Listing 1 - 6 of 6 |
Sort by
|
Choose an application
Paul van Ostaijen had een grote bewondering voor Rik Wouters, de voorloper van de Vlaamse expressionisten. In 1914 schreef hij in zijn allereerste kunstrecensie al bijzonder lovend over de Brabantse schilder. In 1918 wijdde hij een uitgebreide passage aan Wouters. Dat Van Ostaijen in 1916 ook een in memoriam aan Wouters wijdde was tot op heden echter nog niet bekend. Het stuk verscheen twee keer. Een eerste keer in juli 1919 in Het Vlaamsche Nieuws en een maand later drukte Gazette van Kortrijk de tekst nog eens af op haar voorpagina. Die laatste versie is in deze publicatie nagemaakt. Dit is echter niet zomaar een facsimile-uitgave. Deze editie bevat extra fake news! Iets meer dan een eeuw na dato doet Gazette van Kortrijk verslag van de herontdekking van Van Ostaijens tekst door Matthijs de Ridder.
Choose an application
Toen Charlie Chaplin begin 1914 zijn camera voor het eerst op de wereld richtte, had hij geen idee wat hij van de moderne tijd kon verwachten. Alles ging razendsnel. Binnen een jaar was hij de beroemdste man ter wereld. Maar de nieuwe tijd had ook een andere kant. In de voortdenderende twintigste eeuw belandde de tramp onherroepelijk in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, moest hij zich met veel fantasie staande houden in het door de Grote Depressie getroffen Amerika en kwam hij oog in oog te staan met Adolf Hitler. Voor Chaplin er erg in had, was hij zelf een icoon van de moderne tijd geworden. Matthijs de Ridder vertelt op sprankelende wijze over een tijdperk vol slapstick en drama. Aan de hand van nieuwe bronnen werpt hij een frisse blik op het leven en werk van Chaplin. Tegelijkertijd is De eeuw van Charlie Chaplin een opmerkelijke cultuurgeschiedenis van de moderne tijd die tot de dag van vandaag onze kijk op de wereld bepaalt.
Choose an application
Pensioen (1937) is een vlijmscherpe roman over tragische moederliefde. Willem Verstappen komt tijdens de Eerste Wereldoorlog terecht in een Duits krijgsgevangenkamp. Al die tijd strijkt Willems moeder zijn militiegeld op. Op het einde van de oorlog blijkt Willem, die tewerkgesteld was op een boerderij bij een 'levenslustige' Duitse boerin, overleden te zijn. Willems vriendinnetje Bertha, die kort voor zijn vertrek bevallen is van een zoon, Alfred, trouwt met een zekere Wouters. Door een administratieve vergissing geeft hij zijn naam aan Alfred, waardoor Alfred geen aanspraak maakt op het pensioen van zijn overleden vader. Later, als Alfred volwassen is en wil trouwen, wordt de administratieve vergissing ontdekt, wat alles verandert.
Choose an application
Choose an application
Van Ostaijen, Paul --- Jespers, Floris --- Verhaeren, Emile --- Montald, Constant --- Van Rysselberghe, Théo
Choose an application
Listing 1 - 6 of 6 |
Sort by
|