Listing 1 - 6 of 6 |
Sort by
|
Choose an application
Choose an application
De impact van depressie wordt vaak onderschat. De invloed op de levenskwaliteit, met beperkingen zowel op fysiek als op psychosociaal gebied, zijn uitgesproken en groter dan bij veel andere chronische aandoeningen. Tevens wordt depressie vaak geassocieerd met somatische aandoeningen of andere stoornissen, zoals angststoornissen en middelenmisbruik. Nu is de huisarts vaak de eerste of de enige die een patiënt met depressie te zien krijgt. Om die reden is een optimalisering van de kennis over en van de competenties in de aanpak van depressie een must voor elke huisarts. Dit is nu juist wat dit handboek biedt. De huisarts wordt hier handvatten aangereikt om als poortwachter zelf depressieve klachten te ontdekken en te behandelen en/of de patiënt te leiden door het landschap van de geestelijke gezondheidszorg. Het boek vertrekt specifiek vanuit de ervaringen en vragen in verband met de aanpak van depressie bij de huisartsen. De bedoeling is niet enkel kennis over te dragen maar het toepassen van de principes en hulpmiddelen in de praktijk te ondersteunen. De theorie is zorgvuldig gedocumenteerd met schema's, kaders en overzichten. De richtlijnen worden aangevuld met antwoorden op veel voorkomende vragen, met concrete aanbevelingen en bruikbare instrumenten. Er wordt ook uitdrukkelijk stilgestaan bij de knelpunten (communicatief, organisatorisch, ...) die de huisarts daarbij kan ervaren. Dit handboek is dus in eerste instantie bedoeld voor huisartsen. Het is echter ook interessante lectuur voor andere artsen en voor wie in de geestelijke gezondheidszorg met de huisartsen samenwerkt. Het boek steunt op de ervaringen opgedaan door de auteurs in de projecten 'Tussen de lijnen' (2000-2003) en 'Stepped Care' (2004-2005), twee regionale actieprojecten rond de aanpak van depressie in de huisartsenpraktijk.
Doctor-patient relationship --- Geneesheer-patiënt relaties --- Patient and physician --- Physician and patient --- Relations médecin-patient --- Depression. --- 159.98 --- #SBIB:316.334.3M52 --- Academic collection --- #KVHB:Depressie --- Gezondheidszorg 61 --- Welvaartstaat 364.013 --- 606.322 --- arts --- depressie --- 606.3 --- arts-patiënt relatie (patiënt-arts-relatie) --- huisarts --- Emotional Depression --- Depressive Symptoms --- Depression, Emotional --- Depressions --- Depressions, Emotional --- Depressive Symptom --- Emotional Depressions --- Symptom, Depressive --- Symptoms, Depressive --- Toegepaste psychologie. Psychologische diagnostiek --- Medische sociologie: professionele aspecten van de hulpverlening --- Depressiviteit --- 616.2 --- 159.98 Toegepaste psychologie. Psychologische diagnostiek --- Depression --- Depression [Mental ] --- Diagnosis --- Treatment --- C5 --- Maatschappelijke organisaties en maatschappelijk leven --- #gsdbP --- arts-patiënt relatie (patiënt-arts-relatie)
Choose an application
Choose an application
Vanaf het ontstaan van de fotografie, halfweg de negentiende eeuw, tot diep in de twintigste eeuw richtte de psychiatrische fotografie zich op het portretteren van patiënten. Het doel was de ziektetekenen zorgvuldig vast te leggen: de ziekte, eerder dan de zieke. Met behulp van deze (voor)beelden zouden artsen een accuratere diagnose kunnen stellen. In de tweede helft van de twintigste eeuw kreeg de relatie tussen fotografie en psychiatrie een heel ander karakter. Fotografen documenteerden het leven in de psychiatrische instellingen en klaagden het falen van de psychiatrie aan. Ze leverden het propagandamateriaal bij de radicale omwentelingen in de psychiatrie. Ondertussen was fotografie uitgegroeid tot een kunstvorm. Psychiatrie blijft tot de verbeelding spreken en patiënten zijn gewilde modellen. In het tijdperk van de selfie drukken mensen met een psychiatrische problematiek een eigen stempel op de beeldvorming van psychiatrie. Fotografen blijven worstelen met de vraag hoe om te gaan met de stigmata van een psychiatrische aandoening. Alleen een waarachtige ontmoeting met de ander kan stigma reduceren. Lichtgevoelig. Psychiaters Patiënten Portretten toont een lange en intense geschiedenis van het fotograferen van mensen die psychisch lijden, en is een poging om hen te ontmoeten.
