Narrow your search

Library

Royal Belgian Institute for Natural Sciences (7)

ULiège (6)

KU Leuven (4)

KBR (3)

UGent (3)

ULB (3)

Royal Museums of Art and History (2)

UNamur (2)

VUB (2)

Arteveldehogeschool (1)

More...

Resource type

book (7)

dissertation (1)


Language

English (3)

French (3)

Dutch (1)


Year
From To Submit

2019 (1)

2017 (1)

2009 (1)

2006 (1)

1995 (2)

More...
Listing 1 - 7 of 7
Sort by

Book
Humans, animals, and the craft of slaughter in archaeo-historic societies
Author:
ISBN: 9781108553544 9781108428804 9781108447317 1108428800 1108575293 1108553540 1108581633 Year: 2019 Publisher: Cambridge : Cambridge University Press,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In this book, Krish Seetah uses butchery as a point of departure for exploring the changing historical relationships between animal utility, symbolism, and meat consumption. Seetah brings together several bodies of literature - on meat, cut marks, craftspeople, and the role of craft in production - that have heretofore been considered in isolation from one another. Focusing on the activity inherent in butcher, he describes the history of knowledge that typifies the craft. He also provides anthropological and archaeological case studies which showcase examples of butchery practices in varied contexts that are seldom identified with zooarchaeological research. Situating the relationship between practice, practitioner, material and commodity, this imaginative study offers new insights into food production, consumption, and the craft of cuisine.


Book
Pour une histoire de la viande : fabrique et représentations de l'Antiquité à nos jours
Authors: --- ---
ISBN: 9782753553491 2753553491 9782869064362 2869068379 Year: 2017 Publisher: Rennes : Tours : Presses universitaires de Rennes ; Presses universitaires François Rabelais de Tours,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

"Naguère parée de toutes les vertus, la viande est aujourd'hui l'objet d'une "stigmatisation diffuse". Une série de scandales retentissants alarme les populations, soulevant des vagues d'inquiétudes, de résistances et de stigmatisations. Sont placées au coeur du débat les normes de la production carnée (alimentation, médication et stabulation des troupeaux, impact environnemental, éthique des abattages...), les modes de transformation (viandes falsifiées...), ou encore les pratiques de consommation (prescriptions religieuses, modes de cuisson potentiellement cancérigènes...). Pour comprendre le présent et explorer le futur, il faut recourir à l'Histoire qui éclaire, au travers des sociétés passées, des phénomènes économiques, techniques, sociaux ou culturels aussi fondamentaux que l'acquisition et la découpe des aliments, la constitution de la profession de boucher, les représentations symboliques, les normes sanitaires et les prescriptions religieuses entourant la chair des animaux. Ce livre invite au voyage dans les cultures carnivores, depuis les sociétés anciennes où la viande pouvait nourrir les dieux autant que les hommes, jusqu'à un monde de contradiction, où la "bidochemania" côtoie le véganisme, et où l'on recherche des viandes issues de l'agriculture biologique, produites dans des terroirs de qualité, tout en imaginant une alimentation de demain totalement déconnectée de l'animalité."--Page 4 of cover.

Choice cuts : Meat production in ancient Egypt
Author:
ISBN: 9068317458 2877232719 9789068317459 Year: 1995 Volume: 69 Publisher: Leuven : Editions Peeters,


Book
Mangeurs de viande : de la préhistoire à nos jours
Author:
ISBN: 9782262027261 Year: 2009 Publisher: Paris Perrin


Book
Nouvelles perspectives en spéculation porcine en Wallonie : Gembloux, le 16 novembre 1995.
ISBN: 2872860126 Year: 1995 Publisher: Gembloux : CRA,

De la domestication au tabou : le cas des Suidés dans le Proche-Orient ancien : [actes du colloque, Maison René-Ginouvès, archéologie et ethnologie, Nanterre, du 1er au 3 décembre 2005]
Authors: ---
ISBN: 2701802105 9782701802107 Year: 2006 Volume: 1 Publisher: Paris : de Boccard,

Use of irradiation to control infectivity of food-borne parasites : Proceedings of the final research... held in Mexico City, Mexico, 24-28 June 1991.
Author:
ISSN: 00741876 ISBN: 9201031939 9789201031938 Year: 1993 Publisher: Vienna : International Atomic Energy Agency,

Listing 1 - 7 of 7
Sort by