Listing 1 - 10 of 12 << page
of 2
>>
Sort by

Book
Goesting in Vlaanderen : wat wij al eeuwenlang lekker vinden
Authors: ---
ISBN: 9789058266422 Year: 2009 Publisher: Leuven : Davidsfonds,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Dissertation
Folate stability and bioavailability : towards optimizing the governing factors for (6s)-5-methyltetrahydrofolic acid and dietary folates.
Authors: --- ---
ISBN: 9789088261121 Year: 2009 Publisher: Leuven K.U.Leuven. Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Tetrahydrofoliumzuur en gerelateerde derivaten zijn essentiële cofactore n voor een goed functioneren van het menselijk metabolisme. Structureel bestaan deze wateroplosbare vitaminen uit derivaten van 2-am ino-4-hydroxypteridine die via een methyleen koolstof gebonden zijn aan p-aminobenzoylglutaminezuur of gerelateerde poly-gamma-glutamaatderivate n. Folaten zijn veelal onderhevig aan enzymatische en niet-enzymat ische degradatiereacties tijdens procesvoering, wat in grote mate de bio beschikbaarheid van deze vitamines bepaalt. Binnen deze context was de g lobale doelstelling van dit onderzoek het verwerven van een beter inzich t in de factoren die zowel de stabiliteit als biobeschikbaarheid van fol aten kunnen beïnvloeden. Als representatieve natuurlijke folaatvorm werd geopteerd voor (6S)-5-methyl-5,6,7,8-tetrahydrofoliumzuur, (6S)5-MTHF, aangezien dit de predominant aanwezige folaatvorm is in levensmiddelen. In eerste instantie werd de kinetiek van oxidatie van (6S)5-MTHF onderzo cht tijdens thermische (25 - 100&#176;C) en hoge druk thermische behandelinge n (HD/T, 100 - 800 MPa, 35 - 65&#176;C). Voor de karakterisatie van het degra datiemechanisme werden een s-triazine derivaat, 5-methyl-5,6-dihydrofoli umzuur, evenals p-aminobenzoyl-L-glutaminezuur als belangrijkste degrada tieproducten opgezuiverd en geïdentificeerd m.b.v. LC-MS en NMR. Door to epassing van multirespons modellering als data-analyse techniek werd het oxidatiemechanisme en de bijhorende kinetica van de elementaire reactie s beschreven voor thermische en HD/T behandelingen. (6S)5-MTHF degradati e onder HD/T condities kon worden beschreven met hetzelfde degradatiemec hanisme dat opgaat bij atmosfeerdruk doch de kinetiek van de eleme ntaire reacties werd beïnvloed afhankelijk van hun activeringsvolume. Vo rming van het s-triazine uit 5-MTHF werd sterk geremd door druk in tegen stelling tot de andere reacties. Naast oxidatieve degradatie kan niet-enzymatische glycatie door reducere nde suikers zoals glucose en fructose leiden tot folaatdegradatie. Hiert oe werd in tweede instantie voorgaande onderzoeksstrategie toegepast om desbetreffend degradatiemechanisme tijdens thermische behandelingen (50 - 110&#176;C) in kaart te brengen. In aanwezigheid van dihydroxyaceton en fru ctose werd N(2a)-[1-(carboxyethyl)]-5-MTHF als voornaamste reactieproduc t uit 5-MTHF gevormd. Aan de hand van dit resultaat werd het degradatiem echanisme aangepast en opnieuw geëvalueerd m.b.v. multirespons modelleri ng, wat aantoonde dat reactie met 5-MDHF de voornaamste route voor vormi ng van dit product was met een activeringsenergie van 61.3 &plusmn; 9.3 en 77.6 &plusmn; 7.8 kJ/mol, respectievelijk i.a.v. dihydroxyaceton en fruct ose. Bovendien werd aangetoond dat toevoeging van L-ascorbinezuur de vor ming van 5-MDHF en bijgevolg niet-enzymatische glycatie van 5-MTHF voork omt. In levensmiddelen komen folaten voornamelijk voor als poly-gamma-glutama ten. Processen die aanleiding geven tot celschade zouden kunnen leiden t ot een depolymerisatie (deconjugatie) van polyglutamaatfolaten door de i nwerking van endogene hydrolasen. Hiertoe werd in derde instantie de sta biliteit, alsook de deconjugatie van folaten in een modellevensmiddel (b roccoli) bestudeerd. Specifiek werd het effect van HD/T behandelingen op de deconjugatie en stabiliteit van folylpoly-gamma-glutamaten onderzoch t. Tijdens behandelingen bij atmosfeerdruk (25 - 90&#176;C, 30 min), waren fo laten stabiel tot 90&#176;C, waarbij temperaturen boven 80&#176;C resulteerden in een behoud van een hogere polymerisatiegraad. HD/T behandelingen (100 - 600 MPa, 25 - 45&#176;C, 0 -25 min) veroorzaakten significante folaatverliez en (48 - 78%) conform met de voordien bekomen negatieve activeringsvolum es. Combinaties van milde temperaturen (25 - 40&#176;C) met een druk boven 20 0 MPa resulteerde in folaatdeconjugatie met accumulatie van voornamelijk mono- en di-gamma-glutamaten. Dit proces voltrok zich voornamlijk tijde ns de initiële stappen van de behandelingen, met name tijdens de drukopb ouw en de daaropvolgende equilibratieperiode. HD/T behandelingen kunnen bijgevolg toegepast worden om broccoli te verkrijgen met een hoger folaa tmonoglutamaat gehalte. Aangezien folaatdegradatie plaatsvindt tijdens e n na het deconjugatieproces, is verdere procesoptimalisatie vereist om e en optimaal evenwicht tussen folaatdegradatie en deconjugatie te bewerks telligen. Wegens zijn antioxidatieve eigenschappen kan L-ascorbinezuur folaatdegra datie voorkomen. Bovendien zijn er in de literatuur indicaties dat deze component de in vivo folaatbiobeschikbaarheid positief zou kunnen beïnvl oeden. Als laatste onderdeel van het onderzoek werd in deze context een "randomized double-blind crossover" interventiestudie opgezet om na te g aan of orale inname van (6S)5-MTHF samen met L-ascorbinezuur resulteert in een verbeterde folaatabsorptie. Toediening van (6S)5-MTHF samen met 289.4 of 973.8 mg vitamine C zorgde voor een significante ver hoging van de serumfolaatrespons, gemeten als "area under the curve", me t respectievelijk 36 en 54%. Deze resultaten toonden aan dat L-ascorbine zuur resulteerde in een significant verbeterde serumrespons en bijgevolg biobeschikbaarheid van (6S)5-MTHF in de vrijwilligers.


