Listing 1 - 10 of 20 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Colonies --- Protectorats. --- Colonies françaises --- Colonies néerlandaises
Choose an application
Colonies françaises --- Colonies britanniques --- Colonies néerlandaises.
Choose an application
Fonctionnaires. --- Colonies néerlandaises --- Colonies allemandes --- Colonies françaises --- Colonies britanniques
Choose an application
Surinaams Onbehagen beschrijft de sociale en politieke geschiedenis van Suriname in onderlinge samenhang over de periode 1865-2015. Met een bevolking van ruim een half miljoen en een diversiteit aan bevolkingsgroepen, talen en godsdiensten is Suriname een van de meest gesegmenteerde samenlevingen in het Caraïbisch gebied. Dit heeft belangrijke consequenties voor de politieke, economische en culturele verhoudingen. Onbehagen - sluimerende onvrede onder (een deel van) de bevolking die al niet resulteert in acties of verzet - is een constante onderstroom in de Surinaamse geschiedenis. Het vindt zijn oorsprong in een waaier aan economische, sociale, culturele en politieke processen. Dit boek zoomt in op het onbehagen in de koloniale periode (1865-1945), de postkoloniale periode (1945-1975) en de periode na de onafhankelijkheid (1975-2015), waarbij de focus ligt op de maatschappelijke processen, de achterliggende idealen en de al dan niet bereikte veranderingen. Het laat zien hoe Suriname voortdurend laveerde tussen zorg en hoop.
Postcolonialisme --- Suriname --- Pays-Bas --- Histoire sociale. --- Colonies --- Histoire. --- History. --- Social conditions. --- Colonies néerlandaises
Choose an application
Nederlands-Indië is voorbij, maar in Nederland zijn we nog lang niet klaar met tempo doeloe. De omstreden ex-kolonie is een prominente lieu de mémoire in het nationale, culturele geheugen. Veel Nederlanders zien Indië als hun land van herkomst of zijn betrokken bij de ex-kolonie vanwege familiebanden. Toch herkennen ook anderen, die nooit 'onder de palmen' hebben gewandeld, beelden van Indië. Sinds het verlies van de kolonie is er een gestage stroom van verhalen en herinneringen op gang gekomen die nooit meer is opgehouden. Van oudsher kwamen Nederlanders via geschreven teksten in contact met hun overzeese gebiedsdelen. Sinds het einde van de jaren zestig worden herinneringen aan Indië steeds vaker in visuele vormen overgeleverd. Meer dan over het verleden vertellen deze voorstellingen, films, strips, musicals, uitvoeringen en fotoboeken ons iets over onze eigen tijd en over de huidige omgang met het koloniale verleden. Soms getuigen zij van een kritische blik, maar vaak zijn ze doordrenkt met nostalgie. Bitterzoet Indië beschrijft deze visuele overleveringen en welke invloed zij hebben op identiteit en thuisgevoel.Pamela Pattynama is cultuurwetenschapper en sinds 2013 emeritus hoogleraar koloniale en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis van de Universiteit van Amsterdam. Zij publiceert over Indische literatuur, foto's en films, speciaal in verband met de Indische gemeenschap.
Colonies néerlandaises --- Littérature postcoloniale. --- Roman néerlandais --- Cinéma --- Histoire et critique. --- Indes néerlandaises (16..-1949)
Choose an application
Enseignement. --- Colonies néerlandaises --- Colonies britanniques --- Colonies portugaises --- Colonies françaises --- États-Unis. --- Congo Belge (1908-1960)
Choose an application
Colonies néerlandaises --- Colonies --- LITTERATURE NEERLANDAISE --- ANTILLES NEERLANDAISES --- Postcolonialisme --- Dans la littérature --- INDONESIE
Choose an application
Propriété foncière. --- Colonies britanniques --- Colonies allemandes --- Colonies françaises --- Colonies néerlandaises --- Congo (République démocratique)
Choose an application
Colonies néerlandaises --- Heyn, Piet, --- Amérique du Sud --- Découverte et exploration allemandes.
Choose an application
Vier eeuwen lang zijn er tussen Noordwest-Europa en Zuidoost-Azië betrekkingen geweest die hun sporen hebben nagelaten. Er is geen familie die niet op de een of andere manier door Insulinde is aangeraakt. Met dit Album van de Indische poëzie gaat een lang gekoesterde wens in vervulling van vele liefhebbers van de cultuur en literatuur van het voormalig Nederlands-Indië en het huidige Indisch Nederland. In deze bloemlezing krijgt de beeldvorming van Indië, vanaf de VOC-tijd tot heden, gestalte in gedichten, liedjes, cabaretteksten en in allerhande rijmelarij. Bijna alle bekende Nederlandse dichters, ook van wie je dat niet zou verwachten, hebben iets over Indië geschreven. Met o.a. werk van Willem Bilderdijk, J. Slauerhoff, S. Vestdijk, Leo Vroman, E. du Perron, Multatuli, Vincent Mahieu, Adriaan van Dis, Willem Brandt, Maria Dermoût, Leo Lezer, G.J. Resink, Jef Last, Marion Bloem, Lucebert, Jan Boerstoel, Cola Debrot, Jean Pierre Rawie, Ernst Jansz, Wieteke van Dort, Drs. P en Willem Wilmink. Inclusief cd met een selectie van gedichten, voorgedragen door Willem Nijholt.
Indo-European literature --- Dutch poetry. --- Poésie néerlandaise --- Littérature indonésienne --- Indonesia --- Indonésie --- Pays-Bas --- Poésie --- Colonies --- Colonies néerlandaises. --- Poésie néerlandaise. --- Littérature indonésienne. --- Poésie. --- Colonies néerlandaises --- Poésie néerlandaise. --- Colonies néerlandaises --- Littérature indonésienne. --- Indonésie --- Poésie.
Listing 1 - 10 of 20 | << page >> |
Sort by
|