Listing 1 - 2 of 2 |
Sort by
|
Choose an application
Het leren van moderne vreemde talen op de lagere en de middelbare school is voor leerlingen met dyslexie vaak een grote uitdaging. Met dit boek willen de auteurs handvatten aanreiken voor de begeleiding van leerlingen met dyslexie bij de vakken Frans en Engels.De auteurs schetsen een actuele wetenschappelijke stand van zaken over dyslexie en tweedetaalverwerving. Vanuit de praktijk vullen ze dit aan met veel concrete tips en heldere adviezen over de instructie, de remediëring en de evaluatie van lees-, schrijf-, spreek- en luistervaardigheden in moderne vreemde talen. Er wordt ook dieper ingegaan op hulpmiddelen en onderwijsmaatregelen die een steun kunnen zijn voor leerlingen met dyslexie om vlotter moderne vreemde talen aan te leren.
Dyslexie. --- Orthopedagogics --- dyslexie --- Didactics of English --- orthodidactiek --- Didactics of French --- Dyslexie --- Franse taal ; didactiek --- Engelse taal ; didactiek --- #KVHB:Dyslexie --- #KVHB:Vreemde-talenonderwijs --- Engels --- Frans --- Vreemde talen-onderwijs --- 464.1 --- vreemdetalenonderwijs --- #PBIB:+105.62 --- Onderwijs : Leerlingenbegeleiding : Leerstoornissen : Dyslexie --- Didactiek van het Engels --- Didactiek van het Frans --- Orthopedagogiek --- Didactiek
Choose an application
Lezen is een complexe vaardigheid die de meeste mensen met een relatief gemak kunnen uitvoeren. Toch zijn er mensen die nooit vlot kunnen lezen, ondanks een normaal IQ en zonder aanwijsbare socio-economische reden. In dit geval spreken we van dyslexie. De Stichting Dyslexie Nederland (Henneman, Kleijnen & Smits, 2004) definieert dyslexie als een stoornis die gekenmerkt wordt door hardnekkige problemen in de automatisering van het lezen en/of het spellen. 2 tot 10% van de Vlaamse lagere schoolkinderen heeft dyslexie (Van Vugt, 1994). Dyslexie vraagt een gespecialiseerde en specifieke aanpak door professionelen gedurende maanden, zelfs jaren. De meeste kinderen zijn hierdoor in staat tot lezen, ook al blijven ze fouten maken. Uiteraard heeft dit ook gevolgen voor het leren van vreemde talen, bijvoorbeeld Frans. In dit eindwerk willen we onderzoeken welke specifieke problemen lagere schoolkinderen met dyslexie ondervinden in de les Frans. Het eindwerk is opgedeeld in twee delen, namelijk een theoretisch en een praktisch deel. In het theoretisch deel bespreken we kort de verschillende leerstoornissen. Vervolgens gaan we dieper in op de leerstoornis dyslexie. Tot slot slaan we de brug tussen leerlingen met dyslexie en de les Frans. In het praktisch deel worden de verschillende vaardigheden en kennisonderdelen besproken in functie van de les Frans. Daarna bespreken we verschillende hulpmiddelen die we hebben uitgewerkt ter ondersteuning van leerlingen met dyslexie in de les Frans, zoals een signaleringdictee, een klankspellingschrift, gevisualiseerde regels, een handcomputer van Mondriaan, een studiewijzer en een informatiebrochure voor ouders en leerkrachten.
Listing 1 - 2 of 2 |
Sort by
|