Listing 1 - 5 of 5 |
Sort by
|
Choose an application
'Ik heb vorig jaar een Mercedes gekocht – de lening loopt. Maar morgen kan het afgelopen zijn en zit ik zonder inkomen. Ik heb een gezin te onderhouden.' Woorden van een betogende Uberchauffeur in de periode dat de Brusselse regering het platformbedrijf aan banden wilde leggen. Zijn uitleg zegt alles over de totale omslag in wat we dachten te weten over arbeidsverhoudingen. Want arbeiders die zelfstandigen zijn? Schulden maken om voor Uber te kúnnen rijden? Op aanmoediging van datzelfde Uber betogen tegen socialistisch beleid? Gramsci wist het al: de oude wereld is aan het sterven, de nieuwe aarzelt om tevoorschijn te komen en in dat chiaroscuro worden monsters geboren. De zogenaamde platformeconomie is zo'n monster. In dit boek merkt Tim Christiaens op: technologie op zich is goed noch slecht. De vraag is of we een eeuwig kat-en-muisspel willen met bedrijven die alleen winst kunnen maken door uitbuiting. Of kiezen we voor een arbeidsmarkt waar ieders loon en veiligheid gegarandeerd is? Een scherpe analyse met daaraan gekoppeld een pleidooi voor arbeiderscoöperatieven voor platformwerk.
Sociology of work --- Labour economics --- Social law. Labour law
Choose an application
'In het hoofd van de leider' is een boek over de psychologie van leiderschap. Bart Buyst ontleedt de aspecten van leiderschap waarover zelden gesproken wordt als het over leiders en hun functioneren gaat. Hij neemt geen blad voor de mond over wat er zich in de hoofden van leiders en achter de coulissen van het dagelijkse managementtheater afspeelt.Het gedrag van de leider wordt grondig tegen het licht geplaatst. De psychologie van leiderschap is een complexkluwen, een schier onontwarbare gordiaanse knoop. De auteur rafelt de essentiële elementen van leiderschapsgedrag uiteen en gaat in op wat sterke leiders succesvol maakt. Ook wat leiders overal ter wereld disfunctioneel of net heel effectief maakt en welke psychologische mechanismen hen daartoe aanzetten, wordt haarfijn beschreven.Dit boeiend werk over leiderschap zet de lezer aan tot een diepe zelfreflectie over het eigen denken en gedrag.Bewustzijn over het eigen functioneren is het vertrekpunt van persoonlijke groei. Want ook leiders zijn voortdurend op hun groeipad en kunnen hierbij steeds wat hulp gebruiken. Buyst houdt de leider een spiegel voor en confronteert hen met de impact die hun denken en gedrag hebben op hun eigen resultaten en die van anderen. Geschreven door een auteur met dertig jaar praktijkervaring in leiderschapsontwikkeling.
Choose an application
Wat is waarheid? Is de berichtgeving in de media steeds betrouwbaar of worden we bewust gemanipuleerd met fake news? Vragen die actueler dan ooit zijn in een geglobaliseerde wereld waarin massaal veel informatie aan hoge snelheid circuleert, maar er ook machtige staten en grote bedrijven zijn die uit eigenbelang die informatieverspreiding misbruiken. Informatie is bovendien nog geen kennis. Hoe vinden we orde in de chaos van op het eerste zicht onsamenhangende maatschappelijke verschijnselen? De historische kritiek, de systematische evaluatie van onze bronnen van informatie, is een aloude discipline die nog steeds de basis vormt om dit soort vragen te beantwoorden. Dit handboek is een inleiding tot de kritische analyse van allerlei typisch bronnen: in de eerste plaats geschreven officiële documenten, verhalende bronnen en mondelinge ooggetuigenissen, en in mindere mate ook beelden en materiële resten. Uit die bronnen, vaak ook door hun onderlinge confrontatie, reconstrueren we historische feiten. De volgende stap is dan de zoektocht naar de samenhang tussen die feiten, naar oorzakelijkheid en structuren in de historische ontwikkeling van onze maatschappij. De historische kritiek is niet alleen voor historici zelf van belang, ze is een onmisbare discipline om in onze complexe maatschappij kritisch met informatie om te gaan.
History as a science --- Historische kritiek --- Informatiemaatschappij --- Geschiedbron --- Historische kritiek. --- kwaliteitscontrole --- historische kritiek --- Geschiedeniswetenschap --- bronnenonderzoek --- communicatie --- betrouwbare bronnen --- handboek --- kritisch omgaan met bronnen --- geschiedschrijving --- historisch onderzoek --- kritische analyse --- geschreven bronnen --- ongeschreven bronnen --- informatieonderzoek --- communicatiemedia --- informatiebeheer --- vervalsingen --- historische methode --- bronnenkritiek --- bronnenstudie --- heuristiek --- geschiedbronnen
Choose an application
Of we het nu willen of niet, de kans dat onze volgende auto elektrisch is, is erg groot. Europa heeft beslist dat vanaf 2035 alleen nog nieuwe auto’s zonder uitstoot zullen mogen verkocht worden, wat in de praktijk zal betekenen dat de batterij-elektrische auto de plaats inneemt van de klassieke diesel of benzine. Zo’n omwenteling zorgt voor onzekerheid en roept heel wat vragen op bij al wie voor zijn mobiliteit geheel of gedeeltelijk op de auto rekent. In dit boek maken Stijn Blanckaert en Jochen De Smet in mensentaal duidelijk waar het bij die elektrificatie precies om draait: waarom worden we naar de elektrische auto gedwongen, hoe helpt die het opwarmen van het klimaat tegen te gaan, hoe werkt zo’n auto, wat voor batterij zit erin en hoe ver raak je ermee? Zijn waterstof of synthetische brandstoffen geen beter alternatief? Is zo’n auto ook betaalbaar, hoe ziet het fiscale plaatje eruit, waar moet je bij de aankoop op letten en hoe verloopt het laden ervan? Deze en vele andere vragen krijgen een antwoord in dit onmisbaar standaardwerk voor wie wil weten waar het bij elektrisch rijden om draait. De auteurs zorgen zo voor licht in de duisternis, zoals ook de gloeilamp dat ooit deed toen elektriciteit het kaarslicht kwam vervangen, net zoals de elektromotor en accu vandaag het einde betekenen van auto’s met verbrandingsmotoren en het fossiele tijdperk.
Motorcars engineering --- elektrische auto's --- Elektrische auto's
Choose an application
Is de wereld de weg kwijt door de onstuitbare en steeds snellere opvolging van crisissen? Kunnen we het tij nog keren? En waar stevenen we anders op af? In De toekomst is terug geeft Fons Van Dyck zijn eigenzinnige maar grondig onderbouwde kijk op de wereld van gisteren, vandaag en morgen. Volgens de auteur staan we voor een mentale winter. Hoe die winter zal aanvoelen, bepalen we in ruime mate zelf. In dit boek maakt u kennis met vier krachten die de toekomst altijd al hebben bepaald en dat zullen blijven doen: verkennen, verbinden, veroveren en verdedigen. Deze krachten zullen steeds meer met elkaar botsen in een strijd om maatschappelijke dominantie. Dit grensverleggende boek van Fons Van Dyck bevat hoopvolle antwoorden en concrete handvatten, en nodigt u als lezer uit om actief mee te bouwen aan een betere toekomst.
Listing 1 - 5 of 5 |
Sort by
|