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History of civilization --- Wine in literature --- Grapes --- Vintners --- History --- Wijnbouw --- France --- Vintners - Italy - History --- Vintners - Great Britain - History --- Vintners - France - History
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En quelques décennies s'est constitué un réseau de vignerons nature, conjuguant les apports de la biodynamie et de la microbiologie pour proposer un autre modèle de vitiviniculture. Très implanté en France, ce modèle prétend surtout à une rééducation du goût et ne cesse d'engendrer de nouveaux adeptes, tant du point de vue des professionnels que des consommateurs. Dans les années 1980, des vignerons en dissidence avec le modèle vitivinicole productiviste et l'utilisation de produits chimiques de synthèse ont transformé leurs pratiques pour devenir des vignerons " nature ". Très implanté en France, ce réseau ne cesse depuis d'engendrer de nouveaux adeptes. Cette nouvelle paysannerie militante et hétérogène fonde son identité commune sur le respect des sols, du milieu, privilégiant les actions de prévention dans le but de tendre vers une autonomie du végétal et des vins. Chaque étape nécessite un investissement total de ces " vignerons-chercheurs " qui peuvent avoir recours à la biodynamie (compost fait à partir de bouse de vache introduite dans des cornes par exemple) et/ou à la microbiologie (observation des levures indigènes au microscope). Par-delà les frontières des savoirs renvoyés soit dans les catégories du sensible ou de l'ésotérisme, soit de l'intelligible ou de la raison, ils tissent des liens. Phénomène de société éphémère pour les uns, point de départ vers une redéfinition des façons de faire et de boire du vin pour les autres, les vins "nature" s'invitent dans les débats sur l'écologie et la santé publique. Entre attraction et répulsion, ils provoquent des réactions contrastées, rarement neutres ou pondérées. Partie dans les vignobles de France où se concentrent majoritairement ces vignerons (Anjou, Ardèche, Beaujolais, Jura, Minervois, etc.), Christelle Pineau a cherché à comprendre les motivations profondes de leurs choix radicaux et exigeants qui les conduisent à élaborer ces vins si singuliers et pluriels.
Organic viticulture --- Vintners --- Viticulture biologique --- Vignerons --- Anthropologie --- Aspect économique
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“Demossier’s engrossing analysis of Burgundy—the wine, the place, the brand—should be imbibed (pun intended!) on many levels—and slowly, for best appreciation.”—foodanthro.com Drawing on more than twenty years of fieldwork, this book explores the professional, social, and cultural world of Burgundy wines, the role of terroir (the environmental factors that affect a crop's character), and its transnational deployment in China, Japan, South Korea, and New Zealand. It demystifies the terroir ideology by providing a unique long-term ethnographic analysis of what lies behind the concept. While the Burgundian model of terroir has gone global by acquiring UNESCO world heritage status, its very legitimacy is now being challenged amongst the vineyards where it first took root. From the introduction: Superficially then, Burgundy might appear to be simply acquiring recognition for its unchanging landscape, tradition and culture. Yet, for all the power of its rich local identity, folklore and culture which is broadcast to the world, there hides underneath the comforting blanket of this seamless place, untouched by change or conflict, a far more complex reality. Burgundy’s listing as a World Heritage landscape emphasises its international reputation as a traditional and historical site of wine production and opens a new chapter in the production and marketing of its quality, differentiation and authenticity. It is also about readjusting Burgundy and the grands crus in response to a changing global market and the shifting kaleidoscope of world wine values.
Wine and wine making --- Terroir --- Wine industry --- Vintners
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Cet ouvrage vous fera découvrir la vie de la colonie suisse de Chabag, cette "cinquième Suisse" située au bord de la mer Noire. Durant plus de cent ans, cinq générations de colons vaudois et bâlois y ont cultivé la vigne. Sujets russes, puis roumains, Vaudois et Bâlois de cœur, ils ont conservé l'attachement aux valeurs suisses et ont perpétué les traditions et les dialectes parlés dans leur Patrie. L'histoire de Chabag de 1822 à 1944 y est racontée sur la base de documents historiques inédits et de témoignages de personnes y ayant vécu. Malgré les vicissitudes politiques, les deux guerres mondiales, les bouleversements politiques survenus dans cette région, Chabag a su préserver les valeurs qui rapprochent toutes les communautés suisses de l'étranger : patriotisme, fidélité aux traditions et usage des langues maternelles. L'histoire de cinq générations de Suisses de Chabag sert de clé de lecture à la grande Histoire, celle de la Suisse et de l'Europe.
Swiss --- Vintners --- Swiss. --- Vintners. --- History. --- History. --- 1800-1999 --- Shabo (Ukraine) --- Shabo (Ukraine) --- Switzerland --- Ukraine --- History --- History --- Colonies --- History.
