Listing 1 - 4 of 4 |
Sort by
|
Choose an application
Een Oost-Vlaams kwaliteitslandschap behouden of creëren vraagt bewustzijn en samenwerking van landbouwer, tuinbouwer, lokaal bestuur, bedrijfsleider, recreant en bewoner. De brochure formuleert uitdagingen en bespreekt de verschillende puzzelstukken uit het landschap, met aandacht voor de dagelijkse praktijk.
Choose an application
De boommarter is één van de zeldzaamste zoogdieren in Vlaanderen. In Sinaai, gelegen in de provincie Oost-Vlaanderen, zijn er boommarters gevestigd. Het eigenaardige aan deze boommartervestiging is dat het biotoop totaal niet overeen komt met het habitat van een boommarter zoals de literatuur die beschrijft. In plaats van een groot uitgestrekt bos, spreken we daar van een jong snipperboslandschap. Juist door dit a-typisch aspect werd deze boommartervestiging verder onderzocht. Meerbepaald werd in het voorjaar van 2010 een poging ondernomen om een nestboom te vinden waar een boommarterwijfje haar jongen in werpt en groot brengt. Dikke oude bomen zijn zeldzaam in het gebied dat ze tot hun leefgebied gekozen hebben, wat het onderzoek juist uniek maakt.In het gebied werden in het voorjaar alle bomen onderzocht op holtes. In de periode dat de boommarters met jongen zitten werden alle potentiële bomen opnieuw opgezocht en gecontroleerd op mogelijke sporen van boommarters. Na meerdere controles werd helaas geen nestboom van boommarter gevonden. Het onderzoek wordt echter voortgezet door het INBO.
Choose an application
De grutto (Limosa limosa) kent de laatste decennia een sterke achteruitgang in de meeste landen waar die voorkomt. Het gebrek aan beschikbaar voedsel voor adulte grutto’s wordt wel eens als een van de oorzaken weergegeven, waardoor bemesting in weidevogelgebied aanbevolen wordt. Dit zou het aantal regenwormen (het voornaamste stapelvoedsel van de grutto) verhogen. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat bemesting nadelig is voor de voedselbeschikbaarheid voor gruttokuikens. Aangezien de kuikenoverleving in veel weidevogelgebieden te laag ligt om de populatie in stand te houden, is het van belang te weten of voedselbeschikbaarheid voor adulte grutto’s inderdaad limiterend is voor de populatie. In dit onderzoek werden 10 locaties in weidevogelgebied uitgekozen waar grutto’s actief foerageren en bemonsterd op de aanwezige bodemfauna. Hierbij werden voornamelijk regenwormen en emelten gevonden, het stapelvoedsel van volwassen grutto’s. De fluctuatie van de biomassa regenwormen naargelang het seizoen vorderde was enorm, zonder een duidelijke trend of link. Vermoedelijk te wijten aan klimatologische factoren als neerslag en temperatuur. Percelen kunnen hierdoor als geschiktheid voor voedselaanbod variëren over het seizoen. Verrassend genoeg kwamen de meeste grutto’s voor op percelen met relatief weinig bodemfauna terwijl er percelen met meer bodemfauna in de nabijheid gelegen waren. Dit kan erop wijzen dat de voedselbeschikbaarheid voor adulte grutto’s geen limiterende factor is. Daarnaast kan hierdoor gesuggereerd worden dat grutto’s hun vestigingslocatie niet kiezen waar hun eigen habitat ideaal is (veel voedsel), maar daar waar het kuikenhabitat optimaal is. Op zeer natte stukken werd zo goed als geen bodemfauna gevonden. Foeragerende grutto’s langs oevers zoeken daar vermoedelijk plantaardig voedsel.
Choose an application
De grutto (Limosa limosa) kent de laatste decennia een sterke achteruitgang in de meeste landen waar die voorkomt. Het gebrek aan beschikbaar voedsel voor adulte grutto's wordt wel eens als een van de oorzaken weergegeven, waardoor bemesting in weidevogelgebied aanbevolen wordt. Dit zou het aantal regenwormen (het voornaamste stapelvoedsel van de grutto) verhogen. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat bemesting nadelig is voor de voedselbeschikbaarheid voor gruttokuikens. Aangezien de kuikenoverleving in veel weidevogelgebieden te laag ligt om de populatie in stand te houden, is het van belang te weten of voedselbeschikbaarheid voor adulte grutto's inderdaad limiterend is voor de populatie. In dit onderzoek werden 10 locaties in weidevogelgebied uitgekozen waar grutto's actief foerageren en bemonsterd op de aanwezige bodemfauna. Hierbij werden voornamelijk regenwormen en emelten gevonden, het stapelvoedsel van volwassen grutto's. De fluctuatie van de biomassa regenwormen naargelang het seizoen vorderde was enorm, zonder een duidelijke trend of link. Vermoedelijk te wijten aan klimatologische factoren als neerslag en temperatuur. Percelen kunnen hierdoor als geschiktheid voor voedselaanbod variëren over het seizoen. Verrassend genoeg kwamen de meeste grutto's voor op percelen met relatief weinig bodemfauna terwijl er percelen met meer bodemfauna in de nabijheid gelegen waren. Dit kan erop wijzen dat de voedselbeschikbaarheid voor adulte grutto's geen limiterende factor is. Daarnaast kan hierdoor gesuggereerd worden dat grutto's hun vestigingslocatie niet kiezen waar hun eigen habitat ideaal is (veel voedsel), maar daar waar het kuikenhabitat optimaal is. Op zeer natte stukken werd zo goed als geen bodemfauna gevonden. Foeragerende grutto's langs oevers zoeken daar vermoedelijk plantaardig voedsel.
Dierenecologie. --- Grutto. --- H350-linguïstiek. --- H380-vergelijkende-linguïstiek. --- H490-spaanse-taal-en-letterkunde. --- Regenwormen. --- Voedselbeschikbaarheid. --- Weidevogelgebied.
Listing 1 - 4 of 4 |
Sort by
|