Narrow your search
Listing 1 - 9 of 9
Sort by

Book
Sleutels voor de toekomst : handleiding en tips voor ouders en school
Author:
ISBN: 9789044129472 Year: 2012 Publisher: Antwerpen Garant

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Ondanks de democratisering van het onderwijs blijven de onderwijskansen van leerlingen ongelijk verdeeld naargelang hun sociale achtergrond. Kansarme leerlingen belanden te vaak in het buitengewoon/speciaal onderwijs, lopen meer dan anderen vertraging op, komen via de waterval in het onderwijssysteem vaker in het (deeltijds) beroepsonderwijs terecht en verlaten het onderwijs vaker zonder diploma. De sleutels dienen als hulpmiddel en richten zich in de eerste plaats naar de ouders; ze hebben doelen voor ogen op het niveau van de (attitudes van) ouders. Maar om die doelen te bereiken is het belangrijk dat de school zelf ook een aantal initiatieven neemt. De handleiding reikt de school hiertoe praktische tips aan. De sleutels willen uiteraard ook de kinderen aanspreken. Kinderen kunnen ouders er mee van overtuigen dat deelnemen aan het leven/ leren op school belangrijk en nuttig is. Maar kinderen zijn niet de belangrijkste ‘boodschappers’. Ouders moeten zelf tot de vereiste inzichten komen, zodat kinderen maximaal aan het onderwijs kunnen participeren. Met een set met de vier verschillende sleutels: (1) Kleuter - (2) Eerste leerjaar/groep 3 - (3) Secundair Onderwijs - (4) Verder studeren of werken?.


Book
De zorgcoördinator in het voortgezet onderwijs
Author:
ISBN: 9789033484018 Year: 2011 Publisher: Leuven Acco

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Dit boek wil de positie van de zorgcoördinator binnen de schoolorganisatie verhelderen. Zeker in scholen voor voortgezet onderwijs is er nog geen eenduidige visie op wat de achtergrond van een zorgcoördinator moet zijn en over welke kennis, vaardigheden en inzicht deze moet beschikken. De auteur heeft een jarenlange ervaring als zorgcoördinator in een grote scholengemeenschap in Rotterdam. De zorgcoördinator heeft onder meer een adviserende rol, stuurt het zorgteam aan, zorgt voor het opstellen en implementeren van het zorgbeleid en is het centrale aanspreekpunt voor externe partners. Hoe iemand als beginnend zorgcoördinator deze taken vorm kan geven, wordt behandeld in hoofdstuk twee. In de volgende hoofdstukken komen algemene vaardigheden en achtergronden aan de orde op het gebied van communiceren, samenwerken, leidinggeven, vergaderen etc


Book
Professioneel communiceren met ouders
Author:
ISBN: 9789059316638 Year: 2011 Publisher: Boom Lemma

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In de eerste hoofdstukken wordt de theorie neergezet. Daarbij worden de onderwerpen 'school en ouders', 'communiceren' en 'gesprekken met ouders' behandeld. Uitgebreid wordt ingegaan op de ouderschapstheorie en de vraag daarbij is : wat is typisch voor ouders en hoe kunnen leerkrachten daar rekening mee houden? Communiceren met ouders vraagt van de leerkracht een houding waarin afstemming en vertrouwen een grote rol spelen. Deze twee houdingsaspecten komen in het tweede deel naar voren. In de laatste hoofdstukken komen de vaardigheden aan bod. Hoe voer je een gesprek met ouders? Welke interventies kun je daarbij toepassen en wat doe je als het communiceren lastig wordt? Door middel van 22 talige en creatieve (reflectie)opdrachten wordt betekenis gegeven aan de ervaringen, de gevoelens, de gedachten en de motieven die een rol spelen binnen de communicatie met ouders. Daarbij komen persoonlijke kwaliteiten en leerpunten naar voren.


Book
Opvoeding en integratie : een vergelijkende studie van recente onderzoeken naar gezinsopvoeding en de pedagogische afstemming tussen gezin en school
Author:
ISBN: 9023236076 9789023236078 Year: 2004 Publisher: Assen Van Gorcum