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Vineyard laborers --- Viticulture --- Wine and wine making --- Vignerons --- Vin et vinification --- Burgundy (France) --- Bourgogne (France) --- Social life and customs --- Moeurs et coutumes --- Wine industry --- Vintners --- Social life and customs. --- Wine and wine making - France - Burgundy. --- Wine industry - France - Burgundy. --- Vintners - France - Burgundy. --- Bourgogne (france)
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Die Gefahrtragung beim Kauf ist ein umstrittenes Problem. Als Leitprinzip galt im klassischen römischen Recht periculum est emptoris; dieser Satz wurde jedoch bislang durch die Perfektionslehre präzisiert. Dadurch kam eine komplizierte Definition zustande, die viele Ausnahmen kannte. Im Mittelpunkt der Untersuchungen stand bisher das „gesetzte Recht“, obwohl die Quellen eine tief im gelebten Recht wurzelnde Kasuistik überliefern. Dieses Spannungsverhältnis motivierte die Autorin, Éva Jakab, dazu, die Gefahrtragung aus dem Aspekt der Vertragspraxis zu untersuchen. Die „Nahaufnahme“ konzentriert sich auf einen einzigen Kauftyp, den Weinkauf. Die Autorin beleuchtet den wirtschaftlichen Hintergrund des Weinkaufs und die Methoden der antiken Weinproduktion. Zudem behandelt sie die Vermarktung des Weines. Hier werden Vertragsformulare zusammengestellt, die beim Verkauf von Wein am häufigsten verwendet wurden (Catos leges venditionis, Arrhalkauf und Lieferungskauf in den Papyri und in den Schriften der Juristen Roms). Schließlich fasst sie die Ergebnisse der Arbeit zum Thema „Risikomanagement“ zusammen. Von der herrschenden Lehre abweichend differenziert sie zwischen dem periculum vis maioris und dem „vertragsspezifischen Risiko“. Eine Hauptregel von allgemeiner Geltung (periculum emptoris) kannte das römische Recht allein für das periculum vis maioris. Die vertragsspezifischen Risiken wurden durch vertragliche Abreden geregelt. Ein Überblick über die Quellen zeigt, welche Risiken bei Weingeschäften tatsächlich auftraten. Die Verfasserin versucht die Problematik des periculum rei venditae nach einem neuen Konzept zu lösen. Der methodische Ausgangspunkt ist die Berücksichtigung der Vertragspraxis. Dabei wurde die Barriere zwischen lateinischen und griechischen Dokumenten übersprungen. Sie geht auf die Erscheinungen des gelebten Rechts ein und markiert damit die Bruchstellen in den bisher gelehrten dogmatischen Strukturen. Die offengelegten Inkonsequenzen drängten auf neue…
Wine and wine making --- Vintners --- Risk management. --- Law and legislation --- Legal status, laws, etc. --- Risk management --- Wine industry --- History --- Regions & Countries - Europe --- History & Archaeology --- Italy --- Alcoholic beverage industry --- Insurance --- Management --- Wine and wine making - Law and legislation - Rome --- Vintners - Legal status, laws, etc. - Rome --- Gefahrtragung --- Weinkauf --- Vertragspraxis
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Le second ouvrage de la collection “l'Univers des Vignerons” consacré à la commune de Saint-Emilion est l'œuvre de deux géographes et d'une sociologue. À l'évidence il ne s'agit pas d'un nouveau livre sur les vignobles et les vins de ce bourg dont la réputation mondiale n'est plus à faire. Il s'agit plutôt de trois études sur des points particuliers peu étudiés jusqu'à présent. L'analyse approfondie du cadastre de 1847 restitue l'état rural et social de la commune au milieu du xixe siècle, point de départ d'une autre étude sur l'activité des vignerons dans la défense de leur cru (avec en particulier un intérêt tout spécial porté à l'histoire du syndicat viticole, la naissance de la notion de “château”, la création de la cave coopérative et des classements...). Mais à cette intense action des viticulteurs répondait une aussi intense activité associative dont témoigne le grand nombre de groupes divers, culturels, sportifs ou autres...
