Listing 1 - 10 of 34 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
In dit boek wordt op basis van de theorieën van Gérard Genette, Michel Riffaterre en Harold Bloom een handig model ontwikkeld waarmee invloed beschreven wordt enkel uitgaande van tekstueel materiaal. Het vertrekpunt is steeds een intertekstuele relatie die de aanzet vormt om ook andere teksten van een auteur te toetsen aan het werk waaruit de intertekstuele link afkomstig is. Met behulp van die leesstrategie onderzoekt de auteur de invloed van Paul Celan op de Nederlandstalige poëzie. Celan, één van de belangrijkste moderne dichters van de twintigste eeuw, wordt door vele Nederlandstalige dichters een voorbeeld genoemd, maar tot nu toe werd die voorbeeldfunctie nooit grondig onderzocht. Dit boek bevat casestudies over Boudewijn Büch, Mustafa Stitou, Louis Ferron, Jan Kuijper, Huub Beurskens, Peter Nijmeijer, J. Bernlef, Koen Stassijns, Peter Theunynck, Hugues Catharin, Jacques Hamelink, Michel Bartosik, Leonard Nolens, C.O. Jellema, Hans Tentije, Stefan Hertmans, Willy Roggeman en Jan Lauwereyns.
Poetry --- Dutch literature --- Celan, Paul --- Dutch poetry --- 20th century --- History and criticism --- Influence
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Willem Elsschot gaf slechts één dichtbundel uit. In deze publicatie geeft een select gezelschap van vijfentwintig lezers commentaar bij de gedichten, aangevoerd door Elsschotkenner Koen Rymenants en poëzie-expert Carl De Strycker.
Poetry --- Elsschot, Willem --- Elsschot, Willem, --- Critique et interprétation --- Criticism and interpretation --- Critique et interprétation.
Choose an application
"Sinds 2000 zijn er in Nederland en Vlaanderen vele honderden dicht- bundels verschenen. Als je die productie overziet, merk je een grote diversiteit en veelkantigheid: van klassieke sonnettencycli tot boeken waarin met de hand is bijgeschreven, van bundels met bijgevoegde cd's tot hedendaagse epische poëzie. Dit boek presenteert 26 essays over evenzoveel poëziebundels, die elk een opvallende plek opeisten in de recente literatuurgeschiedenis of een scharnierpunt betekenden in het oeuvre van hun maker. De anticanto's van H.H. ter Balkt, de totaal witte kamer van Gerrit Kouwenaar, het ontij van Anneke Brassinga, de totale vlam van Peter Verhelst, de gletsjer van Anne Vegter, de buitendeur van Charles Ducal: deze en andere bijzondere bundels worden doorgelicht door de beste poëzielezers van vandaag. Samen met 'Dichters van het nieuwe millennium' (2016) levert 'Bundels van het nieuwe millennium' een staalkaart van de Nederlandstalige poëzie in de 21e eeuw"
Poetry --- Dutch literature --- Poésie néerlandaise. --- Poésie flamande. --- Poésie flamande --- Netherlands --- Belgium --- Flanders (Belgium) --- 21st century --- Poésie néerlandaise
Choose an application
Tussen 2016 en 2020 verscheen er inelke aflevering van Poëziekrant eengedicht van een hedendaagse dichterbij een werk van ROGER RAVEEL.Daarmee werd een mooie traditievoortgezet, want in het verledenlieten vele grote namen zich inspirerendoor Raveels werk (Hugo Claus,Roland Jooris, Rutger Kopland, ?).Die gedichten worden nu, samen debijbehorende kunstwerken, gebundeldin een prachtige uitgave naar aanleidingvan de grote Raveel-retrospectievein Bozar (18/3?21/7). Met gedichtenvan onder anderen Anna Borodikhina,Paul Demets, Annemarie Estor, Lies VanGasse, Dominique De Groen, AstridHaerens, Joke van Leeuwen, Arno VanVlierberghe en Bette Westera, en aangevuldmet twaalf speciaal voor het boekgeschreven gedichten van onder meerAmina Belôrf, Moya De Feyter, AshaKarami, Jens Meijen en Iduna Paalman.Met heldere verf en verlangen. Dichtersbij Raveel is daarmee een uniek overzichtvan het werk van Roger Raveel éneen staalkaart van de contemporaineNederlandstalige poëzie.https://shop.poeziecentrum.be/nl/boeken/9789056552497/met-heldere-verf-en-verlangen
Dutch literature --- Raveel, Roger --- Poëziebundel --- Poëzie --- kunst en poëzie
Choose an application
