Listing 1 - 10 of 6978 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Er zijn weinig poeticale teksten die bijna een eeuw na hun eerste verschijnen nog zoveel waarde blijken te hebben als Paul van Ostaijens 'Gebruiksaanwijzing der lyriek'. Vraag een dichter vandaag de dag naar zijn opvattingen over poezie en je zult er veel elementen in aantreffen die ook al voorkomen in de lezing die Van Ostaijen eind 1925 en begin 1926 in Brussel en Antwerpen hield en die hij in april 1927 publiceerde in Vlaamse Arbeid: "Het onderwerp van het gedicht is het gedicht zelve" (...).' De toon is gezet voor een adequate en toegankelijke analyse van een van de belangrijkste teksten van grote Antwerpse dichter. Matthijs de Ridder (1979) is schrijver en literatuurcriticus"
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
In Pizza peperkoek beschrijft Luuk Gruwez hoe de dichter de contratenor van de literatuur is. "Mannen zonder kloten (...) die seksueel hoogstens te kwalificeren zijn als schitterende nichten en als man misschien weinig imposant lijken, maar die dragers zijn van de lichte angst en de verslavende melancholie die beluisterbare schoonheid inboezemt.' De beluisterbare schoonheid is wat Gruwez aantrekt in de poëzie. Het is de schoonheid waarmee de dichter de liefde opluistert. Want het begin van alle lyriek is de liefdeslyriek. De zang van de vogels voor de paring. Dichten om harten te veroveren: het is wat elke dichter doet.
Choose an application
Ce recueil de poèmes parcourt la Barthelasse, une île fluviale située sur le Rhône, entre Avignon et Villeneuve-lès-Avignon.
Choose an application
Choose an application
Geen delicatessen' is de tweede Hans Groenewegenlezing en gaat over de vraag der vragen: waarom, in hemelsnaam, poëzie schrijven en lezen? Wat heeft poëzie te betekenen, te beduiden, te signaleren? Erik Spinoy zoekt het uit, in een korte maar scherpe tekst die lucide de eigen positie bepaalt en uitlegt waarom bewonderde voorbeelden en gekoesterde teksten hem zo na aan het hart liggen.0Erik Spinoy (1960) is dichter, essayist en hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Luik. Hij debuteerde in 1986 en publiceerde sindsdien een tiental gedichtenbundels, waaronder het met de Jan Campertprijs bekroonde 'Dode kamer' (2011) en 'Nu is al te laat' (2015). In 2012 publiceerde hij het gedichtendagessay 'As/zteken'.
Listing 1 - 10 of 6978 | << page >> |
Sort by
|