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Dit boek gaat over een onderwerp dat regelmatig stof doet opwaaien: opvoeding en integratie. Centraal staan de resultaten van recente onderzoeken naar de opvoeding in autochtoon-Nederlandse, Turkse, Marokkaanse, Creools-Surinaamse en Chinese gezinnen en naar de pedagogische afstemming tussen gezin en school. De bevindingen uit deze onderzoeken worden vergeleken en geanalyseerd op hun betekenis voor sociale integratie. Een van de belangrijkste conclusies is dat integratie niet stopt bij de voordeur. Zowel in hun opvoedingsdoelen als dagelijks handelen laten (allochtone) ouders veranderingen zien. Aan de autonomie van kinderen hechten zij meer waarde dan de generaties voor hen en conformiteit vullen zij op een minder autoritaire wijze in. Van louter aanpassing is echter geen sprake: er ontstaan eigen mengvormen. Even opmerkelijk is de constatering, dat er ook niet n richtinggevend Nederlands opvoedingsmodel is.Een andere belangrijke bevinding is, dat de verhouding tussen de generaties in allochtone gezinnen minder dramatisch is dan algemeen verondersteld.Opvoeders, allochtoon n autochtoon, evenals leerkrachten hebben een belangrijk opvoedingsprobleem gemeen: hoe kinderen meer autonomie te geven zonder dat dit doorslaat naar een gebrek aan sociale betrokkenheid. De communicatie en afstemming over deze en andere pedagogische kwesties verloopt echter niet naar tevredenheid. Hetzelfde geldt de communicatie tussen ouders en andere opvoedingsprofessionals, bijvoorbeeld in de opvoedingsondersteuning en hulpverlening. Van een hecht pedagogisch netwerk is bepaald geen sprake. Een van de belangrijkste aanbevelingen is dan ook dat daar vanuit het beleid meer mogelijkheden voor worden geschapen.


Book
Handelingsgericht werken in de klas : de leerkracht doet ertoe!
Authors: --- ---
ISBN: 9789033479250 Year: 2010 Publisher: Leuven Acco

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Zorgteams en CLB zijn enthousiast over Handelingsgericht werken (HGW). De Nederlandse auteurs, Noëlle Pameijer, Tanja van Beukering en Sonja de Lange schreven in 2009 een boek speciaal voor leerkrachten: HGW voor schoolteams. Dit boek is de Vlaamse bewerking hiervan. HGW gaat over omgaan met verschillen. Het beoogt de kwaliteit van het onderwijs en de begeleiding voor alle leerlingen te verbeteren. De volgende uitgangspunten zijn daarbij sturend: De onderwijsbehoeften van leerlingen staan centraal: wat hebben zij nodig om bepaalde onderwijsdoelen te behalen? Het gaat om de afstemming en wisselwerking tussen deze leerling, deze klas, deze leerkracht, deze school en deze ouders. Samenwerking tussen leerkrachten, leerlingen, ouders, zorgteam, CLB en externe begeleiders is noodzakelijk om kwaliteitsvol onderwijs te kunnen realiseren. Het schoolteam formuleert en evalueert lange- en kortetermijndoelen voor het leren, de werkhouding en het sociaal-emotioneel functioneren van alle leerlingen. Het onderwijs- en begeleidingstraject verloopt systematisch, in stappen en transparant. Het is eenieder duidelijk hoe de school wil werken en waarom.


Book
Samen sterk : ouders & school
Authors: ---
ISBN: 9789033489464 Year: 2012 Publisher: Leuven Acco

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Kinderen gaan met meer plezier naar school en leren beter als hun ouders betrokken zijn bij de school. Ouders dragen dus bij aan het schoolsucces van hun kinderen. Ouderbetrokkenheid staat volop in de belangstelling. Er is veel over geschreven. Meestal vanuit het perspectief van de school: Wat kunnen leraren doen om de betrokkenheid van ouders te vergroten? Dit boek hanteert een ander perspectief: dat van de ouders zelf! Vanuit een kader dat populair is in het onderwijs en waarbij het kind centraal staat: handelingsgericht werken (HGW). Het boek pleit voor een bundeling van krachten en biedt ouders een kader voor communicatie. Het geeft hen tips hoe op een positieve manier met leraren in gesprek te gaan en te blijven. Wat kun je vragen? Wat is belangrijk om te vertellen? Het bevat ook tips hoe met je kind over school te praten en hoe mee te denken bij een aanpak die past bij je dochter of zoon. Want als ervaringsdeskundige weet je als geen ander wat werkt bij je kind. De samenwerking tussen ouders en leraren verbetert immers aanzienlijk als ouders weten wat zij van leraren kunnen verwachten en wat die van hen verwachten. Hoe beter de samenwerking, hoe hoger het schoolplezier van kinderen. En dat is het doel van dit boek: dat kinderen met plezier naar school gaan, zich er veilig en gewaardeerd voelen, zin in leren hebben en zich gezien hun mogelijkheden optimaal ontwikkelen


