Listing 1 - 10 of 122 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
In deze werkmap vinden schoolteams de volgende leidraden om kansarmoede in de school bespreekbaar te maken: de binnenkant van armoede en de moeilijk te doorbreken armoedespiraal; een checklist die op klas- en/of schoolniveau een beeld schetst van de aanpak van kansarmoede; tips die helpen kansarmoedeproblemen efficiënter aan te pakken; de code die het overleg op school over schoolkosten en rekeningen op gang brengt. De map kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen het netwerk 'kansen in onderwijs', de verenigingen waar armen het woord nemen, Stad Antwerpen en provincie Antwerpen. De werkgroep "kansen in onderwijs" van de stad Antwerpen biedt een gratis begeleiding aan Antwerpse basis- en secundaire scholen aan de hand van deze map en een videomontage met getuigenissen.
Choose an application
Om de toegankelijkheid van bibliotheken voor personen met een handicap te bevorderen, werd het project Anders naar de bib opgestart. Het project resulteerde in deze gedrukte handleiding en een website. Beide reiken talloze handvatten aan om bruggen te slaan met het onvertrouwde, het andere en eigen-aardige van handicaps. Anders naar de bib is uitgewerkt voor de volgende doelgroepen: personen met een verstandelijke handicap, dove en slechthorende personen, blinde en slechtziende personen, personen met ontwikkelingsstoornissen, personen met een motorische handicap. Voor elk van de doelgroepen werden bij het klassieke stramien van een bibliotheekrondleiding aandachtspunten en concrete tips geformuleerd en kant-en-klaar werkmateriaal ontwikkeld (een folder, een kijkboek, aangepaste opdrachten, enz.).
Choose an application
Deze set visuals bevat 57 kaarten met foto's. Deelnemers in workshops kunnen zich door deze afbeeldingen laten inspireren bij het verwoorden van (on)gewenste, relevante of (on)mogelijke ideeën over organisatieaspecten, verandertrajecten en werkprocessen.
Choose an application
Wat hebben welzijnswerk en de brede school elkaar te bieden? Kinderen en jongeren leren niet alleen op school, maar ook van wat ze daarbuiten doen en meemaken. De brede school wil zo goed mogelijk inspelen op de gevarieerde ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen en jongeren. Tijdens de basisschoolleeftijd maar ook die van het voortgezet onderwijs. Kinder- en jongerenwerkers kunnen daar op allerlei manieren aan bijdragen. In de eerste plaats door activiteiten met kinderen en jongeren zelf op te zetten. Bijvoorbeeld activiteiten waar de maatschappelijke omgeving bij wordt betrokken: van buurtverbeterprojecten tot kinder- of jongerenpersbureaus, digitale buurtpleinen voor jong en oud, interculturele manifestaties, verkenningstochten door de natuur of bedrijven in de binnenstad. Dit boek vol praktische voorbeelden concentreert zich tenslotte op de vragen: wat zijn de kernkwaliteiten van welzijnswerk in brede-schoolverband en hoe zijn die kwaliteiten verder te versterken?
Choose an application
De relatief hoge schooluitval van allochtone leerlingen is reeds geruime tijd een punt van zorg voor zowel beleidsmaker, docenten als, niet in de laatste plaats, voor de betreffende leerlingen en hun ouders/verzorgers zelf. In dit boek gaan de auteurs na welke rol een intensieve leerlingbegeleiding kan spelen bij het oplossen van dit probleem, wat die leerlingbegeleiding dient in te houden en wat de meerwaarde van allochtone leerlingbegeleiders hierbij zou kunnen zijn.
Choose an application
In deze bundel over de vraag naar kwaliteit en opbrengst van de brede school belichten verschillende auteurs ieder op hun eigen wijze een onderdeel van het vraagstuk. Daarbij is er oog voor de maatschappelijke opbrengst, voor het meten van de opbrengst van de brede scholen (onderling en in vergelijking met reguliere scholen), voor het inrichten van evaluatie en monitoring van een brede school, maar ook voor de kwaliteit van de gemeentelijke beleidsprocessen, en het bepalen van de kwaliteitszorgpositie van de brede school.
Choose an application
In deze bijdrage wordt verslag uitgebracht van een onderzoek naar de percepties van Vlaamse eerste- en laatstejaarsstudenten aan de lerarenopleiding kleuter- en lager onderwijs over taalonderwijs. Er werd nagegaan in welke mate hun percepties onderling verschillen en in welke mate hun percepties verschillen met die van meer ervaren leerkrachten. Zo werd nagegaan in hoeverre de vernieuwing die zich de laatste tien jaar in het onderwijsveld op het vlak van taalvaardigheidsonderwijs heeft voorgedaan, tot in de lerarenopleiding is doorgedrongen.
Choose an application
In het cursusjaar 2001-2002 werd in Nederland gestart met de opleiding Coördinator Taal in het Primair Onderwijs. In januari 2002 startte het SLO-project Taalcoördinator, met als doel vanuit het Profiel Coördinator Taal een nadere analyse te maken van het werk en de taken van de taalcoördinator. Dit boekje is het resultaat van dit project.
Choose an application
Dit boek handelt hoofdzakelijk over negatieve agressie. Dit zijn alle vormen van gedrag waarmee een individu iemand anders of zichzelf benadeelt. Het boek reikt, mede aan de hand van vele casussen, inzichten en 'oefeningen' aan om de juiste omgang met agressief gedrag te verbeteren. De voorgestelde opdrachten kunnen individueel en in team worden gemaakt, de schema's en samenvattingen zijn ideale middelen bij studie en vorming. Gezondheidszorg, (ortho)pedagogische zorg, onderwijs, welzijn, asielwezen, ouderenzorg en vele andere sectoren vinden in dit praktijkboek directe aanknopingspunten, relevante inzichten en informatie.
Choose an application
biology --- biology --- Biological competition --- Biological competition --- Secondary education --- Secondary education
Listing 1 - 10 of 122 | << page >> |
Sort by
|