Listing 1 - 3 of 3 |
Sort by
|
Choose an application
De wereld verandert razendsnel. Het zwaartepunt van de economie verschuift van West naar Oost, we staan voor ecologische uitdagingen, de vergrijzing en ontgroening doen de welvaartsstaat kraken, jongens én meisjes volgen massaal hoger onderwijs, de kerken lopen leeg en 'wellnesscentra' vol, het huwelijk maakt plaats voor een verscheidenheid aan samenleefvormen, depressie lijkt alomtegenwoordig, maar we leven langer dan ooit tevoren... Het is niet eenvoudig om de betekenis, de oorzaken en de gevolgen van deze fenomenen te begrijpen. Misschien kan de sociologie, als wetenschap die de samenleving bestudeert, hier een handje helpen. Sociologie, een hedendaagse inleiding is een eerste kennismaking met de studie van de samenleving. Het boek streeft naar het combineren van theoretisch inzicht én praktische toepassing. Aan de hand van illustraties en actuele voorbeelden tonen de auteurs hoe de sociologie kan bijdragen tot een beter begrip van de samenleving, en haar impact op ons leven. Piet Bracke verricht onderzoek naar onderwerpen uit de gezins- en gezondheidssociologie, meer bepaald mentale gezondheid, gender en nieuwe leefvormen en internationaal vergelijkend onderzoek in de sociale epidemiologie. Bart Van de Putte specialiseert zich in sociale demografie, sociale stratificatie en historische sociologie. Mieke Van Houtte is werkzaam in de onderwijssociologie, en onderzoekt onder andere schooleffecten, schoolculturen en sociale ongelijkheid. Hans Vermeersch specialiseert zich in gender, risicogedrag en de nature-nurture problematiek. De auteurs zijn allen verbonden aan de Vakgroep Sociologie van de Universiteit Gent.
Sociology --- sociologie --- 303.4 --- Inleidingen - Hand- en leerboeken --- Sociologie --- Sociale stratificatie --- Godsdienst --- Sociale controle --- Theorieën --- Sociologische theorieën --- Sociale wetenschappen --- Cultuur --- Institutionalisering --- Sociologie. --- Handbooks, manuals, etc.
Choose an application
Immigratie is vaak het onderwerp van passionele debatten. Voornamelijk importhuwelijken, concentratiebuurten en de rol van de Islam staan in het middelpunt van de belangstelling. Maar hoe zit het nu met de sociale positie van de Turken en Marokkanen in de maatschappij? Leven ze eerder naast dan met de Belgen? En welke plaats nemen de nieuwe migrantengroepen zoals de Bulgaren, Slowaken en Polen in?Het boek schetst een beeld van de levensomstandigheden van enerzijds Turken en Noord-Afrikanen en anderzijds Midden- en Oost-Europeanen in Gent. De auteurs analyseren met uniek cijfermateriaal de trends van het afgelopen decennium op het vlak van werken, wonen en huwen. Ze argumenteren dat we in de Belgische migratiegeschiedenis op een dubbel keerpunt zijn gekomen. Ten eerste stellen ze vast dat de Turkse en Noord-Afrikaanse Gentenaars geleidelijk overgaan van gesloten etnische enclaves naar een meer interactieve etnische mozaïek. Ten tweede merken de auteurs op dat de nieuwe migrantengroepen minder gesegregeerd leven dan tien jaar geleden
immigratie --- Gent --- Migration. Refugees --- Sociology of minorities --- migratie (mensen) --- sociale integratie --- Ghent --- Emigration and immigration --- Belgium --- Ghent (Belgium) --- History --- Migration --- Social problems --- Migratie --- Allochtonen --- Arbeid --- Huisvesting --- Partnerkeuze --- Huwelijk --- Immigrants --- 314.7 --- etnisch-culturele minderheden --- integratie --- multiculturele samenleving --- Samenleving --- Segregatie --- migratie --- 668 Migranten --- sociografie --- Emigrants --- Foreign-born population --- Foreign population --- Foreigners --- Migrants --- Persons --- Aliens --- Social conditions --- 325 --- 308 --- Allochtoon --- Arbeid (werken) --- Kaart --- Autochtoon --- Persoon met een migratieachtergrond --- Gent.
Choose an application
Listing 1 - 3 of 3 |
Sort by
|