Listing 1 - 10 of 39 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Voka Oost-Vlaanderen hervormde haar organisatiestructuur sinds januari 2012 naar een structuur die volledig op zelfsturende teams gebaseerd is. Deze masterproef onderzoekt welke factoren een invloed op de effectiviteit van zelfsturende teams hebben. De drie factoren die onderzocht werden, zijn: de teamrollen van Belbin, de mate waarin het team zelfsturend is en demate waarin de verwachtingen ingevuld worden. De resultaten uit de enquête werden met deeffectiviteit van de zelfsturende teams van Voka-OVL vergeleken. Uit het onderzoekblijkt dat er aanwijzingen zijn dat de samenstelling van de teams op het vlak van persoonlijkheideen invloed op de effectiviteit van de zelfsturende teams heeft. Tussen demate van zelfsturing en de effectiviteit van de zelfsturende teams bij Voka-OVL werd echter geenverband gevonden. De tevredenheid en de betrokkenheid van de werknemers van Voka-OVL isten opzichte van drie jaar geleden wel gestegen (toen was er nog geen sprake van zelfsturendeteams). De mate waarin de verwachtingen binnen de teamwerking ingevuld worden, is dan weersterk positief gecorreleerd met de effectiviteit van de teams. Deze laatste factor is dus een sterke voorspeller voor de effectiviteit van de zelfsturende teams binnen Voka Oost-Vlaanderen.
S212-arbeidssociologie. --- S212-bedrijfssociologie. --- S213-sociale-structuren. --- S266-bedrijfspsychologie. --- Self-managing teams. --- Zelfsturende teams.
Choose an application
Doelstellingen: De doelstelling van het onderzoek is te weten te komen of er in Kortrijk straattaal gebruikt wordt en hoe jongeren tegenover straattaal staan. Om te weten te komen hoe jongeren tegenover straattaal staan en hoe zij die gebruiken wordt onderzocht hoe zij over straattaal denken en wanneer waar en met wie zij die taal gebruiken. Er wordt ook nagegaan in welke mate de superdiversiteit van onze maatschappij tot uiting komt in het taalgebruik van de Kortrijkse jongeren. Middelen of methode: Als basis werd er een theoretisch kader opgebouwd rond het onderwerp. Vervolgens werd er via een kwalitatief onderzoek een antwoord gezocht op de vragen. Er werden twee semi-gestructureerde focusgroepgesprekken georganiseerd met Kortrijkse jongeren die gefilmd en getranscribeerd werden. Een analyse van deze transcripties zorgde voor de resultaten van dit onderzoek. Resultaten: Uit de focusgroepgesprekken blijkt dat er in Kortrijk wel degelijk een soort straattaal gebruikt wordt. Deze wordt echter niet door alle jongeren in dezelfde mate gebruikt. Zo blijkt bijvoorbeeld dat meertalige jongeren of allochtone jongeren vaker straattaal gebruiken dan eentalige of autochtone jongeren. Straattaal wordt ook slechts in bepaalde contexten gebruikt, in formele situaties kiezen jongeren voor een ander taalgebruik. Redenen waarom straattaal gebruikt wordt zijn voornamelijk om zich beter te kunnen uitdrukken, om erbij te horen en omdat ze het zo gewoon zijn. Er kan tevens geconcludeerd worden dat ook de Kortrijkse jongeren duidelijk deel uitmaken van de superdiverse samenleving en dat weerspiegelt zich onder andere in hun taalgebruik.
Interview. --- Jongerentaal. --- Kortrijk. --- S213-sociale-structuren. --- Straattaal. --- Studie in de meertalige communicatie. --- Superdiversiteit.
