Narrow your search

Library

FARO (12)

KBC (12)

Thomas More Kempen (12)

Thomas More Mechelen (12)

Vlaams Parlement (10)

VIVES (1)


Resource type

book (12)


Language

Dutch (12)


Year
From To Submit

2013 (5)

2012 (2)

2011 (1)

2010 (2)

2009 (1)

More...
Listing 1 - 10 of 12 << page
of 2
>>
Sort by

Book
De Vlaamse centrumsteden in kaart gezet : lokale arbeidsmarktindicatoren en pendel als graadmeter van de lokale arbeidsmarktdynamiek.
Author:
Year: 2010 Publisher: Leuven Steunpunt Werk en Sociale economie

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De meerwaarde van dit rapport is het unieke overzicht van de kwaliteit van het werk en de werkgelegenheid in België. Om een algemeen overzicht te geven hiervan werden in het rapport zowel de jobkwaliteit als de gevolgen ervan in kaart gebracht. In de eerste plaats is een lijst van indicatoren ontwikkeld die toelaat om het concept van kwaliteit van werk te analyseren. Deze indicatorenlijst laat toe om alle Belgische werknemers in te delen op basis van hun jobkwaliteit. Ten tweede werden de gevolgen van een verschillende kwaliteit van werk geraamd.

Keywords


Book
Arbeidsmarkt geeft terrein prijs.
Author:
Year: 2012 Publisher: Leuven Steunpunt WSE

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Na een voorzichtige heropleving vorig jaar, verkeert de Vlaamse arbeidsmarkt eind 2012 terug in ademnood. Het terrein dat na de economische crisis werd herwonnen, moeten we vandaag geleidelijk weer prijsgeven. De belangrijkste arbeidsmarktindicatoren springen terug op rood en de populatie werkzoekenden groeit opnieuw aan.

Keywords


Book
De Vlaamse centrumsteden in kaart gezet : lokale arbeidsmarktindicatoren & pendel als graadmeter van de lokale arbeids‐ marktdynamiek .
Author:
Year: 2010 Publisher: Leuven Steunpunt Werk en Sociale economie

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Vanuit de Vlaamse Arbeidsrekening (VAR), het raamwerk waarin arbeidsmarktstatistieken van verschillende bronnen worden samengebracht, beschikken we over een brede waaier aan lokale arbeidsmarktindicatoren. In dit rapport worden de belangrijkste indicatoren bekeken op gemeentelijk niveau, door ze (letterlijk) in kaart te zetten. Meer specifiek wordt daarbij de aandacht gericht op de Vlaamse centrumsteden. Dit rapport is opgedeeld in drie delen. In een eerste deel positioneert men de dertien centrumsteden (en Brussel) ten opzichte van het totaalbeeld van Belgische gemeenten. Wat is de omvang van de (werkende) bevolking? Hoe groot is het jobaanbod? Hoe zit het met de werkzaamheid en werkloosheid? In het tweede deel wordt gefocust op de pendelstatistieken en wordt bekeken in welke mate het lokale jobaanbod (in de centrumsteden) wordt ingevuld door eigen inwoners dan wel door inkomende pendelaars. Omgekeerd wordt nagegaan in welke mate inwoners uit de centrumsteden naar andere gemeenten uitwijken om hun job te gaan uitoefenen (cf. uitgaande pendel). In het derde en laatste deel gaat de auteur dieper in op enkele meer specifieke aspecten van pendel. Hiervoor wordt één case uitgepikt, namelijk Antwerpen, dé Vlaamse centrumstad bij uitstek. Zo wordt bijvoorbeeld nagegaan wat het belang is van het jobaanbod in Antwerpen als centrumstad voor de ruimere regio, wordt het profiel van de pendelaars bekeken en gaat men na welke sectoren het meest dan wel het minst te maken krijgen met inkomende of uitgaande pendel. Tevens worden in dit hoofdstuk enkele indicaties meegegeven van een mogelijke mismatch tussen vraag en aanbod op de lokale arbeidsmarkt die de pendelintensiteit naar de centrumstad kunnen helpen verklaren.

