Narrow your search

Library

UGent (1)


Resource type

dissertation (1)


Language

Dutch (1)


Year
From To Submit

2013 (1)

Listing 1 - 1 of 1
Sort by

Dissertation
Optimalisatie van het sterilisatieproces van soep met behulp van een horizontale autoclaaf
Authors: --- --- ---
Year: 2013 Publisher: Gent : s.n.,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Sterilisatie is een verhittingsproces waarbij micro-organismen, inclusief sporenvormers, worden afgedood zodanig dat het voedsel veilig kan opgeslagen worden bij kamertemperatuur. In-container sterilisatie is een type van sterilisatie welke leidt tot voedselveilige producten in blikken of containers. Het doel van dit onderzoek was om het ideale sterilisatieproces voor soep in glazen bokalen op te stellen. Hiervoor werd een horizontale pilootautoclaaf gebruikt. De warmteverdeling in de autoclaaf en de warmtepenetratie in de container zijn hierbij twee belangrijke factoren. De warmteverdeling werd onderzocht door op verschillende plaatsen binnen de autoclaaf temperatuursensoren te plaatsen. Voor de warmtepenetratie werden de temperaturen in het midden en aan de zijkant van de bokaal vergeleken. Pas na dit alles kon het geschikte proces gevonden worden door het uitvoeren van verschillende testrecepten. Het definitieve proces werd geëvalueerd op basis van de F0-waarde, de microbiologie en de productkwaliteit. De resultaten van de warmteverdeling- en warmtepenetratietesten toonden aan dat er binnen de autoclaaf slechts kleine temperatuursverschillen waren, maar binnen de bokaal zelf waren de verschillen groter. Om de soep op een temperatuur van 121°C te brengen, was een drie uur durend proces noodzakelijk bestaande uit een opwarming van de autoclaaf tot 130°C, gevolgd door een afkoeling. Uit de evaluatie van dit proces bleek dat de F0-waarde ruimschoots voldoende was, namelijk meer dan 10 minuten. Bovendien zorgde de sterilisatie voor een kleurverandering, een verbetering van de soepstabiliteit en een pH daling.

Listing 1 - 1 of 1
Sort by