Listing 1 - 10 of 28 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Het hoger onderwijs wordt in Vlaams en Europees beleidsperspectief gestimuleerd in de richting van flexibilisering en competentiegericht opleiden. Het recent bijgestuurde beroepsprofiel voor de leraar en de hierop gebaseerde basiscompetenties voor de opleidingen (2007) biedt opleidingsinstituten de vrijheid om dat profiel te vertalen in een eigen opleidingsprofiel. Op basis van een diepgaand onderzoek van het werkveld brengt de KHLeuven een expliciet raamkader aan het licht van vier domeinen die door leerkrachten lager onderwijs als relevant worden erkend voor hun beroep: samen onderwijs maken, functioneren in een klasgroep, kwaliteit borgen en onderwijs ontwikkelen. De competenties die hiervoor nodig zijn, zijn in dit boek gexpliciteerd tot een eigen opleidingsprofiel met verwijzing naar de basiscompetenties en met vertaling in operationele gedragsindicatoren. Op deze manier vormt dit werkje niet alleen een referentiekader voor de opleiding maar tevens een handreiking voor competentiegerichte Beoordeling. In 2007 werd in Vlaanderen een vernieuwd beroepsprofiel van de leraar decretaal vastgelegd. Hierop werden de basiscompetenties gebaseerd die alle lerarenopleidingen moeten nastreven, zodat de afgestudeerden volledig startbekwaam hun loopbaan kunnen beginnen. Het is aan de hogescholen om deze competenties te implementeren in hun eigen opleidingsprofielen. De opleiding 'Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs' van de Katholieke Hogeschool Leuven heeft zich hierbij enerzijds laten leiden door een onderzoek, waarbij men bij mentoren lager onderwijs peilde naar de relevantie van de decretale competenties voor het eigen beroep. Anderzijds wou de opleiding een aantal eigen accenten leggen. Het resultaat is dit boek, met een competentiematrix die voor lectoren, studenten en mentoren een operationeel instrument vormt om o.a. opleidingsonderdelen uit te werken, individuele opleidingstrajecten vorm te geven of stages te evalueren. De ontwikkelde matrix is een waardevolle vertaling van de basiscompetenties Bruikbaar voor betrokkenen van de Leuvense lerarenopleiding en inspirerend voor andere opleidingen.
Competenties. --- Hoger onderwijs --- Lerarenopleiding --- Onderwijzers. --- Opleidingsprofielen. --- Vlaanderen. --- Teacher education. Teacher's profession --- bachelor --- Sociology of occupations --- competenties --- lager onderwijs --- Higher education --- 450.7 --- 489.32 --- Beroepsprofielen --- Competenties --- Lager onderwijs --- 472.7 --- Leraren lager onderwijs --- Basisonderwijs; Vlaanderen --- Competenties; onderwijs --- 083450.jpg --- Leraren ; basisonderwijs --- Opleiding en bijscholing --- België --- De onderwijzer en zijn opleiding --- (zie ook: Basiscompetenties) --- Leraren basisonderwijs --- Basiscompetenties --- Opleidingsprofielen --- 473.7 --- Leraar basisonderwijs --- Competentie --- Beroepsprofiel
Choose an application
Het is een feit dat de schoolse prestaties van leerlingen met een migratie-achtergrond gemiddeld lager liggen in vergelijking met de prestaties van autochtone leerlingen. De grote vraag die je jezelf dan kan stellen is: *Hoe komt het dat leerlingen met een migratie-achtergrond lager presteren?' en *Hoe kan men dit probleem tegengaan?' Naar aanleiding van de keuze tot 'binnenklasdifferentiatie' als onderzoeksdomein, kan men zich afvragen of binnenklassendifferentiatie een wezenlijke bijdrage kan leveren aan het oplossen van dit probleem. Vertrekkend vanuit mijn eigen ervaringen, als studente/leerling met een Turkse afkomst, leek het mij heel interessant om dit te onderzoeken in enkele scholen waar ik mijn stage heb gedaan. Eén van deze scholen is het Lucerna College, waarvan de leerlingenpopulatie met 99% bestaat uit leerlingen met een migratie-achtergrond. De onderzoeksresultaten zijn niet alleen gebaseerd op het onderzoek in het Lucerna College, maar ook in het Sint-Franciscuscollege (campus Berkenbos), waar de leerlingen verdeeld zijn over autochtone leerlingen en leerlingen met een andere afkomst. Deze laatste groep is ongeveer met 30% in deze school. De onderzoeksvraag waarover dit artikel handelt is: 'Hoe kan binnenklasdifferentiatie het schoolse presteren bevorderen bij leerlingen met een migratie-achtergrond van de eerste en tweede graad ASO?' Elk deel van dit artikel is gebaseerd op een deelvraag van het onderzoeksproject. In dit artikel wordt er stap voor stap een antwoord geformuleerd op de hoofdvraag die beantwoord zal worden in de conclusie. (Bron: auteur)