Book
Omgaan met ouders : een praktische handleiding in gespreks- en communicatietechnieken voor leerkrachten
Author:
ISBN: 9020960180 Year: 2005 Publisher: Leuven LannooCampus

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De auteur had hierover talrijke gesprekken met leerkrachten en directies die advies vroegen rond het voeren van 'slechtnieuws' gesprekken, zoals het moeten meedelen dat een kind niet kan overgaan, betrapt is op druggebruik op school, zware gedragsproblemen vertoont, spijbelt, er een vermoeden van anorexia bestaat, enz. Dit leidde uiteindelijk tot het schrijven van dit boek, dat o.a. een antwoord geeft op volgende vragen: Hoe knoop je het gesprek aan met de ouders? Hoe breng je het beste slecht nieuws aan hen over? Welke strategieën kun je hanteren om het gesprek gaande te houden? Wat is beter te vermijden? Hoe kun je gerichte informatie verkrijgen van de ouders? Hoe ga je ouders ertoe brengen dat ze constructief meewerken bij het nemen van bepaalde moeilijke beslissingen? Hoe kun je leren jouw eigen emoties en die van anderen te hanteren? Het boek legt de mogelijke valkuilen bloot en toont aan hoe zelfs een spiraal van negatieve emoties kan worden omgebogen tot een constructief gesprek. In het boek zijn ook talrijke concrete voorbeelden opgenomen.

Keywords

Communicatie. --- Gesprekstechnieken --- Gesprekstechnieken. --- Lerarenopleiding --- Leraren. --- Algemeen. --- Teacher education. Teacher's profession --- gesprekstraining --- lerarenopleiding --- gesprekstechnieken --- oudercontact --- Mass communications --- Ouderparticipatie ; onderwijs --- 373.3.018.26 --- #PBIB:+107.10 --- #KVHB:Communicatie --- #KVHB:Gesprekstechniek --- #KVHB:Onderwijspsychologie --- #KVHB:Ouders --- communicatie --- 316.77 --- 37.03 --- 458.1 --- 808.5 --- Basisonderwijs --- Communicatie --- Communicatieve vaardigheden --- Onderwijs --- Ouderavonden --- Ouderparticipatie --- Relatie ouders-school (Ouderparticipatie) --- Secundair onderwijs --- kwaliteitszorg --- leerlingenbegeleiding --- onderwijs --- ouder-leerkracht relatie --- ouderparticipatie --- pedagogie --- psychologie --- sociale vaardigheidstraining --- sociologie --- training --- vaardigheidstraining --- 474.23 --- Gesprekstechniek (onderhandelen) --- Gezinsbegeleiding (ouderbegeleiding) --- Leerlingenbegeleiding (Centra voor Leerlingenbegeleiding, CLB, schoolmaatschappelijk werk) --- Ouderen --- Oudergesprek --- Relatie ouder - school --- Schoolopbouwwerk (onderwijsopbouwwerk, opbouwwerk: onderwijsopbouwwerk) --- Slecht-nieuwsgesprekken --- communicatie (ler) --- communicatietechnieken --- Agressie --- Ouders --- 37.064 --- Communicatietechnieken --- 050639.jpg --- Oudercontact --- leerkrachten-ouders --- mondelinge communicatie --- 373.3.018.26 Ouders. Oudercomites lager onderwijs --- Ouders. Oudercomites lager onderwijs --- Onderwijs : Opvoeding : Algemeen --- communicatieleer --- Organisatie - Management --- Organisatie - management --- Kunst of techniek van mondelinge expressie --- Didactische principes --- 371.22 --- 007.1 --- Education --- Parent-teacher relationships --- Communication --- Study and teaching (Higher) --- Handbooks, manuals, etc. --- slechtnieuwsgesprek --- Oudercontacten --- Gesprekstechniek --- Opvoeding --- Pedagogiek --- Statistische gegevens --- Gesprek --- Sport


Book
Gezin en school : de kloof voorbij, de grens gezet : een probleemverkenning van de Vlaamse Onderwijsraad
Authors: --- --- --- ---
ISBN: 9789033485596 Year: 2011 Publisher: Leuven Acco

