Listing 1 - 10 of 75 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Veranderde maatschappelijke verhoudingen leiden ertoe dat er steeds meer overlap komt tussen de taak van ouders in de opvoeding en de onderwijstaak van de school. Daarbij kan men denken aan ontwikkelingen als immigratie, tweeverdieners, samenleven van verschillende etnische groepen, religieus fundamentalisme en burgerschap. Ondanks positieve ervaringen met ouderparticipatieprojecten is de pedagogische afstemming tussen school en gezin nog verre van optimaal. Rekening houden met elkaar, inspanningen afstemmen en elkaar steunen, vraagt van school en ouders niet alleen de bereidheid een bijdrage te leveren aan de taak van de ander, het vereist ook de bereidheid om zelf open te staan voor de wensen en de inbreng van de andere partij. Deze zaken blijken verre van vanzelfsprekend te zijn. Deze afstemming richt zich op het concrete gedragsniveau van kinderen en hun ontwikkeling naar zelfstandigheid. Ze veronderstelt echter een ethische ori?ntatie (visie op menswaardigheid) als afstemmingsbasis. Deze bundel bevat een pleidooi om partnerschap tussen school en ouders vanuit een ethisch perspectief in te vullen. Daardoor krijgt partnerschap een inhoudelijke gerichtheid op datgene wat partners 'het beste' vinden voor de ontwikkeling van kinderen. Slechts voor zover en onder het opzicht van deze gedeelde normatieve ori?ntatie vormen ouders en school een partnerschap, een (morele of) waardegemeenschap. Voor katholieke basisscholen is deze vraag onlosmakelijk verbonden met de identiteit van de school in zoverre deze identiteit (mede) gestuurd wordt vanuit een ethische opvatting die geworteld is in de christelijke traditie. Hanteren ouders en de school eenzelfde pedagogische doelori?ntatie? In hoeverre werkt deze door in praktijken van onderwijs en opvoeding? En in hoeverre ligt hieraan eenzelfde normatieve basis ten grondslag? Het vinden van deze gemeenschappelijke basis lijkt te worden bemoeilijkt door de hedendaagse context van een multi-culturele en multi-religieuze samenleving. In hoeverre worden allochtone ouders betrokken bij de school?
Choose an application
Didactics of primary education --- Dutch literature --- jeugdboekenweek
Choose an application
Didactics of French --- Didactics of primary education --- Frans
Choose an application
Didactics of Dutch --- Didactics of primary education --- moedertaalonderwijs --- moedertaal
Choose an application
Didactics of social education --- Didactics of primary education --- basisonderwijs --- faalangst
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Hoe zie jij je wereld? - Laat het me zien! is een verzameling van kopieerbladen met onderwerpen uit het alledaagse leven van jonge kinderen. Deze onderwerpen dagen kinderen uit ze op een creatieve manier weer te geven. Het plezier in vormgeven is niet aan grenzen gebonden en er zijn geen goede of foute plossingen. De kopieerbladen zijn vakoverschrijdend en bieden verschillende mogelijkheden om te worden ingezet: klassikaal, individueel of als groepsopdracht. Bovendien is deze uitgave ook zeer geschikt voor remediërend onderwijs om kinderen op een creatieve manier tot een gesprek uit te nodigen. De volgende thema's komen aan bod: ik en mijn thuis, mensen om mij heen, in de winkel, buiten. De uitgave is geschikt voor kinderen van 6 tot 10 jaar zowel op school als thuis en voor de individuele praktijk (logopedie).
Didactics of social education --- Didactics of primary education --- logopedie --- tekenen --- persoonlijkheidsontwikkeling
Listing 1 - 10 of 75 | << page >> |
Sort by
|