Keywords


Book
De vervangingsvraag bij uitstroom van 55-plussers in de voedingssector. : pilootstudie in het kader van VLAMT.
Authors: ---
Year: 2011 Publisher: Leuven Steunpunt Werk en Sociale economie

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Naar aanleiding van het Werkgelegenheids- en Investeringsplan dat in 2009 afgesloten werd tussen de Vlaamse regering en de sociale partners werd een platform voor een Vlaams arbeidsmarktonderzoek van de toekomst (VLAMT) geïnstalleerd. De uitdaging die door het VLAMT-project naar voor geschoven wordt is ambitieus: “De ontwikkeling van een Vlaams systeem voor competentieprognoses dat invulling moet geven aan het detecteren en analyseren van middellange- en langetermijntrends, ontwikkelingen en evo-luties op het niveau van sectoren, ondernemersbranches, beroepen en activiteiten, en competenties, leidend tot zo veel als mogelijk stabiele voorspellingen over de omvang en inhoud van de toekomstige vraag op de arbeidsmarkt, idealiter uitgesproken tot op het niveau van competenties” (VLAMT conceptno-ta). De functionaliteiten van het VLAMT-project zullen worden bepaald door vier bouwstenen inzake onder-zoek en analyse: (1) Econometrische en statistische analyse, (2) COMPETENT en competentiegerichte matching op basis van COMPETENT, (3) Analyse en ontsluiting van bestaande output op Europees ni-veau, en (4) ad hoc diepteonderzoek. In een pilootfase zullen bepaalde onderdelen van dit concept wor-den uitgetest met als case de voedingssector. Tijdens de pilootfase zal het Steunpunt WSE in het kader van de eerste bouwsteen een model uitwerken voor het simuleren van de vervangingsvraag in de Vlaam-se voedingssector als gevolg van de uitstroom van 55-plussrs. Het vooropgestelde model wordt in deze technische nota toegelicht.

Keywords


Book
Interregionale en grensoverschrijdende mobiliteit in België : Een analyse op basis van de Vlaamse Arbeidsrekening.
Authors: ---
Year: 2012 Publisher: Leuven Steunpunt Werk en Sociale economie

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords


Book
Afbakening en profiel van lokale arbeidsmarkten in Vlaanderen.
Authors: --- ---
Year: 2013 Publisher: Leuven Steunpunt Werk en Sociale economie

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Binnen België en Vlaanderen bestaat er een grote differentiatie aan (sub)regionale en gemeentelijke arbeidsmarktprestaties. De Vlaamse Arbeidsrekening die door het Steunpunt WSE – in samenwerking met het Departement WSE – werd uitgewerkt, vormt sinds een aantal jaren een vaak gehanteerd instrument om deze differentiatie in kaart te brengen. Op gemeentelijk niveau vormt de Vlaamse Arbeidsrekening ook de basisbron voor de uitwerking van de recent uitgewerkte gemeentefoto’s van het Departement WSE. Op de websites van het Steunpunt WSE en het Departement WSE is tevens een ruim aanbod aan gemeentelijk en subregionaal cijfermateriaal te vinden over de belangrijkste componenten van de arbeidsmarkt. In dit rapport gaan we aan de hand van dit gemeentelijk cijfermateriaal op zoek naar een afbakening en typering van lokale arbeidsmarktgebieden in Vlaanderen. De Vlaamse gemeenten zijn voor de tewerkstelling van hun bevolking vaak sterk afhankelijk van nabijgelegen ‘knooppunt- of werkgemeenten’. Met de afbakening van lokale arbeidsmarktgebieden creëren we niet-overlappende clusters van gemeenten die zich op basis van de uitgaande pendelstromen van hun werknemers in sterke mate concentreren op één of enkele werkgemeenten. Voor deze afbakening maken we gebruik van gegevens uit de Vlaamse arbeidsrekening over uitgaande pendelstromen op gemeentelijk niveau. Tevens trachten we een indicatie te geven van de woon-werkafstanden van pendelaars uit deze lokale arbeidsmarktgebieden en bekijken we hoe deze lokale arbeidsmarktgebieden zich ten opzichte van elkaar positioneren op vlak van hun arbeidsmarktprestaties en sectorale inbedding van de aanwezige jobs. Dit rapport verscheen in verkorte versie ook reeds als artikel in Over.Werk 4/2012, Tijdschrift van het Steunpunt Werk en Sociale Economie (Vanderbiesen, Herremans & Sels, 2012)

