Listing 1 - 2 of 2 |
Sort by
|
Choose an application
Bijna fluisterend, soms met lange stiltes, dan weer in een hevige woordenstroom, vertelt een jong zwart meisje over leven en vooral de dood. Over haar vader die wist dat hij zou sterven en hoe haar moeder hem niet kon redden. Over het laatste adieu van haar moeder die haar aanmaande om nu meteen snel te lopen, nog sneller, niet meer om te kijken, te blijven vluchten om te blijven leven.Het verhaal van Marie staat model voor het verhaal van meer dan een half miljoen Rwandezen die vanaf oktober 1996 in de meest mensonwaardige omstandigheden door het Congolese regenwoud getrokken zijn om te ontsnappen aan het regeringsleger van de huidige Rwandese president Paul Kagame. Hooguit één op vier heeft die tocht overleefd. Marie is één van hen.
C3 --- verhaal --- genocide --- Rwanda ; 1990 --- -Kunst en cultuur --- Migration. Refugees --- asielzoekers --- geweld --- Congo --- Rwanda --- History --- Civil war, 1994 --- Refugees --- Personal narratives --- Biography --- Bamutese, Marie
Choose an application
De historische context van machtsstrijd en geweld in Rwanda en Burundi, vooral sinds de jaren negentig van de vorige eeuw, beïnvloeden het internationale, Europese en Belgische ontwikkelingsbeleid voor beide landen. Uit het bestaande wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Rwanda veel meer hulp krijgt in termen van ODA (‘Official Development Assistance’) dan Burundi. Vandaar de categorisering van Rwanda als ‘donor darling’ en Burundi als ‘donor orphan’. In de literatuur wordt de verklaring hiervoor dikwijls gebaseerd op het concept ‘good governance’ wat Rwanda betreft. Burundi wordt geregeld gepercipieerd als een ‘failed state’ of een ‘weak state’ met een gebrekkig bestuur. Op basis van OESO-data gaat dit onderzoek dieper in op deze verklaringen en op de vraag of de Belgische ontwikkelingssamenwerking, als één van de belangrijke donoren, die lijn volgt.De conclusie luidt dat België tegen de internationale trend ingaat. De verklaring daarvoor is te vinden in de pad-afhankelijkheid: de historische relatie van België met Rwanda en Burundi als vroegere voogdijgebieden en de nauwe verbondenheid die ook na die koloniale tijd blijft voortduren. Volgens betrokken Belgische experts en ambtelijke verantwoordelijken gaat het hier om een duidelijke politieke keuze om beide landen evenwaardig te behandelen. Verder onderzoek naar de motivatie van de politieke besluitvormers is noodzakelijk om deze tegenstelling tussen het internationale ontwikkelingsbeleid en het Belgische beleid voor Rwanda en Burundi verder uit te diepen.
Listing 1 - 2 of 2 |
Sort by
|