Choose an application
De laatste maanden is de vluchtelingenproblematiek niet meer weg te denken uit de media. Dit jaar zijn er door oorlog en andere problemen in de wereld veel vluchtelingen naar België gekomen, niet enkel volwassenen, maar ook een groot aantal kinderen. Deze kinderen moeten natuurlijk naar school gaan. Eerst gaan we kijken hoe het in zijn werk gaat. Wat moeten de vluchtelingen doen wanneer ze ons land binnenkomen? Wanneer krijgt de vluchteling een statuut van vluchteling? Wat is het verschil tussen mensen met en zonder papieren? Welke rechten en plichten hebben zij? Mogen zij naar school gaan? Hoe wordt het onderwijs voor vluchtelingen georganiseerd? Vervolgens gaan we het hebben over de rol van de leerkracht. Want na een periode van angst, vluchten en veel onzekerheid zal de school het leven van vluchtelingenkinderen weer gestructureerd en voorspelbaar maken. De leerkracht zal hier een zeer belangrijke rol spelen. De leerkracht kan ervoor zorgen dat de vluchtelingen zich goed voelen op school. Hoe hij/zij dit kan doen, lees je in dit afstudeeronderzoek. Je vindt er allerlei tips terug die je kunnen helpen bij de omgang met vluchtelingen. Je gaat op vele problemen botsen: taalprobleem, omgangsproblemen, aanpassingsproblemen,.. Hoe ga je daar als leerkracht mee om? Wat kan je doen? Wat kan je beter niet doen? De antwoorden op deze vragen vindt je terug in dit afstudeeronderzoek. (Bron: auteur)
Choose an application
Het onderwerp diversiteit is zeer actueel deze dagen. Vooral nu de vluchtelingenproblematiek veel in de media ter spraken komt. Diversiteit heb je overal maar waar het een grote invloed op heeft is op het onderwijs. Het onderwijs is een plaats waar veel personen die samen moeten leren, opgroeien en ontwikkelen, deze personen zijn natuurlijk allemaal verschillend op veel vlakken. Welke invloed heeft deze diversiteit op het onderwijs en op welke vlakken is er diversiteit, is daarom een interessant thema om even bij stil te staan. Deze diversiteit is natuurlijk veel groter of is veel opvallender in grote steden zoals Brussel. Daarom dat er in dit onderzoek vooral toegespitst wordt op de situatie in het Brusselse onderwijs. (Bron: auteur)
Choose an application
Doorheen dit onderzoek bestudeer ik de herstelbemiddeling binnen het onderwijs en meer specifiek de implementatie en de onderlinge verschillen binnen de implementatiefase. Allereerst wordt u op de hoogte gebracht wat de herstelbemiddeling concreet inhoudt en waarvan het zijn oorsprong kent. Nadien wordt er uitgegaan van een eerste fase, een regulier traject, dat elke school zal volgen voor de implementatie van de herstelvisie. Dit gebeurt met behulp van één van de organisaties die werken rond herstelbemiddeling namelijk 'Ligand'. Van het moment dat deze eerste fase erop zit krijgen scholen de gelegenheid om de herstelvisie binnen hun school op een eigen manier vorm te geven. Tot slot wordt de individuele 'vormgeving', de implementatie en de uitvoering ervan, onderzocht. Op deze manier maak ik u wegwijs waar scholen op inzetten, wat hun doelen zijn en welke meerwaarde een 'groene' (herstelgerichte) school heeft. Mijn doel is om u aan te tonen waarom scholen de overgang moeten maken van de 'rode school' (met een sanctionerend karakter), naar een 'groene school' (met een herstellend karakter). (Bron: auteur)
Choose an application
