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Book
Manger en Europe : patrimoines, échanges, identités
Authors: --- ---
ISBN: 9789052017389 9052017387 Year: 2011 Volume: 1 Publisher: Bruxelles P.I.E. Peter Lang

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Abstract

Si les institutions communautaires de l'Europe permettent aujourd'hui d'identifier un espace politique et économique, qu'en est-il du sentiment d'appartenance des Européens à une civilisation partagée ? En dépit de nombreux traits d'union, leurs identités et leurs cultures matérielles demeurent multiples. Ce premier livre de la collection "L'Europe alimentaire" s'inscrit dans une dynamique croissante de l'intérêt porté par des publics divers et nombreux aux pratiques de l'alimentation. Il réunit les positions de spécialistes des cultures alimentaires sur la notion, très complexe à définir, des identités alimentaires. Cet ouvrage croise l'analyse de l'anthropologie et de l'histoire pour présenter la formation des patrimoines gastronomiques, les processus d'échanges culinaires et l'émergence, à différentes époques et dans plusieurs pays de recettes, de produits et de manières de manger. Il s'en dégage que les Européens ont su à la fois développer des traditions locales très marquées et faire confluer leurs goûts par la circulation des marchandises, des hommes et des idées. La stratégie contemporaine, et capitale pour l'Europe, de valorisation par la qualité de ses produits considérés comme typiques, trouve dans ce récit les sources originelles d'un patrimoine commun aux Européens.

Sociologies de l'alimentation : les mangeurs et l'espace social alimentaire.
Author:
ISBN: 2130506437 9782130506430 Year: 2002 Publisher: Paris PUF

Food preferences and taste: continuity and change
Author:
ISBN: 9781571819703 1571819584 1571819703 1782381880 Year: 2006 Volume: 2 Publisher: New York, N.Y. Berghahn Books

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Abstract

Food preferences and tastes are among the fundamentals affecting human existence; the sociocultural, physiological and neurological factors involved have therefore been widely researched and are well documented. However, information and debate on these factors are scattered across the academic literature of different disciplines. In this volume cross-disciplinary perspectives are brought together by an international team of contributors that includes socialand biological anthropologists, ethologists and ethnologists, psychologists, neurologists and zoologists in order to provide access to the


Book
The evolution of hominin diets : integrating approaches to the study of palaeolithic subsistence.
Authors: ---
ISBN: 9781402096990 9781402096983 Year: 2009 Publisher: London Springer

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Abstract

This volume brings together new and important research from the top experts in hominid diets across multiple fields. The objective of the volume is to explore if there is a consensus between the different methods, allowing us to better understand the nature of hominin dietary strategies through time. Contributions focus on modern studies, faunal studies, physical anthropology, archaeological studies, and isotopic studies, all aimed at answering the major questions of the evolution of hominid diets, such as: meat-eating emergence, hunting vs. scavenging, hunting technologies, and resource intensification in later humans.

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