Listing 1 - 10 of 122 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Choose an application
Choose an application
De nood aan ingenieurs en andere technische specialisten is al verschillende jaren hoog in Vlaanderen. Om aan die noodzaak te voldoen, wordt in deze thesis de ontwikkeling van een educatief exoskelet voorgesteld. Het doel van het exoskelet is om bij jongeren de interesse in STEM op te wekken en er zo voor te zorgen dat de instroom van studenten in STEM-richtingen stijgt. Om dat resultaat te bekomen wordt het product zo ontwikkeld dat het in de 3de graad van Vlaamse scholen kan geïmplementeerd worden. Concreet bestaat het ontwikkelde pakket uit een exo-arm met de nodige sensoren en actuatoren om aan te sturen. De leerlingen zullen aan de hand van een handboek deze arm zelf stap voor stap opbouwen. Hierbij behalen ze verschillende leerplandoelstellingen en maken ze kennis met de gebruikte componenten. Voor het ontwikkelde pakket zijn de componenten een IMU, een flex-sensor, een servomotor en een Raspberry Pi. Om deze componenten te gebruiken, is er een Python bibliotheek ontwikkeld. De beoogde leerlingengroep heeft weinig tot geen ervaring met tekstueel programmeren; daarom is er een gebruikersomgeving ontwikkeld om de verschillende componenten grafisch te programmeren. De grafische gebruikersomgeving maakt gebruik van de onderliggende bibliotheek om met de componenten te communiceren. Op basis van verschillende testsessies kan er besloten worden dat het ontwikkelde pakket zowel de leerlingen als de leerkrachten aanspreekt.
Choose an application
Europower Generators in Nieuwerkerken ontwerpt en produceert stroomaggregaten tot 600 kVA op maat van de klant. Elk stroomaggregaat wordt uitgebreid getest in een testruimte om te voldoen aan de eisen die met de klanten worden overeengekomen. Tijdens deze testen wordt de vrijgekomen energie opgestookt in een weerstandsbank. Deze weerstandsbank geeft zijn energie via warme lucht af aan de buitenomgeving. De masterproef heeft als doel de energie van deze stroomaggregaten te gebruiken om een loods en een bureel (EP5) te verwarmen via vloerverwarming. Daarvoor moet een verwarmingsinstallatie ontworpen worden. Voor het ontwerpen van de installatie zijn de warmteverliezen van het gebouw berekend. De verwarmingsinstallatie is ontleed en uitgewerkt aan de hand van een situatieschets, functieblokschema en morfologisch overzicht. Daaruit zijn verschillende concepten samengesteld, om zo de beste oplossing te kiezen. De laatste stap was het dimensioneren van het gekozen concept. Om de elektrische energie van de stroomaggregaten om te zetten in warmte en die warmte op te slaan is er gekozen voor buffervaten die voorzien zijn van elektrische verwarmingselementen. De vrijgekomen energie van het aantal jaarlijks geplande stroomaggregaten zal niet voldoende zijn om het gebouw EP5 te verwarmen. Dus er zal een extra verwarmingsbron nodig zijn.
Choose an application
Currently, the pharmaceutical and fine chemical industry performs Grignard reactions in large semi-batch reactors. Due to the exothermic nature of this reaction, heat dissipation problems occur. This requires dosing of reagents and therefore a long reaction time. Also, each batch needs an initiation, causing varying product quality. A continuous-flow process improves heat dissipation, has only one transient startup initiation and decreases production area, which increases production capacity and stability. This Master's thesis describes the design and characterization of a continuous-flow Grignard process of which the research was executed in Lab4U and in collaboration with Janssen Pharmaceutica. Based on literature research a reactor setup was designed, consisting of two Continuously Stirred Tank Reactors (CSTRs) in series with a solids settler in between to keep magnesium in the first reactor. Next, the reactor setup and the reactions were characterized. The residence time distribution was measured for the CSTR cascade and separate CSTRs, showing that the solids settler had a clear influence on the residence time. Reaction characterisation was performed in an Easymax 102. The formation of phenylmagnesium bromide out of bromobenzene and magnesium powder was second order with an activation energy of 44.8 kJ/mol. A total yield of 70% 1,1-diphenylethanol was achieved when the reaction was carried out with acetophenone in the CSTR cascade at 1.2 l/h. No particles above 25 µm were found in the final product flow.