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Door de versnelde diversiteit van onze samenleving en samenlevingsvormen is de thuissituatie voor vele kinderen en jongeren minder en minder het klassieke gezin. Nieuwsamengestelde gezinnen, eenoudergezinnen, gezinnen met een andere culturele achtergrond, ... het plaatst scholen voor een andere manier van omgaan met het thuisfront van leerlingen. Scholen moeten ook rekening houden met een complex geheel van meerdere juridische kaders, bijvoorbeeld bij een echtscheiding. Bovendien rijzen er steeds meer vragen over de opvoedende rol van de school. Niettemin blijven ouders - ondanks de grote vraag naar opvoedingsondersteuning - de eerste en belangrijkste opvoeders. De Vlaamse Onderwijsraad verkende de relatie tussen gezin en school. Al bij al zit het goed met de relatie: school en gezin delen in grote mate dezelfde zorgen en het besef groeit dat betrokkenheid van ouders verschillende vormen aanneemt

Keywords

Gezin en onderwijs. --- Ouderparticipatie --- Onderwijs. --- ouders-school relatie --- onderwijs --- Age group sociology --- gezinspedagogiek --- ouderbegeleiding --- leraren-ouders relatie --- schoolloopbaan --- Sociology of education --- pedagogiek --- gezin --- School management --- ouderparticipatie --- Sociology of the family. Sociology of sexuality --- opvoeding --- Flanders --- Ouderparticipatie ; onderwijs ; Vlaanderen --- Gezin en onderwijs --- #SBIB:316.334.1O340 --- #SBIB:316.356.2H1300 --- -053.2 kinderen --- -053.6 jongeren --- -058.8 gezinnen --- 371 onderwijs --- 37 --- 37.018.1 --- 392.501 --- 664.1 Gezin --- 742 Scholieren en studenten --- #KVHB:Gezin --- #KVHB:Onderwijs --- #KVHB:Onderwijssociologie --- #KVHB:Pedagogie --- onderwijskunde --- onderwijssociologie --- school en samenleving --- 450.42 --- gezinnen --- pedagogie --- Echtscheiding --- Eenoudergezinnen(Alleenstaande ouders) --- Gezin (Ouders) --- Multiculturele samenleving --- Nieuwsamengestelde gezinnen --- Opvoeding en onderwijs --- Ouders en opvoeden --- Relatie ouders-school (Ouderparticipatie) --- Algemene pedagogiek (opvoeding, pedagogie) --- Gezin --- 450.4 --- eenoudergezinnen --- nieuwsamengestelde gezinnen --- opvoedend onderwijs --- opvoeding en onderwijs --- opvoedingsondersteuning --- relatie ouders-school --- samenlevingsvormen (ler) --- 37.06 --- Gezinsopvoeding --- Onderwijs en opvoeding --- Onderwijs --- Participatie --- Relaties --- School --- Lerarenopleiding : CVO --- Ouderparticipatie : onderwijs --- Onderwijs . Vlaanderen --- 37.064 --- 113592.jpg --- #gsdbP --- Onderwijs en sociale verandering, onderwijs en samenleving --- Gezin en andere sociale eenheden binnen de samenleving: overheid, school, religie --- onderwijs en opvoeding --- gezinsopvoeding - ouder kind relatie --- jonge gezinnen --- onderwijssociologie, democratisering van het onderwijs --- Onderwijssociologie --- Onderwijskunde --- Relatie ouder - school --- Gezinnen --- Scholen --- Maatschappij --- Gezinsvormen --- Eenoudergezinnen --- Relatie school - ouder --- School (instelling) --- Gezinsvorm --- Geschiedenis --- Thuiszorg --- Atlas --- Museum --- Ouderenzorg --- Nieuw samengesteld gezin --- Eenoudergezin --- Opvoeding --- Pedagogiek --- Statistische gegevens --- Sport


Book
Gelijke kansen op school : het kan! : zestien sporen voor praktijk en beleid
Authors: --- --- ---
ISBN: 9789030192596 Year: 2008 Publisher: Mechelen Wolters Plantyn

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In het Belgische onderwijs, aan beide kanten van de taalgrens, groeit de bekommernis om de hardnekkige sociale ongelijkheid die in het systeem ingebakken zit: keer op keer wijzen internationale vergelijkingen op een grote kloof in vaardigheden tussen leerlingen uit sociaal sterkere en zwakkere milieus. Er is al heel wat geweten over de oorzaken van deze kwaal; het komt er nu op aan om ze met vereende krachten aan te pakken. Dit boek beschrijft een brede waaier van concrete strategieën, zowel in de klas als op school- en systeemniveau. Zestien invalshoeken worden toegelicht, elk in een apart hoofdstuk. Ze behandelen vragen zoals: Welke randvoorwaarden moeten gecreëerd worden om de ongelijke beginsituatie te compenseren? Hoe kan de segregatie in het Belgische onderwijs worden tegen gegaan? Op welke manier kunnen de ouders en de medeleerlingen sterker betrokken worden in het proces? Welke pedagogische innovaties kunnen de prestatiekloof helpen verkleinen? Op welke manier kunnen meer kinderen zich goed voelen op school? Telkens zijn de analyses aangevuld met boeiende praktijkreportages. De 16 sporen willen handvatten aanreiken om concreet aan de slag te gaan en de sociale ongelijkheid stap voor stap weg te werken

