Listing 1 - 5 of 5
Sort by

Book
Geschiedenis van het huis en zijn inrichting : een handboek voor toegepaste kunstgeschiedenis voor de hogere secundaire- en normaalhuishoudscholen
Author:
Year: 1956 Publisher: Brugge Firma Karel Beyaert

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
De jaren 70 in België.
Authors: --- ---
ISBN: 9789020970807 Year: 2007 Publisher: Tielt : Lannoo,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

- Tweede deel in een succesvolle reeks! - Het alledaagse leven in de kleurrijke jaren zeventig, vastgelegd in honderden afbeeldingen: met veel foto's en voorwerpen over de mode, wonen, speelgoed, vrije tijd, muziek, film, radio, tv en dagelijkse voorwerpen. - Een nostalgische trip brengt je terug naar de eigenzinnige jaren '70: swingende disco, vrolijke interieurs, kleurentelevisie, glamour en glitter, maar ook de autoloze zondagen, hoge werkloosheid en rebelse punk.


Book
Het geluk van de huisvrouw : tentoonstelling in het Historisch Museum Amsterdam... van 6 juli tot en met 15 augustus 2004
Authors: ---
ISBN: 9058751260 9789058751263 Year: 2004 Publisher: Amsterdam: SUN,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Tot ver in de jaren zestig van de 20e eeuw verloopt het huishouden volgens een vast, voorspelbaar patroon. Elke dag van de week is voorbehouden voor een welomschreven pakket van huishoudelijke taken: maandag is wasdag, op dinsdag gebeurt het strijken en verstellen, woensdag is gehaktdag, het nieuwe naaiwerk gebeurt op donderdag en vrijdag is gereserveerd voor de weklijkse schoonmaakbeurt. Van deze dagelijkse sleur en deze rigide weekindeling is in de reclame van die tijd nauwelijks iets te merken. In de reclame gebeurt het wassen 'vanzelf' met wasmiddelen die zelfverwerkend zijn en zijn de keukens voorzien van allerlei hightech-huishoudhulpjes, die het werk van de huisvrouw lichter maken. Veelbelovende, opgewekte slogans ('repareer terwijl u strijkt!) moeten de huisvrouw de illusie geven dat haar huishouden geen karwei maar een uitdaging is. Maar de spanning tussen reclamebeloftes en de nuchtere praktijk van het huishouden is groot. In 'Het geluk van de hisvrouw' wordt dit spanningsveld beschreven. Het boek volgt de indeling van de werkdagen van de huisvrouw en is fraai geïllustreerd met reclameafbeeldingen uit de jaren vijftig en zestig.


Book
Volkshuisraad in Vlaanderen naam, vorm, geschiedenis, gebruik en volkskundig belang der huiselijke voorwerpen in het Vlaamse land van de Middeleeuwen tot de Eerste Wereldoorlog.
Author:
ISBN: 9080333875 9789080333871 Year: 1974 Publisher: Beerzel,


Book
Antwerpen à la carte : eten en de stad, van de middeleeuwen tot vandaag
Authors: ---
ISBN: 9789085867227 9085867223 Year: 2016 Publisher: Kontich Bai