Choose an application
Het onderzoek naar in-vehicle-countdown-timers ter hoogte van verkeerslichten wordt alsmaar populairder. Echter zijn er slechts een beperkt aantal wetenschappelijke studies die het gedrag van automobilisten ter hoogte van een verkeerspuntengeregeld kruispunt onderzoeken met toepassing van zo'n systeem. Het kan gezien worden als een head-up display in de voorruit van de wagen, waarbij er wordt afgeteld van de groene naar oranje en tenslotte rode lichtfase. Het werkt volgens het principe van vehicle-to-infrastructure communicatie. Deze studie voerde een rijsimulatoronderzoek uit van desbetreffend systeem bij 46 proefpersonen. De rijsimulatorbenadering was de meest voor de hand liggende keuze aangezien in-vehicle-countdown-timers tot op heden nog niet worden toegepast in België. Het doel was om de invloed op de verkeersveiligheid te analyseren aan de hand van een vergelijkende analyse tussen twee condities, namelijk met en zonder timer. Het experiment bestond uit een voorbevraging, een simulatie en een nabevraging. De simulatie bevatte twee condities, die elk drie varianten hadden. De resultaten toonden aan dat het aantal stopbeslissingen quasi ongewijzigd bleef. Bij de snelheid en versnelling gedurende de laatste 250m voor het kruispunt waren er wel significante verschillen. Bestuurders gingen gemiddeld 70m eerder afremmen. Ook waren deze remmanoeuvres meer gedoseerd. Het aantal noodstops lag 20% lager dan wanneer er geen timer werd toegepast. De publieke perceptie van de proefpersonen bevestigde deze resultaten.
Choose an application
Analyse en preventie van schade bij brugdekvoegen in Vlaanderen. In Vlaanderen gebeurt er te weinig onderzoek naar dilatatievoegen waardoor men veel kennis en mogelijkheden misloopt. Daarom wil Agentschap Wegen en Verkeer deze voegen onderzoeken, meer bepaald de schade die zich voordoet. Het doel van deze masterproef is het begrijpen van deze schade om zo preventiemaatregelen te kunnen voorstellen. Deze informatie kan in de toekomst zeer waardevol zijn voor Agentschap Wegen en Verkeer om een zo optimaal mogelijke brugdekvoeg te plaatsen in een bepaald project alsook de juiste herstellingen bij defecte voegen uit te voeren. Om tot een correct resultaat te komen worden alle soorten schade en functionele eisen van de verschillende types onderzocht en beoordeeld volgens de geldende normeringen. Hiernaast wordt een groot aantal schadegevallen uit de praktijk samengevat in schadefiches. Deze schadefiches worden omgezet in een Excel-document om aan elke voeg een graad van de schade toe te kennen. Op deze manier wordt statistisch onderzocht of er een oorzakelijk verband is tussen de vastgestelde schade en de verschillende aspecten per type brugdekvoeg. Door de beperkte hoeveelheid schadefiches ten opzichte van het gehele patrimonium aan brugdekvoegen kan aan de statistische analyse geen al te grote waarde gehecht worden. Toch zijn er enkele opvallende vaststellingen aan te koppelen. De belangrijkste is dat door een gebrek aan periodiek onderhoud veel gebreken ontstaan of verergeren.
Choose an application
Since the 1960s, there has been ongoing research of using box or I-girders with corrugated webs. Because of its advantages, the steel corrugated webs are widely used in bridge constructions. Developments concerning the girder compositions are continually implemented to improve certain attributes of the structure. This thesis is a part of an overarching research project with as aim, determining the load bearing capacities of composite and hybrid box and I-girders with a trapezoidal corrugated steel web. The conducted literature review forms a basis for the study. With this acquired information, the load bearing capacities, namely the shear and bending capacities, are hand calculated. The results from these hand calculations are used in the FE-modelling of the specimens. The found results from the hand calculations and the FE-modelling are verified and used to determine the correct experimental setup. The experimental phase itself, to verify the computational results, is not part of this project. The aim of the diploma thesis is to check the conceptional design of the laboratory tests and to predict the bending and shear buckling resistance and the M-V interaction behaviour of the composite or hybrid girders with trapezoidal corrugated web. Further aim is to verify that the capacity of the Structural Laboratory of the Department of Structural Engineering at BME is sufficient for the planned research program.
Choose an application
Choose an application
Is processor intensieve berekeningen overbrengen naar externe rekeneenheden een nieuwe trend? Deze master thesis onderzoekt of het sneller is om een matrixvermenigvuldiging door te sturen naar en uit te rekenen op een externe rekeneenheid in plaats van direct op de smartphone. Matrices worden via Bluetooth of WebSocket tussen de smartphone en System-On-Chip (SoC) uitgewisseld. De gebruikte rekeneenheid is TerASIC's SoC, uitgerust met een Intel Altera Cyclone V Field Programmable Gate Array (FPGA) en Dual-core ARM A9 processor. Indien de matrices groter zijn dan 1660x1660, dan zal de SoC sneller de matrix vermenigvuldiging kunnen berekenen dan de Android smartphone. De matrixvermenigvuldiging wordt geaccelereerd in een OpenCL kernel op de FPGA, gestuurd door een in C++ geschreven programma op de processor. Experimenten toonden aan dat de overdrachtssnelheid van Bluetooth 500 keer trager is dan WebSocket, verdere experimenten zullen dus beter geen Bluetooth implementeren. Matrices groter dan 2338x2338 zijn sneller doorgestuurd, vermenigvuldigt en teruggestuurd op de SoC, dan op de Android smartphone zelf. Verder onderzoek zou andere OpenCL kernels kunnen ontwikkelen die andere berekeningen uitvoeren op niet-vierkante matrices.
Listing 1 - 10 of 122 | << page >> |
Sort by
|