine, middelgrote als grote bedrijven kunnen ernstige arbeidsongevallen voorkomen. Deze brengen in zowat alle gevallen gevolgen met zich mee voor zowel de werknemer als de werkgever. Bedrijven hebben vaak in de nasleep van een arbeidsongeval te maken met wettelijke verplichtingen. Zo verplicht de Europese wetgeving de werkgevers het ernstige arbeidsongeval te melden aan de bevoegde overheidsinstanties. Het doel van deze melding kan men terugvinden in volgende drie redenen: (a) zodat ze in de toekomst kunnen vermeden worden, (b) zodat er nagegaan kan worden of er geen inbreuken op de nationale wetgeving zijn gemaakt en (c) zodat de slachtoffers gecompenseerd kunnen worden. Aangezien de Europese wetgeving een minimum aan vereisten vaststelt, betekent dit dat de Europese lidstaten de mogelijkheid hebben om strengere bepalingen vast te stellen in hun nationale wetgevingen. Dit heeft als gevolg dat er verschillen zijn in de nationale wetgevingen van de Europese lidstaten. Daarnaast is de implementatie van de Europese wetgeving in nationale wetgeving in de verschillende lidstaten op een verschillend tempo verlopen waardoor er ook verschillen zijn ontstaan. Elk Europees land heeft een sociaalzekerheidsstelsel in plaats waardoor werknemers die een ernstig arbeidsongeval voorgehad hebben kunnen genieten van een compensatie. Echter bestaan hier ook verschillen in naargelang het model van sociale zekerheid waarop het land zich baseert. Zo werd duidelijk dat België en Duistland zich baseren op het Bismarck model, terwijl Nederland zich eerder baseert op het Angelsaksisch (Beveridge) model. Bij het Bismarck model is er sprake van een specifieke arbeidsongevallenverzekering waarbij de werkgever ook een meldingsplicht heeft, terwijl in het Angelsaksische model geen sprake is van een specifieke arbeidsongevallenverzekering en de werkgever geen tot beperkte verplichtingen heeft. Dit verschil zorgt er dan ook voor dat de werkgever in Nederland na een ernstig arbeidsongeval veel meer kosten met zich meedraagt dan de werkgever in België of Duitsland die namelijk genieten van een bepaalde immuniteit ten koste van de premie die zij de verzekeringsinstanties betalen. De werkgever in Nederland zal hierdoor ook meer gemotiveerd zijn om te investeren in veiligheid op de werkvloer aangezien een ernstig arbeidsongeval faillissement tot gevolg kan hebben. In België en Duistland zijn werkgevers minder gemotiveerd aangezien een ernstig arbeidsongeval geen grote risico’s met zich meebrengt en relatief goedkoop is. Bijgevolg is hier meer wetgeving nodig, waaronder de verplichting van de werkgever om het ernstige arbeidsongeval te onderzoeken, terwijl dit in Nederland via zelfregulering zo goed als in stand komt.

Keywords


Dissertation
Zijn leidinggevenden die kwaliteitsvolle relaties met hun medewerkers onderhouden beter in staat het welzijn van hun medewerkers in te schatten?

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Het uitvoeren van effectieve job redesign acties begint bij het inschatten van de emotionele en cognitieve toestand waarin een ondergeschikte zich bevindt. Managers kunnen daarnaast niet iedere ondergeschikte op dezelfde manier behandelen vanwege de individuele verschillen die er onderling zijn. Het op tijd kunnen inschatten van de ondergeschikte zijn of haar welzijn en het toepassen van gepaste job redesign acties kan zware gevolgen voor de ondergeschikte zelf, de organisatie en de maatschappij voorkomen. De kwaliteit van de relatie tussen een ondergeschikte en manager kan hier een mogelijke invloed op hebben aangezien hoge kwaliteitsrelaties betere communicatie, vertrouwen en steun vertonen. Op basis van data die verzameld werd uit 163 paren managers met hun respectievelijke ondergeschikten, werden er verschillende verkennende analyses uitgevoerd die zich ten eerste focussen op het bepalen hoe nauwkeurig managers zijn bij het inschatten van het welzijn van hun ondergeschikten en ten tweede zich focussen op welke variabelen dit vermogen kunnen bevorderen. Uit onze resultaten volgt dat managers algemeen gezien wel in staat zijn het welzijn te kunnen inschatten en dat variabelen, waaronder de kwaliteit van de relatie, een invloed kunnen hebben op het vermogen van de manager om het welzijn van de ondergeschikte te kunnen inschatten.

Keywords

Listing 1 - 2 of 2
Sort by