Listing 1 - 10 of 10 |
Sort by
|
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Photography --- black-and-white photography --- portraits --- Leppens, Piet
Choose an application
De Vos, Kasper ; Vandoorne, Vera ; De Buyser, Jeanne ; Wens, Kobe ; Kegels, Jeroen ; De Clercq, Pieter ; Le Bruyn, Gitte ; Van Parys, Simon ; Poilvet, Gilles ; Scheir, Katrien ; Kerkhove, Naomi ; van Parys, Domien ; Zovko, Sanja
Free thought --- Belgium --- History --- Art --- Antwerp (Belgium) --- Exhibitions
Choose an application
Roland Minnaert (°1939) geeft als humanistische fotograaf vanaf de stoute jaren 1960 tot heden, visueel zo treffend uitdrukking aan het groeiende zelfbewustzijn van zijn tijdgenoten. Zijn camera is tot vandaag ooggetuige van een zoektocht naar een nieuwe, vrijere maatschappij. Hij heeft de gave om precies te fotograferen waarnaar hij op zoek is, maar zo nodig zet hij de werkelijkheid naar zijn hand en regisseert hij de scène ter plekke vol dramatiek. Als beroepsvoyeur heeft hij het talent om met ironie, humor en open blik contact te maken met de meest uiteenlopende mensen, al focust hij in het bijzonder op libertijnse bohemiens en excentriekelingen in de wereld van kunst en cultuur. Hij heeft oog voor deze meerwaardezoekers en maak(te) er soms zelf deel van uit. Hij weet zo de Zeitgeist beeldend te vangen. Zijn oeuvre onderscheidt zich door de aanwezigheid van een eigenzinnige beeldtaal met als rode draad vrijheid, die in hoge mate bijdraagt tot de uitzonderlijke kwaliteit van zijn foto’s, en steeds met een sterk gevoel voor compositie. Zijn fotowerken leveren nooit een volledig betrouwbare reproductie van de werkelijkheid: daarvoor is hij te veel artiest van de ziel en is zijn camera geen neutraal medium. Hij gebruikt die camera om de wereld rondom hem te herinterpreteren en hij doet dat met een open en directe manier van werken, waardoor zijn werk aandacht krijgt voor een ludieke Hugo Claus op het Conscienceplein, voor een verliefde Paul Snoek of Chris Lomme, voor erotische foto’s van Laura Gemser, Beverly of Marika, voor de gewapende Jef Geeraerts, maar ook voor experimenten, close-ups en stillevens. Zijn fotografische blik laat ons de wereld letterlijk anders zien met oog voor zingeving en hoop op vrijheid van denken en doen.
Choose an application
Humanisten, Waar staan die voor? Het woord humanisme verwijst naar de mens en het menselijke, zoveel is duidelijk. Maar hoe denken humanisten na over de mens? Wat voor vreemde wezens zijn wij eigenlijk? Waar komen we vandaan en waar willen we naartoe? Het humanisme geeft wetenschappelijk verantwoorde antwoorden op dergelijke vragen, vrij van dogmatische en religieuze overtuigingen. Tegelijkertijd ontwikkelen humanisten ook ideeën over het goede leven en zetten ze zich in voor mensenrechten, voor het behoud van de natuur, voor vrijheid en gelijkheid en voor andere positieve waarden, kortom: voor alles wat het leven mooi en de moeite waard maakt. Ze putten daarbij uit tal van bronnen, van schrijvers en filosofen vanaf de oudheid, maar evengoed vinden ze inspiratie bij kunstenaars en denkers die een steen in de goede richting verleggen en een betere wereld doorgeven aan alle mensen die na ons komen. Leve het goede leven! Humanisme voor iedereen is een beknopte en toegankelijke inleiding tot wat humanisme en vrijzinnig humanisme vandaag betekenen en wat de meerwaarde ervan is in een moderne samenmeving die geconfronteerd wordt met vele, soms nieuwe, belangrijke uitdagingen.
Choose an application
Onze wereld is complex en verwarrend. De coronacrisis vergroot het gevoel dat we op een kantelpunt zijn aanbeland. Voor nieuwe inzichten kunnen we gelukkig altijd een beroep doen op wetenschappers. Dankzij de wetenschappelijke vooruitgang vinden we een weg naar een betere toekomst. Dat geldt ook voor de economie. Als we welvaart creëren, kunnen we armoede terugdringen en iedereen de kans geven een goed leven te leiden. Maar begrijpen we die mogelijkheden ten volle? Staan we open voor dialoog? En stellen we wel de juiste vragen? In het essay De kamer als kosmos pleit auteur en uitgever Harold Polis voor een synthese die onze wereld toegankelijker en menselijker kan maken. Dat laatste is ook de missie van het filosofiehuis Het zoekend hert, een unieke plek waar filosofen, kunstenaars en andere creatieve en kritische geesten met elkaar in dialoog gaan. = Our world is complex and confusing. The corona crisis has heightened the sense that we have reached a tipping point. Fortunately, we can always call on scientists for new insights. Thanks to scientific progress, we will find a way to a better future. This also holds for the economy. If we create prosperity, we can reduce poverty and give everyone the chance to live a good life. But do we fully understand these possibilities? Are we open to dialogue? And are we in fact asking the right questions? In the essay The Room as Cosmos, author and publisher Harold Polis argues for a synthesis that can make our world more accessible and more human. That is also the mission of the philosophy house The searching deer, a unique place where philosophers, artists and other creative and critical minds engage in dialogue with each other.
Listing 1 - 10 of 10 |
Sort by
|