Keywords


Book
De meting van opleidingsinspanningen – Ontwikkeling van een Vlaamse boordtabel.
Authors: --- ---
Year: 2009 Publisher: Leuven Katholieke Universiteit Leuven. Steunpunt Werk en Sociale Economie

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords


Book
Afbakening en profiel van de lokale arbeidsmarkten in Vlaanderen.
Authors: --- ---
Year: 2013 Publisher: Leuven Steunpunt Werk en Sociale economie

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In dit rapport gaan we aan de hand van dit gemeentelijk cijfermateriaal op zoek naar een afbakening en typering van lokale arbeidsmarktgebieden in Vlaanderen. De Vlaamse gemeenten zijn voor de tewerk-stelling van hun bevolking vaak sterk afhankelijk van nabijgelegen ‘knooppunt- of werkgemeenten’. Met de afbakening van lokale arbeidsmarktgebieden creëren we niet-overlappende clusters van gemeenten die zich op basis van de uitgaande pendelstromen van hun werknemers in sterke mate concentreren op één of enkele werkgemeenten. Voor deze afbakening maken we gebruik van gegevens uit de Vlaamse arbeidsrekening over uitgaande pendelstromen op gemeentelijk niveau Tevens trachten we een indicatie te geven van de woon-werkafstanden van pendelaars uit deze lokale arbeidsmarktgebieden en bekijken we hoe deze lokale arbeidsmarktgebieden zich ten opzichte van el-kaar positioneren op vlak van hun arbeidsmarktprestaties en sectorale inbedding van de aanwezige jobs. Dit rapport verscheen in verkorte versie ook reeds als artikel in Over.Werk 4/2012, Tijdschrift van het Steunpunt Werk en Sociale Economie (Vanderbiesen, Herremans & Sels, 2012).

Keywords


Book
De tewerkstelling en werknemersstromen in het paritair comité voor bedienden in de zelfstandige kleinhandel (PC 201)
Authors: --- ---
Year: 2008 Publisher: Leuven Steunpunt Werk en Sociale economie

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords


Book
The consequences of flexible job search behavior : from unemployment to underemployment?
Authors: --- --- ---
Year: 2013 Publisher: Leuven Steunpunt Werk en Sociale economie

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Though unemployment frequently ends up in underemployment, few studies have combined insights from both job search and underemployment research. Drawing on both research fields, this study explores the relationship between job search behavior and reemployment quality. So far, most studies found little explanatory power for models that examine this link (Koen et al., 2010). By using underemployment as a mediator, we did find support for this relationship and gained more information on how search behavior influences reemployment quality. Next, our results also give more insight in how people end up in underemployed jobs, which so far has rarely been investigated (Feldman, 1996; Maynard, 2011). To this end, we focused on flexibility as a job search behavior. Flexibility is considered to be one of the key behaviors in the job search process by both policymakers and scholars (see e.g. Van den Broeck, 2010; Venn, 2012). Our results demonstrate however, that there are downsides of searching flexibly during the job search process in terms of job quality. To perform our analyses, we draw on longitudinal data of 304 Flemish unemployed individuals, collected in 2011-2012.

Keywords

Listing 1 - 10 of 12 << page
of 2
>>
Sort by