commercial portraiture --- psychiatry --- Psychiatry --- Photography --- Human physiology --- Psychiatrische patiënten --- Psychiatrie --- 77.041 --- Thema's in de fotografie ; portretten van geesteszieken --- Psychiatrische fotografie --- foto's --- Fotografie ; de mens, portretten --- Photographie dans la psychiatrie --- Photography in psychiatry --- Psychiatric hospital patients --- Portraits --- Mentally ill --- Psychiatrische patiënten --- portretfotografie --- psychiatrie --- patiënten --- ziektes --- beeldcultuur --- tijdsbeeld --- medische fotografie --- kunst en psychiatrie
Choose an application
Achtergrond Quetiapine is een frequent gebruikt antipsychoticum waardoor ook vaak middel van voorkeur bij medicamenteuze auto-intoxicaties. Bij intoxicatie wordt delier (met anticholinerg delier/toxidroom als specifiek toestandsbeeld) als een ernstige complicatie beschreven. Doel Dit artikel beoogt de wetenschappelijke literatuur m.b.t. delier als bijwerking van quetiapine intoxicatie te beoordelen: incidentie, symptomatologie en behandeling. Methode Een systematisch literatuuronderzoek is uitgevoerd m.b.t. delier na intoxicatie met quetiapine. Enkel Engels- en Nederlandstalige artikels werden weerhouden. Resultaten Het systematisch literatuuronderzoek resulteerde in 36 relevante artikels: 8 retrospectieve cohort onderzoeken en 30 casussen (individuele case reports en case series). Incidentie cijfers tonen een grote spreiding, vermoedelijk veroorzaakt door zeer variërend inschatting van symptomatologie. Het klinisch beeld wordt gekenmerkt door een wisselende combinatie van centrale en perifere symptomen, waarbij zeer frequent agitatie. Behandeling is vooral supportief; physostigmine wordt beschreven als specifieke behandeling bij anticholinerg delier/toxidroom. Conclusie Delier t.g.v. quetiapine intoxicatie wordt herhaaldelijk beschreven. Vermoedelijk is er een onderrapportage van dit toestandsbeeld en bijhorende symptomen. Betere kennis hiervan kan leiden tot betere detectie en behandeling.
Choose an application
In dit verslagboek van de studiedag van 14 oktober 2010 wordt het thema van gedwongen opname zowel juridisch als medisch doorgelicht. Na 20 jaar toepassing van de Wet van 26 juni 1990 betreffende de bescherming van de persoon van de geesteszieke leek het voor de verschillende actoren nuttig om een balans op te maken … Hiervoor werd dan ook een beroep gedaan op een team van specialisten in de materie die vanuit hun invalshoek de geselecteerde topics toelichten.
Status of persons --- General ethics --- Medical law --- Belgium --- 347.15-056.36 <493> --- geesteszieken --- recht (wetgeving, rechtspraak, rechtsbeginselen, juridische aspecten, aansprakelijkheid) --- 347.15-056.36 <493> Rechtspositie van mentaal gehandicapten--België --- Rechtspositie van mentaal gehandicapten--België --- malades mentaux --- droit (aspects juridiques, législation, jurisprudence, principes de droit, responsabilité) --- Ebooks --- E-books --- Rechtspositie van mentaal gehandicapten--België --- droit (aspects juridiques, législation, jurisprudence, principes de droit, responsabilité) --- Belgique --- Droit civil --- Personnes (droit) --- Malades mentaux --- Protection, assistance, etc.
Listing 1 - 6 of 6 |
Sort by
|