Book
Advanced nutrition : macronutrients, micronutrients, and metabolism.
Authors: ---
ISBN: 9781420055528 Year: 2009 Publisher: Boca Raton CRC

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Integrating nutrition science with biochemistry, genetics, and physiology, this textpresents key concepts in nutrition science, with emphasis on the role of macro- and micronutrients in energy metabolism. Revising and expanding information from "Advanced Nutrition Micronutrients and Advanced Nutrition Macronutrients, Second Edition," this renovated work includes new chapters on the regulation of food intake, daily recommendations, nutrition assessment, metabolism, toxicology, nutrigenomics, epigenetics, gene expression, cell cycle, and lifespan nutrition. It includes a glossary, clinical correlates, diagrams, supplemental readings, and a CD-ROM with laboratory exercises and PowerPoint illustrations.


Book
Dieren eten
Author:
ISBN: 9789022324318 9789026321672 Year: 2009 Publisher: Antwerpen Manteau

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

l : Eating animals


Book
Nog een beet-je! : Kleuters (helpen) koken met al hun zintuigen : horen, zien, ruiken, proeven, voelen
Authors: ---
ISBN: 9789059083233 Year: 2009 Publisher: Leuven Davidsfonds /Infodok


Multi
Muziekkriebels : 250 muziekactiviteiten voor kinderen van 0 tot 10 jaar
Authors: ---
ISBN: 9789066659827 Year: 2009 Publisher: Amsterdam SWP

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Ga samen met de kinderen op ontdekkingsreis in de wereld van muziek. Met de 250 muziekactitivteiten uit dit boek ben je wel even onderweg, zeker als je er ook nog de speciaal gecomponeerde muziek van Erik van der Wurff bij afspeelt. De activiteiten zijn voor kinderen van 0 tot 10 jaar. Ook muzikale aspecten zoals stemexpressie, dansen en instrumentengebruik komen op een overzichtelijke en heldere manier aan de orde en verschillende thema's zoals de muziekhoek, jaargetijden en vieringen hebben een plek gekregen. In ieder hoofdstuk is een doorkijkje naar de praktijk en zijn er handige tips en leuke weetjes te vinden. Hermien Wiechers is muziekdocent en de meeste activiteiten die zij beschrijft in dit boek zijn in de praktijk onstaan; de mooiste ideeen komen van de kinderen zelf. Aan het einde van elk hoofdstuk is daarom ruimte om de nieuwe invallen vast te leggen in eigen muziekkriebels. In twaalf hoofdstukken worden muziekactiviteiten voor jonge kinderen aangeboden die variren van stemoefeningen Tot activiteiten die passen bij de jaargetijden. Er is een speciaal hoofdstuk gericht op baby's. En een hoofdstuk met aanwijzingen voor het inrichten van een muziekhoek. In de bijlagen zijn een activiteitenregister en een lijst van de liedjes te vinden. Ieder hoofdstuk start met een situatie waarin kinderen met muziek bezig zijn. Daarna volgen activiteiten met muziek waarbij in eenregelig notenschrift de melodielijn wordt aangegeven. In een kader staan tips of achtergrondinformatie. Tekeningetjes laten te gebruiken voorwerpen/spelen zien. De liedjes zijn bekend of speciaal voor deze uitgave geschreven. In de tekst staan verwijzingen naar de met aandacht, fraai gecomponeerde muziek op de bijgeleverde cd. De in groene schreefloze letters gedrukte tekst heeft een toegankelijke schrijfstijl; de lezer wordt met 'je' aangesproken. Dit door een muziekpedagoge vanuit de praktijk geschreven, uitgebreide handboek is zeer bruikbaar voor een ieder die (professioneel) werkt met kinderen van 0 tot 10 jaar Inhoudsopgave : 1. Inleiding : praktische wenken voor het werken met muziekkriebels 2. Stemmingen : spelletjes ter bevordering van de stemexpressie met stemvormingsoefeningen en liedjes 3. Klankbronnen : het experimenteren met verschillende materialen die geluid kunnen voortbrengen zoals instrumenten en andere klankbronnen 4. Dansprikkels : Activiteiten waarbij het bewegen op muziek en speelliedjes centraal staan 5. Luisterrijk : activiteiten waarbij de nadruk ligt op het luisteren en het auditief herkennen van verschillende geluiden en geluidsbronnen 6. Babybrabbels : de muzikale ontwikkeling van 0- tot 1/5-jarigen en geschikte activiteiten voor deze leeftijd 7. Lentekriebels : muziekactiviteiten voor in de lente 8. Zomerzotheid : muziekactiviteiten voor in de zomer 9. Herfstkleuren : muziekactiviteiten voor in de herfst 10. Winterstilte : muziekactiviteiten voor in de winter 11. Feestgedruis : muziekactiviteiten tijdens de feestdagen en andere hoogtijdagen in het jaar 12. Muziekhoek : het inrichten van een muziekhoek en Het zelf maken van instrumenten