STEFAN HERTMANS (1951) is een van de belangrijkste auteurs van het Nederlandse taalgebied. Voor zijn omvangrijke oeuvre, dat meer dan veertig titels beslaat, ontving hij in 2019 de Constantijn Huygens-prijs. In dit boek worden naast zijn poëzie, proza, essays en toneel ook andere aspecten van zijn werk belicht die inzicht geven in de aard en ontwikkeling van zijn schrijverschap. Op die manier wil het Hertmans handboek een inleiding en naslagwerk zijn bij het oeuvre van deze bijzondere schrijver. LARS BERNAERTS (1980) doceert Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Gent. Hij publiceert over verhaaltheorie, literair experiment, de hedendaagse roman en het literaire hoorspel. Met Hans Vandevoorde en Bart Vervaeck richtte hij in 2009 het Studiecentrum voor Experimentele Literatuur (sel) op. In 2019 verscheen in de boekenreeks van sel Luisterrijk der letteren. Hoorspel en literatuur in Nederland en Vlaanderen onder redactie van Lars Bernaerts en Siebe Bluijs. CARL DE STRYCKER (1981) is directeur van Poëziecentrum en hoofdredacteur van Poëziekrant. Hij promoveerde op een proefschrift over de invloed van Paul Celan op de Nederlandstalige poëzie (Celan auseinandergeschrieben, 2012). Met Yra van Dijk en Maarten De Pourcq stelde hij Draden in het donker. Intertekstualiteit in theorie en praktijk samen. Samen met Koen Rymenants bezorgde hij Willem Elsschot. Dichter (2017) en met Yves T’Sjoen redigeerde hij Nolens handboek (2018).
Choose an application
In de negentiende en de twintigste eeuw verandert de Nederlandse literatuur snel en ingrijpend. De literatuurgeschiedenis leert ons dat de ene vernieuwingstendens de andere opvolgt. Breuken en bruggen maakt deze literaire dynamiek tastbaar en inzichtelijk, maar nuanceert de vernieuwing ook door de aandacht voor continuïteit en traditie. Op drie domeinen laat dit boek zien hoe de moderne Nederlandse literatuur op dit moment bestudeerd wordt: op het vlak van de literaire teksten, de theoretische literatuurstudie, en tot slot de relaties tussen literatuur en andere kunsten, media en discoursen. Aan de hand van heldere beschouwingen over belangwekkende teksten en episodes uit de Nederlandse literatuur wordt duidelijk dat de literair-historische en theoretische breukmomenten nooit radicaal zijn. In de Nederlandse literatuur zijn er geen breuken zonder bruggen.
Dutch literature --- Littérature néerlandaise --- --XXe s., --- History and criticism --- 839.3 <09> --- 839.3 "19" --- Nederlandse literatuur--Geschiedenis van ... --- Nederlandse literatuur--20e eeuw. Periode 1900-1999 --- 839.3 "19" Nederlandse literatuur--20e eeuw. Periode 1900-1999 --- 839.3 <09> Nederlandse literatuur--Geschiedenis van ... --- Flemish literature --- Nederlandse literatuur--Geschiedenis van .. --- 20th century --- Nederlandse literatuur--Geschiedenis van . --- XXe s., 1901-2000 --- Dutch literature - 20th century - History and criticism - Congresses --- Nederlandse literatuur--Geschiedenis van --- 19e siècle --- 20e siècle --- Histoire et critique
Choose an application
Willy Roggeman is een van de meest eigenzinnige vernieuwers van de naoorlogse Vlaamse literatuur en zijn rijke oeuvre verzet zich tegen eenduidige classificatie en interpretatie. Ondanks zijn indrukwekkende dichterlijke en essayistische productie situeert de literatuurgeschiedenis Roggeman in de eerste plaats in de context van de Vlaamse romanvernieuwing van de jaren 1960. In dat decennium zat hij met auteurs als Paul de Wispelaere, René Gysen en Julien Weverbergh in de redactie van het toonaangevende literaire tijdschrift 'Komma'. Deze generatie, waartoe ook Daniël Robberechts en Ivo Michiels behoorden, deelde een wantrouwen tegenover de traditionele narratieve en retorische conventies. De auteurs experimenteerden met literaire vormen op het grensvlak tussen verhaal en beschouwing, tussen autonome creatie en document. Roggemans werk vormt in het Vlaamse proza-experiment van de jaren 1960 allerminst een 'fremdkörper'.
Choose an application
Snoek, Paul --- 18.11 Dutch literature. --- Snoek, Paul. --- Schietekat, Edmond
Listing 1 - 10 of 34 | << page >> |
Sort by
|