Listing 1 - 8 of 8 |
Sort by
|
Choose an application
De Geschied- en Oudheidkundige kring van Oudenaarde stelt u met enige trots de publicatie?Aan elkaar gewaagd? van de uit Oudenaarde afkomstige auteur Robin Moens voor, onder redactie van Paul Trio. Het betreft een allesomvattende biografie van de gehuwden Arnulf IV van Oudenaarde en Alice van Rozoy (ca. 1175-1275). Beiden speelden een zeer belangrijke rol in 13de-eeuws Vlaanderen en ook daarbuiten. Dit lijvige boek vormt het eerste deel van een nieuw opgestarte reeks onder de naam?Verhandelingen GOKO?
Choose an application
Regional documentation --- anno 1100-1199 --- anno 1200-1299 --- Oudenaarde
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
De biografie van het echtpaar Arnulf IV van Oudenaarde (° ca. 1175-† 1242) en Alice van Rozoy (° ca. 1194-† 1275), 'Nos Arnulphus de Audenarde et Alis uxor mea', poogt tegemoet te komen aan een groot tekort aan onderzoek naar de Vlaamse baroniale adel (de niet-vorstelijke hoge adel) en naar echtelijke samenwerking in de hoge middeleeuwen. Voor beide onderzoeksdomeinen werd decennia geleden de aanzet gegeven door respectievelijk Warlop en Livingstone, echter zonder veel navolging. Deze case study van een dertiende-eeuws Vlaams hoogadellijk echtpaar vormt hier dan ook een (eerste) antwoord op. Deze studie is slechts mogelijk doordat beide echtelieden een politieke rol van betekenis hebben gespeeld in het graafschap Vlaanderen en het Franse koninkrijk. Met betrekking tot deze politieke rol zal betoogd worden dat de familiale relaties van Arnulf IV en Alice hun politieke handelen en hun politieke machtstoename sterk hebben beïnvloed. Bovendien nam de echtgenote - Alice van Rozoy - veel sterker deel aan het politieke leven dan vaak wordt voorgesteld. Wat bezitsbeheer, familiale politiek (huwelijksallianties e.d.) en religieuze activiteit betreft kan eveneens een zekere samenwerking en gemeenschappelijke visie van Arnulf van Oudenaarde en Alice van Rozoy worden vastgesteld. Daarbij dient wel gezegd te worden dat Alice van Rozoy een bijzonder hoge bruidschat had meegekregen, waardoor zij een veel sterkere financiële positie had ten opzichte van haar echtgenoot dan vele andere (hoogadellijke) tijdgenotes. Hoe dan conflicteert dit met het beeld van le mâle Moyen Âge ('de mannelijke middeleeuwen'): Alice van Rozoy speelde op hetzelfde niveau als haar echtgenoot, zij het misschien iets meer in de schaduw.Bij deze biografische studie van het echtpaar Arnulf IV van Oudenaarde - Alice van Rozoy ligt de klemtoon hoofdzakelijk op het politieke en financieel-territoriale handelen van Arnulf en Alice, eenvoudigweg door de vele bronnen met betrekking tot deze onderwerpen....
Choose an application
“In Christi charitate diligere studebat” – “zij beijverde zich te beminnen vanuit de liefde van Christus”. Deze omschrijving kan als paradigmatisch gelden voor alle mulieres religiosae of ‘vrome vrouwen’ uit de twaalfde en dertiende eeuw. Hoewel deze vrouwen allen vooral bekend staan omwille van hun diep mystiek leven, valt bij een nadere studie van hun levensbeschrijvingen en eigen werken op dat zij zich ook allen beijverden in de liefde tegenover hun naaste (daarbij uiteraard het voorbeeld van Christus zelf volgend). De naastenliefde was een wezenlijk onderdeel was van de levensweg van deze ‘vrome vrouwen’ – en daarmee de weg van hun Christusnavolging. Hun leven bewoog heen en weer tussen contemplatie en actieve naastenliefde: een stijgende golfbeweging die naar een steeds grotere eenheid met Jezus voerde, het eigenlijke doel van al hun inzet. De mystiek van deze ‘vrome vrouwen’ was geenszins een vlucht voor de wereld, maar net een spirituele theologie met de voetjes op de grond. Deze liefde vond dan ook onontkoombaar een uitdrukking in allerlei werken van naastenliefde en kon niet anders dan fascinerend en inspirerend werken. Deze ‘vrome vrouwen’ mogen dus zeker niet als een geïsoleerde elite worden aanzien, maar integendeel als leden van een groot netwerk dat zij aanmoedigden Christus na te volgen in de (naasten)liefde en waardoor zijzelf ook werden gesterkt deze liefde te beoefenen.
Choose an application
In haar brieven moedigt de Brabantse mystica Hadewijch haar adressant(en) aan de naaste (vaak de zwakke evennaaste) te beminnen. Deze aanmoediging geeft onmiddellijk weer hoe belangrijk de (al te vaak vergeten) naastenliefde wel niet was in het oeuvre van deze ‘vrome vrouw’. Dit thema is helaas nog weinig bestudeerd– zoals de meeste concrete, down to earth-aspecten van Hadewijchs mystiek. Toch is dit thema zeer belangrijk in haar brieven, omdat de naastenliefde, hier verstaan als liefde voor de medemens (m.a.w. caritatieve daden oftewel “broederlijke minne”), geworteld is in de schenkende liefde (“caritas”) van Jezus Christus, in de Liefde Gods, met andere woorden.
Listing 1 - 8 of 8 |
Sort by
|