Land use --- Wine industry --- Vintners --- History. --- Saint-Émilion (France) --- Social life and customs. --- Wine makers --- Wine merchants --- Winemakers --- Wine and wine making --- Alcoholic beverage industry --- Land --- Land utilization --- Use of land --- Utilization of land --- Economics --- Land cover --- Landscape assessment --- NIMBY syndrome --- château --- œnologie --- vignoble --- réputation mondiale --- viticulture --- vin --- cave coopérative --- syndicat viticole --- état rural
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“Demossier’s engrossing analysis of Burgundy—the wine, the place, the brand—should be imbibed (pun intended!) on many levels—and slowly, for best appreciation.”—foodanthro.com Drawing on more than twenty years of fieldwork, this book explores the professional, social, and cultural world of Burgundy wines, the role of terroir (the environmental factors that affect a crop's character), and its transnational deployment in China, Japan, South Korea, and New Zealand. It demystifies the terroir ideology by providing a unique long-term ethnographic analysis of what lies behind the concept. While the Burgundian model of terroir has gone global by acquiring UNESCO world heritage status, its very legitimacy is now being challenged amongst the vineyards where it first took root. From the introduction: Superficially then, Burgundy might appear to be simply acquiring recognition for its unchanging landscape, tradition and culture. Yet, for all the power of its rich local identity, folklore and culture which is broadcast to the world, there hides underneath the comforting blanket of this seamless place, untouched by change or conflict, a far more complex reality. Burgundy’s listing as a World Heritage landscape emphasises its international reputation as a traditional and historical site of wine production and opens a new chapter in the production and marketing of its quality, differentiation and authenticity. It is also about readjusting Burgundy and the grands crus in response to a changing global market and the shifting kaleidoscope of world wine values.
Wine and wine making --- Terroir --- Wine industry --- Vintners --- Burgundy wine. --- agriculture. --- anthropological. --- anthropology. --- burgundian model. --- burgundy wines. --- ethnographic analysis. --- european studies. --- food and wine. --- food scholars. --- food science. --- food studies. --- geographies of heritage. --- geography. --- global anthropology. --- social anthropology. --- social science. --- terroir ideology. --- terroir. --- vineyards. --- wine growers. --- wine making. --- wine. --- winemaking. --- winescape.
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Winner of the 2013 New York Book Show Award in Scholarly/Professional Book Design From Ernest and Julio Gallo to Francis Ford Coppola, Italians have shaped the history of California wine. More than any other group, Italian immigrants and their families have made California viticulture one of America's most distinctive and vibrant achievements, from boutique vineyards in the Sonoma hills to the massive industrial wineries of the Central Valley. But how did a small group of nineteenth-century immigrants plant the roots that flourished into a world-class industry? Was there something particularly "Italian" in their success? In this fresh, fascinating account of the ethnic origins of California wine, Simone Cinotto rewrites a century-old triumphalist story. He demonstrates that these Italian visionaries were not skilled winemakers transplanting an immemorial agricultural tradition, even if California did resemble the rolling Italian countryside of their native Piedmont. Instead, Cinotto argues that it was the wine-makers' access to "social capital," or the ethnic and familial ties that bound them to their rich wine-growing heritage, and not financial leverage or direct enological experience, that enabled them to develop such a successful and influential wine business. Focusing on some of the most important names in wine history-particularly Pietro Carlo Rossi, Secondo Guasti, and the Gallos-he chronicles a story driven by ambition and creativity but realized in a complicated tangle of immigrant entrepreneurship, class struggle, racial inequality, and a new world of consumer culture. Skillfully blending regional, social, and immigration history, Soft Soil, Black Grapes takes us on an original journey into the cultural construction of ethnic economies and markets, the social dynamics of American race, and the fully transnational history of American wine.
Wine and wine making --- Vintners --- Italian Americans --- Italians --- Viticulture --- Enology --- Oenology --- Vinification --- Wines --- Alcoholic beverages --- Grape products --- Fruit wines --- Wine makers --- Wine merchants --- Winemakers --- Ethnology --- Grape culture --- Viniculture --- Fruit-culture --- Grapes --- Terroir --- History. --- Social aspects --- California --- Alta California (Province) --- CA --- Cal. --- Cali. --- Calif. --- Californias (Province) --- CF --- Chia-chou --- Departamento de Californias --- Kʻaellipʻonia --- Kʻaellipʻonia-ju --- Kʻaellipʻoniaju --- Kalifornii --- Kalifornii︠a︡ --- Kalifornija --- Ḳalifornyah --- Ḳalifornye --- Kālīfūrniyā --- Kaliphornia --- Karapōnia --- Kariforunia --- Kariforunia-shū --- Medinat Ḳalifornyah --- Politeia tēs Kaliphornias --- Provincia de Californias --- Shtat Kalifornii︠a︡ --- State of California --- Upper California --- Πολιτεία της Καλιφόρνιας --- Καλιφόρνια --- Штат Каліфорнія --- Калифорния --- Калифорнија --- Калифорнии --- Каліфорнія --- קאליפארניע --- קליפורניה --- מדינת קליפורניה --- كاليفورنيا --- カリフォルニア --- カリフォルニア州 --- 캘리포니아 --- 캘리포니아 주 --- 캘리포니아주 --- Economic conditions. --- Ethnic relations --- Wine And Wine Making --- United States --- Cooking --- Technology & Engineering --- Social Science --- Business & Economics
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