Keywords

#SBIB:316.334.1O213 --- #SBIB:316.334.1O240 --- 184 Kinderrechten en onderwijs --- #SBIB:316.334.1O340 --- Academic collection --- 732 Onderwijsparticipatie --- gelijke onderwijskansen (GOK) --- #KVHB:Gelijke kansen --- #KVHB:Inclusief onderwijs --- #KVHB:Intercultureel onderwijs --- #KVHB:Leerlingbegeleiding --- GOK --- differentiatie --- gelijke onderwijskansen --- inclusief onderwijs --- intercultureel onderwijs --- 451.2 --- België --- gelijke kansenbeleid --- onderwijs --- onderwijsbeleid --- 450.42 --- Brede school --- Deeltijds leren --- Democratisering --- Differentiatie --- Discriminatie --- Gelijke onderwijskansen(GOK) --- Inclusief onderwijs --- Intercultureel onderwijs --- Lerarenopleiding --- Onderwijsvernieuwing --- Onderwijsvoorrangsbeleid --- Relatie ouders-school (Ouderparticipatie) --- Schoolverlaters --- Sociale ongelijkheid --- Verbondenheid --- basisonderwijs --- diversiteit --- ervaringsgericht onderwijs --- leerlingenbegeleiding --- lerarenopleiding --- onderwijsvernieuwing --- schoolcultuur --- schoolmoeheid --- secundair onderwijs --- sociale uitsluiting --- 454.23 --- Buitengewoon onderwijs --- Curriculum --- Deeltijds werken-onderwijs --- Diversiteit --- Gelijke onderwijskansen (GOK) --- Gelijke onderwijskansen --- Kinderopvang --- Leerling-participatie --- Leerling-rechtspositie --- Leerlingbegeleiding --- Leerlingenbegeleiding (Centra voor Leerlingenbegeleiding, CLB, schoolmaatschappelijk werk) --- Multiculturele samenleving (interculturele samenleving) --- Onderwijs en sociaal milieu --- Onderwijskansen --- Onderwijssociologie --- Ouders --- Schoolkeuze --- Schoolklimaat --- Schoolmoeheid --- Schoolreglement --- Studiefinanciering --- Studiekeuze (beroepskeuze, studieadvies) --- Studiekeuze --- Taalvaardigheid --- 450.42 ) Onderwijssociologie --- gelijke onderwijskansen (ler) --- gok (ler) --- schoolklimaat --- schoolreglement --- studiekeuze --- taalvaardigheid --- Armoede --- Basisonderwijs --- Kansarmen --- Secundair onderwijs --- Vlaanderen --- 37.014 --- 37.061 --- 371 --- 371.21 --- 376.7 --- 450.2 --- Deeltijds onderwijs --- Onderwijs : gelijke kansen --- Onderwijs en sociale ongelijkheid --- Onderwijs; Vlaanderen --- Ongelijkheden --- Rechten van de leerling --- Relatie ouder-school --- Schoolcultuur --- Uitsluiting --- Kansarme jeugd ; onderwijs --- Onderwijsbeleid: regionaal --- Democratisering van, in en door onderwijs: algemeen --- Onderwijs en sociale verandering, onderwijs en samenleving --- onderwijs België - politiek, wetgeving en organisatie --- Politiek, wetgeving en organisatie --- Didactische principes --- GOK. --- Algemeen. --- onderwijssociologie --- sociale ongelijkheid --- gelijkekansenbeleid --- Sociology of education --- School management --- Belgium --- DEELTIJDS LEREN -- 375 --- SCHOOLMOEHEID -- 375 --- Onderwijs ; België --- Sociale ongelijkheid ; onderwijs ; België --- Onderwijsvoorrangsbeleid ; Vlaanderen --- departement Lerarenopleiding 09 --- Armoedebeleid --- Kansarmoede --- Onderwijs --- Achterstelling --- 371.1 --- Opvoeding --- Pedagogiek --- Statistische gegevens --- Sport --- Onderwijs ; Belgi&#235 --- Sociale ongelijkheid ; onderwijs ; Belgi&#235

Listing 1 - 9 of 9
Sort by