Book
Belgische voedingsmiddelentabel.
Author:
ISBN: 9789074362009 Year: 2009 Publisher: Brussel Nubel


Book
Food chemistry
Authors: --- ---
ISBN: 9783540699347 9783540699330 9783540699354 Year: 2009 Publisher: Berlin Springer

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

For more than two decades, this work has remained the leading advanced textbook and easy-to-use reference on food chemistry and technology. Its fourth edition has been extensively re-written and enlarged, now also covering topics such as BSE detection or acrylamide. Food allergies, alcoholic drinks, or phystosterols are now treated more extensively. Proven features of the prior editions are maintained: Contains more than 600 tables, almost 500 figures, and about 1100 structural formulae of food components - Logically organized according to food constituents and commodities - Comprehensive subject index. These features provide students and researchers in food science, food technology, agricultural chemistry and nutrition with in-depth insight into food chemistry and technology. They also make the book a valuable on-the-job reference for chemists, food chemists, food technologists, engineers, biochemists, nutritionists, and analytical chemists in food and agricultural research, food industry, nutrition, food control, and service laboratories. From reviews of the first edition "Few books on food chemistry treat the subject as exhaustively ¦researchers will find it to be a useful source of information. It is easy to read and the material is systematically presented." JACS

Keywords

General biochemistry --- voedingsleer --- voedingschemie --- Applied chemical analysis --- Food science and technology --- Nutritionary hygiene. Diet --- landbouw --- biochemie --- analytische chemie --- Agriculture. Animal husbandry. Hunting. Fishery --- voedingsmiddelenindustrie --- Biotechnology --- Food --- Aliments --- Analysis. --- Analyse --- EPUB-LIV-FT LIVCHIMI SPRINGER-B --- Beverages --- Food Additives. --- Food Analysis. --- Food Contamination. --- Agrotechnology and Food Sciences. Food Sciences --- analysis. --- Food Chemistry. --- Food Analysis --- Food Contamination --- 547.9 --- 613.2 --- 641.1 --- 664 --- 547.9 Natural substances. Substances of unknown composition --- Natural substances. Substances of unknown composition --- 664 Production and preservation of solid foodstuffs --- Production and preservation of solid foodstuffs --- 641.1 Foodstuffs from the point of view of properties. Nutritional value --- Foodstuffs from the point of view of properties. Nutritional value --- Food Adulteration --- Adulteration, Food --- Adulterations, Food --- Contamination, Food --- Contaminations, Food --- Food Adulterations --- Food Contaminations --- Analysis, Food --- Analyses, Food --- Food Analyses --- Food Quality --- Additive, Food --- Additives, Food --- Food Additive --- Analysis of food --- Chemistry of food --- Food, Chemistry of --- Food chemistry --- Chemistry, Technical --- Sanitary chemistry --- Analysis --- analysis --- Hygiene of nutrition (diet) --- Chemistry --- Composition --- foods --- food composition --- water --- Amino acids --- proteins --- peptides --- Enzymes --- Lipids --- Carbohydrates --- Flavour compounds --- Vitamins --- minerals --- Food additives --- Biological contamination --- Chemical contamination --- milk --- Milk products --- Eggs --- Meat --- oils --- Cereals --- Vegetables --- Vegetable legumes --- Fruit --- Sugar --- Honey. --- Alcoholic beverages --- Coffee. --- Tea --- Spices --- Salts --- Vinegar --- Food Additives --- Food analysis --- Cacao --- Poisson

Listing 1 - 10 of 12 << page
of 2
>>
Sort by