Listing 1 - 10 of 1201 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
De transfers hebben een herverdelende functie in een economische monetaire unie. De geldstromen van Vlaanderen naar Wallonië zorgen voor een welvaartsoverdracht en op die manier onstaat eR convergentie.De totale financiële stroom bedraagt momenteel 6,6 miljard euro.Solidariteit mag niet onvoorwaardelijk zijn anders veroorzaakt ze inefficiëntie. De transfers moeten aan vier criteria voldoen. Ze moeten objectiev, transparant, redelijk zijn en doelmatig. Het subsidiariteitsbeginsel moet de leidraad voor België zijn. De bevoegdheidsverdeling moet herbekeken worden en moet afgestemd worden op de noden van beide regio's. De transfers zijn een vorm van secundair inkomen, die de marktwerking moet corrigeren. Eerst moet welvaart gecreëerd worden door de economie, primaire verdeling. Als de economie op volle toeren draait, zullen de transfers automatisch verminderen. Om de transfers op een duurzame manier te kunnen afbouwen moet Wallonië een sterkere groei creëren en moet de tewerkstelling omhoog.
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Dit eindwerk geeft een evolutie weer van de doelstelling en resultaten van de Lissabonstrategie in 2007. We beginnen met te kijken naar wat de oorspronkelijke doelstellingen in 2000 waren. Dan kwamen de lidstaten van de Europese Unie overeen om tegen 2010 van Europa de meest dynamische en meest competitieve kenniseconomie van de wereld te maken. In 2005 en dus halverwege deze doelstelling bracht een tussentijdse herziening enkele knelpunten aan het licht. Er werd een groep van onderzoekers samengesteld onder leiding van Wim Kok wat leidde tot het rapport KOK. Daarin werd vastgesteld dat niet alles zoals gepland verliep. De Europese Unie reageerde met een vernieuwde Lissabonstrategie. Volgens Commissievoorzitter Barosso waren de doelstelling wel correct maar probeerde men die op een verkeerde wijze te verwezenlijken. Er werden minder en meer haalbare doelstelling aangevoerd. De prioriteiten werden groei en werkgelegenheid. De Europese Unie stelde een aantal richtsnoeren op die alle lidstaten moesten gebruiken om nationale hervormingsprogramma’s op te stellen. Op die manier werden de lidstaten verplicht om meer aandacht te besteden aan de doelstellingen en konden ze kiezen op welke manier zij die in hun eigen land konden behalen. Nu schrijven we 2007 en kunnen we de eerste evaluaties maken en dit voor zowel Europa als voor België. De verdere uitdaging is dan om kritisch te oordelen op welk vlak België goed scoort en aan welke punten nog gewerkt moet worden. Aan de hand van de Lissabonindex van het VBO, Eurostat gegevens en de vooruitgangsrapporten kunnen we de verdere opsplitsing maken van de resultaten en de haalbaarheid van het Lissabonprogramma. De evaluatie van België via de gegevens van Eurostat en het Vooruitgangsrapport toont aan dat er al heel wat vorderingen gemaakt zijn maar ook dat er nog veel werk aan de winkel is.Als laatste onderdeel bij deze scriptie worden enkele concrete toepassingen bekeken.
Choose an application
I. OPVOLGING VAN HET VERSLAG 'ARMOEDE UITBANNEN' 1. Handelen met kennis van zaken 2. Een inkomen garanderen dat levensprojecten mogelijk maakt 3. Fiscaliteit als middel voor sociale cohesie 4. Begeleiden naar autonomie 5. De ouders ondersteunen bij de uitoefening van hun verantwoordelijkheden 6. Pedagogische en financiële engagementen nemen voor het waarborgen van het recht op onderwijs 7. Garanderen van het recht op deelname, bijdrage en opbouw van cultuur 8. Het bevorderen van de kwaliteit van de arbeid en van een sociale economie 9. Socio-economische gezondheidsongelijkheden bestrijden 10. Een duurzaam huisvestingsbeleid voeren 11. Justitie als hefboom voor een daadwerkelijke rechtsgelijkheid voor iedereen 12. Het vormen van beroepskrachten, actoren in de armoedebestrijding 13. Bouwen aan een Europa van iedereen II. THEMATISCH OVERLEG 1. Het recht op onderwijs garanderen 2. De dienstencheques als wijze van socioprofessionele inschakeling 3. Permanent wonen op toeristische terreinen 4. Garanderen van de effectieve toegang tot energie Besluit Bijlagen Bijlage 1: Lijst van personen en organisaties die betrokken waren bij de opmaak van het Verslag Bijlage 2: Lijst van afkortingen Bijlage 3: Samenwerkingsakkoord betreffende de bestendiging van het armoedebeleid Bijlage 4: Activiteiten in 2006-2007
Armoedebeleid --- België.
Choose an application
Choose an application
Auteursrecht --- België.
Choose an application
Choose an application
Listing 1 - 10 of 1201 | << page >> |
Sort by
|