Narrow your search

Library

KU Leuven (2)


Resource type

dissertation (2)


Language

Dutch (2)


Year
From To Submit

2024 (1)

2023 (1)

Listing 1 - 2 of 2
Sort by

Dissertation
Tussen religie en politiek: religieuze en politieke dimensies van het Israëlisch-Palestijns conflict
Authors: --- ---
Year: 2024 Publisher: Leuven KU Leuven. Faculteit Theologie en Religiewetenschappen

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Het Israëlisch-Palestijns conflict is een complexe kwestie met significante maatschappelijke impact, in het bijzonder ook onder moslimjongeren. Dit onderzoek richt zich op de religieuze en politieke dimensies van het conflict, met een specifieke focus op de escalatie vanaf 7 oktober 2023. De complexiteit van het conflict wordt vaak gereduceerd tot een louter religieuze strijd tussen moslims en joden, terwijl het ook sterke politieke dimensies bevat. Deze simplistische voorstelling draagt bij aan een gepolariseerd klimaat binnen de multiculturele samenleving, waarin nuance vaak verloren gaat. Het doel van deze thesis is om een grondige analyse te maken van de rol van religieuze en politieke motieven in het Israëlisch-Palestijns conflict in de aanloop naar 7 oktober 2023. De onderzoeksvraag luidt: In hoeverre spelen religieuze en politieke motieven een rol in het Israëlisch-Palestijns conflict? Het onderzoek is hoofdzakelijk gebaseerd op een uitgebreide literatuurstudie, waarbij historische bronnen en actuele politieke analyses worden gebruikt. De eerste hoofdstukken schetsen de historische context van de Joodse diaspora en de oprichting van de Joodse staat in 1948, evenals de spanningen tussen de Arabische buurlanden en Israël. Dit biedt een noodzakelijke achtergrond voor het begrijpen van het huidige conflict. Vervolgens worden de religieuze dimensies van het conflict besproken, met specifieke aandacht voor de oorlog tussen Hamas en Israël vanaf 7 oktober 2023. De politieke dimensies worden eveneens geanalyseerd, met nadruk op de impact van de Abraham-akkoorden (2020) en de daaropvolgende normalisatiegesprekken tussen Israël en Saudi-Arabië. Ten slotte worden mogelijke oplossingen voor het conflict besproken. De belangrijkste bevindingen van dit onderzoek tonen aan dat zowel religieuze als politieke motieven een cruciale rol spelen in de voortzetting van het conflict. Religieuze teksten worden door beide partijen gebruikt om hun acties te rechtvaardigen. Politieke ontwikkelingen, zoals de Abraham-akkoorden en het Amerikaans buitenlands beleid in de regio, hebben eveneens een grote invloed op het conflict. Tot slot stelt deze thesis dat een diepgaand begrip van zowel de religieuze als de politieke dimensies essentieel is voor een genuanceerde beeldvorming en voor het streven naar een duurzame oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict. Verder wordt aanbevolen om onderzoek te doen naar socio-economische factoren die ook een rol kunnen spelen in het conflict, evenals naar hermeneutische verschillen in religieuze interpretaties. Deze studie hoopt bij te dragen aan een genuanceerde, beargumenteerde beeldvorming over het Israëlisch-Palestijns conflict en over de joods-islamitische relaties opdat een meer constructieve dialoog mogelijk is.

Keywords


Dissertation
Discriminatie of privileges? Het dhimmi-statuut voor joden onder de Ottomaanse sultan Bayezid II (reg. 1481-1512) met de boekdrukkunst als casestudy

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Het juridische dhimma-statuut voor joden is lange tijd onderwerp van debat geweest onder academici. Sommigen associëren dit statuut met onderwerping, discriminatie en uitbuiting, terwijl anderen vinden dat joodse dhimmi’s het beter hadden onder dit statuut dan minderheden in de omringende gebieden, zoals in het christelijke Europa tijdens dezelfde periode. Hoewel uitgebreid onderzoek is gedaan naar de maatschappelijke status van dhimmi’s, heeft geen enkele studie zich specifiek toegelegd op de rechten die joodse dhimmi's kregen in het Ottomaanse rijk vanaf 1492. Sefardische joden ontvluchtten in dat jaar massaal het Iberisch schiereiland vanwege de Spaanse Reconquista (1492). Ze werden onder meer verwelkomd in het Ottomaanse rijk door sultan Bayezid II (1447-1512; reg. 1481-1512). Zo kon de joodse gemeenschap bijvoorbeeld gebruikmaken van de boekdrukkunst in het Ottomaanse rijk terwijl de sultan het ogenschijnlijk verbood voor de moslims. Het doel van deze scriptie is om het debat over de positie van joodse dhimmi’s onder islamitisch bewind te nuanceren aan de hand van een literatuurstudie. Dit werk focust daarom op de culturele rechten die joden kregen tijdens het Ottomaanse rijk vanaf 1492, met de boekdrukkunst als casestudy. Concreet onderzoekt deze scriptie waarom de Ottomaanse sultan Bayezid II (reg. 1481-1512) het gebruik van de boekdrukkunst toeliet voor joden maar niet voor moslims. Deze scriptie zal in eerste instantie nieuwe inzichten bieden in de historische joods-islamitische relaties en meer specifiek inzake de culturele rechten van joodse dhimmi’s tijdens het bewind van sultan Bayezid II. Tot slot draagt dit onderzoek bij aan een meer beargumenteerde historische beeldvorming over religieuze minderheden onder islamitisch bewind.

Keywords

Listing 1 - 2 of 2
Sort by