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Overal ter wereld zijn steden hongerig. Als gulzige lichamen verorberen ze de gewassen van het nabije en het verre platteland. Zo konden steden groeien, via de succesvolle aanvoer, productie en verkoop van voedsel, via de verwerking en consumptie ervan in keukens en eetgelegenheden en via de afvoer ervan om opnieuw als mest en grondstof te dienen voor land en moestuin. Door de nabije Schelde en het omliggende wegennetwerk kon Antwerpen genieten van een rijke aanvoer van voedsel, waardoor het kon uitgroeien tot stad en rond 1565 al honderdduizend inwoners telde. Tegenwoordig gebeurt de aanvoer van voedsel naar Antwerpen via containers. Daardoor is de havenstad verbonden met een bijzonder groot, wereldwijd platteland. Voedsel heeft Antwerpen gevormd, want eeuwenlang is het hier elke dag verkocht, klaargemaakt, gegeten en in afval omgezet.Antwerpen à la carte toont met oude en actuele beeldende kunst en met waardevol erfgoed een nieuw portret van Antwerpen als etende stad. Het boek en de gelijknamige expositie onthullen het verrassende, grillige en vaak onzichtbare spoor van de voedselketen door Antwerpen sinds 1500. Waar kwamen gewassen vandaan? Waar lagen markten en later winkels? Gelijken hedendaagse keukens en restaurants nog op de keuken en herberg van pakweg de zeventiende eeuw? En waarom werd voedselafval vroeger gerecycleerd?Het verhaal van vroeger is tegelijk uiterst actueel. Wereldwijd wonen steeds meer mensen in steden. Zullen al die stedelingen zich in de toekomst op een duurzame manier kunnen voeden? De uitdaging is groot en het verleden kan daarbij inspirerend werken.Bron: http://www.masshop.be/books/masbooks/antwerpen-a-la-carte/

Keywords

Afvalput. --- Beerputten. --- Bredael, van, Peeter: De oude ossenmarkt in Antwerpen, 0000-0000 (784). --- Claus, Emile: De markt voor de schouwburg in Antwerpen, 0000-0000 (2831). --- Cultuurgeschiedenis. --- Farasyn, Edgard: De oude vismijn van Antwerpen in 1882, 1882-1882 (1062). --- Grimmer, Abel: Lente, 1607-1607 (831/4). --- Herp, van, Willem I: De bedelares in de kroeg, 0000-0000 (870). --- Huishouden. --- Keukens. --- Koken (voeding). --- Kookgerei. --- Kunst. --- MAS, Antwerpen: Antwerpen a la carte 2016/05/13 - 0000/00/00. --- Markten [gebeurtenissen]. --- Markten [gebouwen]. --- Mest. --- Stedelijke geschiedenis. --- Stobbaerts, Jan: Slachterij, 0000-0000 (2946). --- Supermarkten. --- Tentoonstellingscatalogus. --- Voedsel. --- Winkelen. --- Winkels. --- Antwerpen. --- eten en drinken --- eetcultuur --- geschiedenis --- sociale geschiedenis --- cultuurgeschiedenis --- Antwerpen --- markets [structures] --- History of civilization --- cookware --- urban history --- kitchens --- markets [events] --- Art --- dung --- sumps --- art [fine art] --- food --- stores --- Housekeeping --- shopping --- anno 500-1499 --- anno 1800-1999 --- anno 1500-1799 --- Antwerp --- C3 --- kookkunst --- KADOC - Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving (1977-) --- Kunst en cultuur --- Exhibitions --- Geschiedenis --- Eten --- Voeding --- Cultuurgeschiedenis --- Steden --- Handel --- Erfgoed --- Voedselvoorziening --- Eetcultuur --- Food habits --- Cooking, Belgian --- Gastronomy --- Food --- Cooking in art --- Food in art --- History --- Stad --- Geneeskunde --- Techniek (wetenschap) --- Atlas --- Museum --- Drank --- Gezondheid --- Antwerpen (stad) --- Food habits - Belgium - Antwerp - History - Exhibitions --- Cooking, Belgian - History - Exhibitions --- Gastronomy - Belgium - Antwerp - History - Exhibitions --- Food - Belgium - Antwerp - History - Exhibitions --- Cooking in art - Exhibitions --- Food in art - Exhibitions --- koken --- afvalput --- cooking --- eten en drinken. --- eetcultuur. --- geschiedenis. --- sociale geschiedenis. --- cultuurgeschiedenis. --- art [discipline] --- markets [structures or spaces] --- stores [built works] --- techniek. --- koopvaardij, scheepvaart. --- oorlog. --- van de Velde, Willem II. --- Tromp, Cornelis Maartenszoon. --- De Ruyter, Michiel. --- Pieter Salomonszoon. --- Star, Enno Doedens. --- Frederik Willem (hertog van Bronckhorst Stirum). --- 17de eeuw.

Listing 1 - 5 of 5
Sort by