Listing 1 - 10 of 169 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Dit rapport maakt duidelijk dat de inrichting van een klas een belangrijke invloed heeft op het leren. Gedurende 3 jaar werden 3766 leerlingen in 153 klassen in 27 zeer diverse Britse basisscholen gevolgd. Men ontdekte dat de verschillen in schoolprestaties bij de leerlingen voor zowat 16% kunnen verklaard worden door hoe de klas ingericht is. Drie elementen spelen hierbij de belangrijkste rol: 'individualisation', 'stimulation' en 'naturalness'. Met individualisation beschrijven de onderzoekers in welke mate de klas flexibel veranderbaar, personaliseerbaar en dus ook niet overbevolkt is. Ook werd onderzocht hoe rijk een klas aangekleed moet worden - stimulation - voor optimaal leren. Hier blijkt dat alles draait om een goede balans. Met naturalness wordt luchtkwaliteit, licht, temperatuur en geluidsniveau bedoeld. Dit laatste criterium is goed voor de helft van de impact.
Choose an application
Dit inspiratieboek bevat portretten van acht vernieuwende scholen uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs in Nederland. Deze scholen richten het onderwijssysteem zo in dat het zich aanpast aan de ontwikkeling van de leerling. Achterin het boek wordt samengevat welke lessen je kunt trekken uit de ervaringen van deze scholen. Hoe vertaal je een concept en visie naar de praktijk? Wat is de realiteit en wat zijn de verwachtingen en aanbevelingen m.b.t. het gebruik van ICT? Wat zijn de voornaamste verandertips uit de praktijk? Het boek kan ook gedownload worden.
Choose an application
Met deze visietekst en bijhorend informatiedossier wil het GO! duidelijk maken hoe het tegen het fenomeen radicalisering aankijkt en op welke manier scholen hun verantwoordelijkheid hierin kunnen opnemen. Het GO! neemt het Pedagogisch Project als uitgangspunt (PPGO!) en zet vooral in op actief burgerschap, interlevensbeschouwelijke dialoog en het positief omgaan met diversiteit om polarisatie en radicalisering tegen te gaan.
Choose an application
Deze publicatie is geschreven vanuit de pedagogische opdracht van scholen en is bestemd voor alle professionals die aan een school verbonden zijn. Het gaat vooral over proactief en preventief (en deels curatief) handelen om ontsporing van jongeren vroegtijdig te signaleren en mogelijk te voorkomen. Deze publicatie gaat niet over repressie maar over het nemen van verantwoordelijkheid door de school. Dit is géén publicatie met alle ins en outs van allerlei vormen van radicalisering. Wel biedt het een kader waarin het proces van radicalisering geplaatst kan worden, op welke manier dit jongeren en de school kan treffen en wat de school hieraan kan doen.
Choose an application
Deze kaartenset bevat een verzameling speelse werkvormen voor leerkrachtenteams, telkens startend vanuit een uitspraak over onderwijs. Leuk!
Choose an application
Het consultancybedrijf PriceWaterhouseCoopers (PwC) kreeg de opdracht om een audit uit te voeren van de werking van de CLBs en van hun samenwerking met het welzijnsaanbod en de preventieve gezondheidszorg. Hun bevindingen kan je lezen in het rapport dat gratis kan gedownload worden via onderstaande link.
Choose an application
Dit is een wetenschappelijke review van de leerlingenbegeleiding in Vlaanderen. Het onderzoek werd verricht door een consortium van onderzoekers van de Universiteit Antwerpen (promotor-coördinator prof. Elke Struyf) en de KU Leuven (promotor Karine Verschueren). De studie en bijbehorende beleidssamenvatting kunnen kostenloos gedownload worden.
Choose an application
Dit boek pleit ervoor dat leerkrachten die ambities hebben buiten de schoolmuren deze nastreven om zo een inspiratie voor de leerlingen te kunnen zijn. Het boek is bedoeld voor wie zijn fulltimebaan wilt omzetten naar een parttimebaan of voor wie al deeltijds werkt en bijvoorbeeld merkt dat het toch nog vaak moeilijk is een goede balans te houden tussen werk en gezin. Je leest succesverhalen van leerkrachten die hun eigen ambities zijn gevolgd en hoe zij dit precies hebben aangepakt. Er worden tips gegeven voor op het werk, in de privé en in de klas. Hieronder vind je de gratis downloads bij dit boek.
Choose an application
In vergelijking met hun collega's in andere landen hebben Nederlandse leraren veel autonomie, maar desondanks klagen ze regelmatig over een gebrek aan professionele ruimte. Onderwijsinnovatie en -verbetering komen maar moeizaam van de grond. In dit vervolg op 'Het Alternatief: weg met de afrekencultuur in het onderwijs!' gaan verschillende auteurs in op deze vreemde paradox in het Nederlandse onderwijs. Daarbij komen onderwerpen zoals vertrouwen en controle, teacher leadership, de docent als netwerker en zelfbestuur van leraren aan bod. Volgende onderwijsexperts komen aan het woord: Edith Hooge, Mark Priestley, Gert Biesta, Sarah Robinson, Frank Cornelissen, Freek van Gurp, Simon van Rees, Frédérique Six, Marco Snoek, Hester Ijsseling, Martijn van Schaik, Martin Vos, Alderik Visser.
Choose an application
Het middelbaar beroepsonderwijs heeft als taak studenten voor te bereiden op arbeidsmarkt, samenleving en vervolgonderwijs. Een uitdaging daarbij is dat de arbeidsmarkt en samenleving snel en ingrijpend veranderen. Hiermee veranderen ook de vaardigheden, vaak omschreven als 21ste-eeuwse vaardigheden, die nodig zijn om goed te kunnen functioneren op de arbeidsmarkt en in de samenleving in de toekomst. Deze publicatie richt zich op de 21ste-eeuwse vaardigheid digitaal problemen oplossen bij (jong)volwassenen in het algemeen, en binnen het mbo (middelbaar beroepsonderwijs) in het bijzonder. Met behulp van het PIAAC-onderzoek, internationaal vergelijkend onderzoek naar taal- en rekenvaardigheden en probleemoplossend vermogen, is gekeken hoe Nederland presteert op digitaal problemen oplossen in vergelijking met andere landen, hoe mboers op dit vlak presteren in vergelijking met leeftijdgenoten in andere richtingen, en of er verschillen zijn tussen groepen binnen het mbo. Daarnaast kijken de onderzoekers naar de onderlinge samenhang tussen taalvaardigheid, rekenvaardigheid en digitaal problemen oplossen.
Listing 1 - 10 of 169 | << page >> |
Sort by
|