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Due libri di cucina
Author:
ISBN: 9122007393 9789122007395 Year: 1985 Volume: 11 Publisher: Stockholm: Almqvist och Wiksell,

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Abstract


Book
Of migrants and meanings : Italians and their food businesses in Brussels, 1876-1914
Author:
ISBN: 9782875743565 9783035266306 2875743562 Year: 2016 Volume: 8 Publisher: Bruxelles: P.I.E. Peter Lang,

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Abstract

The circulation of goods, ideas, and people has shaped a common European food culture. But practical questions pertaining to this process remain unanswered. How and why do changes in food habits occur and what are their implications? What are the social and cultural processes involved between hosts and migrants and how do they play out in the face of economic and political imperatives? This book addresses these questions through the combined study of food and migration in the past. By building on studies in the fields of anthropology, geography, history, and sociology, the present monograph analyzes the public foodways of Italian migrants in Brussels at the turn of the twentieth century as a way of exploring how migrants used the business of food to construct meaning and articulate sentiments of belonging. It describes and discusses Italian neighborhoods, migratory patterns, occupations, and food businesses (i.e. cafés, restaurants, shops, and peddling activities) by applying quantitative and qualitative methods of interpretation to archival, business, journalistic, and photographic sources. The study bridges a gap in the historiography of Italian food and migration by providing a Western European counterpoint to Italian experiences in North and South America and a thorough discussion of the forging of Italianness outside of Italy at a crucial time in that nation's history. This book ultimately underlines the creative and innovative role migrants play in the social and cultural processes that shape human societies


Book
Manoscritto Lucano: ein unveröffentlichtes Kochbuch aus Süditalien vom Beginn des 16. Jahrhunderts
Author:
ISBN: 2600000372 9782600000376 Year: 1994 Volume: n.F., 70 Publisher: Genève: Droz,

La terre et la lune : alimentation, folklore, société
Authors: ---
ISBN: 2700722531 9782700722536 Year: 1993 Publisher: Paris: Aubier,


Book
La table de la Renaissance : le mythe italien
Authors: ---
ISSN: 09864369 ISBN: 9782753574069 9782869066663 2753574065 2869068425 286906666X Year: 2018 Publisher: Rennes: Presses universitaires de Rennes,

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Abstract

"1533, Catherine de Médicis épouse le futur Henri II. Dans sa corbeille de mariage, la jeune adolescente apporte l'excellence de la table italienne : nouveaux légumes, nouvelles recettes, cuisiniers de talent. Le palais des aristocrates français s'en trouvera bouleversé à jamais. De cette rencontre entre la table et la Grande histoire naîtra la cuisine française réputée. Bien connue, l'anecdote est répétée à satiété depuis le xviiie siècle. Mais tout autre paraît la réalité des faits tant nous peinons à trouver des traces dans les archives de ces fameux cuisiniers et des preuves incontestables d'italianités dans la cuisine française. Entre mythes et réalités de la table, ce livre déconstruit le récit des origines italiennes de la cuisine française, inventé au XVIIIe siècle, enrichi au siècle suivant de personnages savoureux mais tout autant imaginaires, tels les Pastilla, Frangipani et autres Popelini, et revient sur ce que les sources de la Renaissance nous disent des relations entre la France et l'Italie du point de vue du boire et du manger. Se dessinent alors des relations bien plus anciennes et bien plus complexes qu'une simple imitation de l'Italie de la Renaissance, fût-elle celle de Rome et de Florence, voire une possible influence de la France sur la table des élites italiennes. Et des relations non exclusives qui impliquent également l'Espagne et ses possessions, et l'héritage de la prestigieuse cour de Bourgogne."--Page 4 de la couverture.

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