Listing 1 - 10 of 855 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Dit document is bedoeld ter inspiratie voor iedereen die zich betrokken voelt bij opvoeden, opvoedondersteuning en onderwijs. Het bevat praktische handvatten, tips en voorbeelden om opvoedondersteuning dichter bij ouders te brengen via het onderwijs. Uit onderzoek blijkt immers dat ouders het liefst hun opvoedvragen stellen op praten over opvoeding op een vertrouwde plek. De school van de kinderen is zo'n plaats omdat ouders er natuurlijkerwijs toch al komen. Daarnaast lopen leerkrachten regelmatig tegen vragen aan die te maken hebben met gedrag of de gezinssituatie van leerlingen in de groep. Om opvoedondersteuning in te bedden in het onderwijs lijkt het noodzakelijk dat er een sleutelfiguur wordt aangesteld die een vertrouwd gezicht is in de school en de wijk. Die persoon vervult een belangrijke rol bij het tot stand brengen van contact tussen ouders onderling, ouders en leerkrachten (waar het om opvoeden gaat), leerkrachten en het C(entrum) J(eugd) en G(ezin), en als dat nodig is, tussen ouders en het CJG. De voorbeelden, tips en succesfactoren zijn ook toepasbaar voor andere plekken waar ouders en kinderen komen, zoals het kinderdagverblijf of de naschoolse begeleidingsdienst.
Choose an application
Thuis op school is een programma voor ouders en opvoeders met kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 13 jaar oud. De serie bestaat uit 17 afleveringen met één thema. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld huiswerk maken, de juiste school kiezen en wat leert een kind op school. De centrale vraag is steeds: Wat kunnen ouders, opvoeders doen om hun kind te helpen, zodat het met plezier naar school gaat? Het taalniveau van het programma is laag (CEF-niveau A2). Op de ETV-website is aanvullend lesmateriaal beschikbaar en op Oefenen.nl staan extra oefeningen voor ouders en opvoeders. Deze serie gaat over Nederlandse scholen (niet altijd vergelijkbaar met de Vlaamse situatie).
Choose an application
Met het behoeftegerichte NT2-aanbod School en Ouders hoeven anderstalige ouders niet meer in de school van hun kind te verdwalen. Het aanbod bestaat uit een combinatie van taallessen en projectwerk in de school van hun kind. Daarbij werken basisschool en volwassenenonderwijs samen om iets te doen aan die soms moeizame communicatie en de mogelijke impact daarvan op de kansen van de kinderen. Op de website School en ouders vinden basisscholen en CVO's praktische informatie over dit concept. De databank biedt een uitgebreid aanbod didactisch materiaal voor Nederlandse lessen aan anderstalige ouders. NT2-leerkrachten kunnen ook zelf authentiek (les)materiaal opladen.
Choose an application
Dit boekje laat zien hoe je als school de contacten met ouders kunt benutten om de ontwikkeling van hun kinderen op school te stimuleren. De ondersteuning die ouders bieden aan het schoolgaan en leren, heeft een grote invloed op het schoolsucces van kinderen, maar ouders aanspreken op de manier waarop ze de ontwikkeling van hun kinderen thuis stimuleren is soms lastig. 'Samen opvoeden' beschrijft een werkwijze waarbij de school afstemt met de ouders, die gericht is op het maken van echt contact en op het vinden van een gemeenschappelijke taal. Het boekje is bedoeld voor mentoren, leerkrachten en schoolleiders. Het zet de uitgangspunten, doelstellingen, opzet en werkwijze duidelijk uiteen. Aan bod komen achtereenvolgens: Wat wordt bedoeld met schoolondersteuning van ouders?, Welke contacten tussen ouders en school kunnen benut worden om schoolondersteuning thuis te verbeteren?, Hoe kan de school de afstemming met ouders in gesprekken verbeteren?, Hoe kunnen school en ouders bij het opvoeden en lesgeven samen koers kiezen en koers houden?, Hoe kan men het 'afstemmen' en 'samen koers kiezen' in de praktijk van gesprekken met ouders inzetten?