In dit eindwerk wordt een antwoord geboden voor de autoriteitsproblemen waarmee elke leerkracht wel eens te kampen krijgt. Door de veranderde maatschappij is het moeilijk om via de traditionele autoriteit, waarbij er een grote afstand tussen leerkracht en leerling is, de gewenste gedragsverandering te bekomen. Vandaag de dag vragen leerlingen, collega's en ouders om meer verantwoording. Hiervoor kan herstelgericht werken en het boek De Nieuwe Autoriteit van Haim Omer een oplossing bieden. In dit artikel wordt het Vlaamse sanctioneringsbeleid in kaart gebracht doormiddel van interviews in vier Vlaamse scholen. Deze interviews zijn opgebouwd om te toetsen in welke mate scholen al volgens De Nieuwe Autoriteit of het herstelgerichte werken. Dezelfde interviews werden ook in Zweden afgenomen. Dit land is, net als de andere Scandinavische landen, gekend voor haar sterk uitgebouwd onderwijs. Verder werden al deze interviews getoetst aan een interview met mevrouw Maria Beerten. Zij is al jaren navormer, HERGO-moderator en spilfiguur op gebied van herstelgericht werken. In de conclusie wordt besproken welke nieuwe inzichten in strafbeleid we kregen door het afnemen van de interwiews, de observaties in Zweden en het gesprek met mevrouw Beerten. Die inzichten worden gekoppeld aan het Vlaamse strafbeleid en verder uitgediept om ze in Vlaanderen ook toe te passen. (Bron: auteur)
Choose an application
Tijden veranderen, ook in de school. Het strafbeleid van vroeger heeft nog weinig effect op de leerlingen. Daarom dat we op zoek moeten gaan naar een andere manier om een antwoord te bieden op grensoverschrijdend gedrag. Dit antwoord kan men vinden in herstelgericht werken. Herstelgericht werken is aan zijn opmars bezig! Steeds meer scholen kiezen voor de visie van herstelgericht werken. Met herstelgericht werken probeert men de toestand te herstellen zoals die voor het conflict was. Er zijn verschillende methoden waaruit men kan kiezen om de conflicten bespreekbaar te maken. De bedoeling is om de relaties tussen de betrokkenen te onderhouden of te herstellen. Het onderwijs in Zweden is anders georganiseerd dan in België (Vlaanderen). Door de onderwijssystemen langs elkaar te leggen, komen veel inzichten naar boven. De vergelijking tussen beide landen geeft aan dat preventie een sleutelbegrip is wanneer het gaat over het vermijden van grensoverschrijdend gedrag.
KHL --- Conflicthantering ; onderwijs --- Zweden ; onderwijs
Choose an application
In dit onderzoek wordt de nieuwe autoriteit onder het licht gehouden. Daarbij wordt vooral gezocht naar een antwoord op de volgende onderzoeksvraag namelijk: 'Kan de nieuwe autoriteit een antwoord bieden op problemen met klashouden van leerkrachten'. Om hierop te kunnen antwoorden moeten we nagaan met welke problemen de leerkracht geconfronteerd wordt bij het klashouden. Is er in het huidige model een draagvlak voor deze nieuwe visie? En hoe kan de nieuwe autoriteit worden geïntegreerd in het onderwijs? Als hulpmiddelen gebruikte ik een literatuurstudie alsook hebben verschillende een enquête contactpersonen zoals leerkrachten, directie, begeleider jeugdzorg, .. ingevuld. Deze resultaten zijn dan met elkaar vergeleken om alzo een beter inzicht te verkrijgen om een antwoord te vormen op de onderzoeksvraag. (Bron: auteur)
Choose an application
Hoe de leerkracht probleemgedrag preventief kan aanpakken en ombuigen aan de hand van proactieve cirkels. Geloof je niet in de meerwaarde van de proactieve cirkelmethodiek in ons secundair onderwijs? Wij kunnen je van het tegenovergestelde overtuigen aan de hand van dit eindwerk! Binnen dit afstudeeronderzoek hebben we getracht verschillende aspecten van de proactieve cirkelmethodiek uit te lichten. In eerste instantie bespreken we het ontstaan alsook het theoretisch kader aan de hand van een overzichtelijk model. Vervolgens gaan we dieper in op de drijfveren voor het gebruik van een dergelijke methode binnen het didactisch werkveld. Bovendien proberen we aan de hand van een praktijkonderzoek weer te geven op welke manieren dit uniek, maar voor ons onderwijs nog vrij onbekend systeem geïntegreerd kan worden binnen de secundaire scholen. Tot slot onderzoeken we het Vlaamse onderwijslandschap vanuit verschillende perspectieven. We bekijken de toepasbaarheid van de proactieve cirkelmethodiek in het huidige onderwijs alsook de tegemoetkoming van deze methode aan onze actuele onderwijsvraagstukken. (Bron: auteurs)
Choose an application
(Bron: auteur)
Listing 1 - 10 of 28 | << page >> |
Sort by
|