Choose an application
Doelstelling: Deze masterproef heeft twee doelstellingen. Enerzijds wordt aan de hand van een literatuurstudie een overzicht gegeven van de Noord-Zuid problematiek in Engeland. Anderzijds worden de bevindingen van de literatuurstudie getoetst aan een empirisch krantenonderzoek en wordt een beeld geschetst van de huidige situatie in Engeland. Daarenboven gaat in het tweede deel speciale aandacht uit naar culturele stereotypen. Middelen of methode: Het theoretische deel gaat terug op tal van publicaties en internetbronnen. Het praktische deel is gebaseerd op een corpus van 201 krantenartikels en 16 opiniestukken uit twee Britse kwaliteitsdagbladen: The Times en The Guardian. De publicaties van Holder (2005) en Maconie (2008) en het internet werden aangewend om dieper in te gaan op de relevantie van culturele stereotypen. Resultaten: Het theoretische overzicht toont aan dat het denkbeeld van een verscheurd Engeland nog grotendeels relevant is in de beginjaren van de 21ste eeuw. Uit de krantenanalyse komt bovendien naar voren dat de mediastorm rond de ‘North-South divide' nog niet is geluwd anno 2008. De krantenartikels spelen relatief weinig in op stereotypen, maar in de opiniestukken komen stereotiepe associaties wel uitgebreider aan bod. Bovendien wijzen Holder (2005) en Maconie (2008) uit dat stereotiep gedachtegoed nog niet definitief tot het verleden is verbannen en dat Engelsen zich vaak nog in sterke mate identificeren met hun regio van afkomst.
Culturele stereotypen. --- Krantenonderzoek. --- Noord-Engeland. --- Regionale geografie. --- Regionale verschillen. --- Sociale structuren. --- Studie van maatschappelijke aspecten. --- The Guardian. --- The Times. --- Vergelijkende analyse. --- Zuid-Engeland.
Choose an application
Het voorliggende onderzoek gaat de invloed na van machtshonger op belangrijke constructen in het consumptiegedrag van individuen. Daarenboven worden de verschillende relaties nagegaan tijdens een machtsevolutie. Respondenten werden in staat gesteld macht op of af te bouwen. Gebaseerd op de geldende relaties werd verondersteld dat machtshonger een significante relatie vertoont met een machtsevolutie, machtshonger als mediator optreedt in de relatie tussen macht en conspicuous consumption, machtshonger en het nemen van risico's een negatieve relatie hebben, respondenten tijdens een positieve machtsevolutie de voorkeur geven voor utilitaire consumptie en dat toenemende machtshonger aanzet tot een voorkeur voor hedonische consumptie. Met behulp van een online vragenlijst en een machtsmanipulator werden verschillende machtsevoluties gesimuleerd en geregistreerd. Bovendien konden ook evoluties in de variabelen zelf worden vastgesteld. Er werd echter aangetoond dat machtshonger geen relatie vertoont met de gesimuleerde machtsevolutie alsook niet met het nemen van risico's. Bovendien treedt machtshonger niet op als mediator tussen macht en conspicuous consumption, beiden vormen een apart gevolg van een lage machtstoestand. 'Simple Slope'-analyses maakten duidelijk dat er een negatief verband bestaat tussen machtsevoluties en hedonische consumptie wanneer de respondenten aan het verliezen waren. Winnende respondenten toonden een verwaarloosbare negatieve relatie tussen machtsevolutie en de voorkeur voor hedonische consumptie. De bevindingen uit het voorliggende onderzoek hebben een groot toepassingsgebied in het dagdagelijkse leven. Ze helpen onderzoekers het consumptiegedrag van individuen beter te begrijpen, maar stellen ook markteers in staat beter in te spelen op de consumenten indien zij een gewenst gedrag willen uitlokken.
Conspicuous consumption. --- Hedonische consumptie. --- Macht. --- Machtsevolutie. --- Machtshonger. --- Nemen van risico's. --- S180-economie. --- S213-sociale-structuren. --- Status. --- T370-petrochemie. --- Utilitaire conumptie.
Listing 1 - 10 of 39 | << page >> |
Sort by
|