Choose an application
Deze leidraad wil tegemoetkomen aan de nood aan handvatten om specifieke thema's bespreekbaar te maken in een meertalige gezinscontext. Aan bod komen de volgende onderwerpen: Hoe geef ik elke taal voldoende aandacht?, Hoe werken we als ouders samen aan een meertalige opvoeding?, Hoe voelt mijn kind zich te midden van alle talen?, Ervaar ik verschillen tussen de thuis- en de schoolcultuur die de taalontwikkeling bemoeilijken?, Wat is de zin van samenspelen tussen ouder en kind?, Welk speelgoed bied ik aan in functie van het schoolse leren? Begeleiders kunnen de taalsituatie en het spelaanbod in kaart brengen met behulp van de Anameselijst Meertalige Kinderen, waarvan de Nederlandstalige versie aan de leidraad werd toegevoegd. De andere versies van de AMK kunnen gedownload worden op de website.
Choose an application
ADHD, ADD, PDD-NOS, autisme, dyslexie, dyscalculie, dyspraxie... Vandaag wordt afwijkend gedrag al snel als een stoornis bestempeld. Problemen worden nu sneller gedetecteerd en bespreekbaar gemaakt, maar het aantal kinderen met een etiket wegens een leerprobleem of een gedragsstoornis stijgt explosief. Vooral het stijgende aantal labels en het toenemende medicatiegebruik worden vaak in vraag gesteld. Voor deze Focus op... ging de Gezinsbond op zoek naar de beleving van ouders van 'speciale kinderen'. Wat betekent het voor hen om een eigenaardig' kind te hebben? Hoe voelen ouders en hun kinderen zich bij het opgeplakte etiketje? Wat zijn de gevolgen voor de school, de vrije tijd, de familie? De verhalen van deze ouders kunnen andere ouders inzicht of een houvast bieden. De publicatie bevat ook bijdragen van experten uit verschillende disciplines. De kinderen zelf worden ook aan het woord gelaten, bij monde van de kinderrechtencommissaris.
Choose an application
Aujourd'hui, les tâches multiples de l'exercice de la profession de professeur-documentaliste interrogent l'identité d'un métier défini comme double : quelle juxtaposition des figures en présence et quelle interdépendance ? Le trait d'union, censé relier, rassembler, permet-il d'envisager un tiers métier? L'hypothèse d'un «tiers métier» et de sa caractérisation s'appuie sur l'idée d'une union entre des figures professionnelles parfois opposées, parfois complémentaires, souvent problématiques et de toute manière complexes, dans une union qui est parfois simultanément désunion. Le tiers-métier s'érige comme un « autre » métier, un métier qui se nourrit à la fois de celui de professeur (mais en le métissant avec celui de documentaliste) et de celui de documentaliste (mais en le métissant avec celui de professeur). Le tiers-métier mobilise un tiers espace épistémologique en lien avec les savoirs à enseigner, les savoirs pour enseigner, les savoirs pour exercer, articulés en une configuration dépassant la traditionnelle dichotomie entre savoirs théoriques et savoirs d'action. Cette interdépendance de la connaissance et de l'action invite à considérer comme reliées les dimensions heuristiques et praxéologiques du métier, les dimensions constructives et productives du travail. Cette réflexion collective sur le métier de professeur-documentaliste dans sa complexité contribue à éclairer les pratiques professionnelles par un regard scientifique pluriel. Cet ouvrage concerne en tout premier lieu les étudiants et les chercheurs en sciences de l'information et de la communication et en sciences de l'éducation. Il est également à destination des professionnels de l'information-documentation : professeurs-documentalistes de l'Enseignement agricole et professeurs-documentalistes de l'Éducation nationale. En effet, ces travaux concernent un métier encore aujourd'hui en quête d'identité. Il a été pensé pour répondre également aux formateurs et aux futurs professionnels que sont les stagiaires en formation. Par ailleurs, cet ouvrage peut alimenter des problématiques plus larges, comme la question des métiers, et convie donc le lecteur à partager une pensée plurielle en mouvement.
Listing 1 - 10 of 855 | << page >> |
Sort by
|